Μουσείο Τυπογραφείας

Bιβλίο για κρητικές νοστιμιές

Γεμάτο συνταγές για κρητικές νοστιμιές είναι το βιβλίο που παρουσιάστηκε  προχθές στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ι.Ε.Τ.) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
H αρχή για την προβολή των νόστιμων φαγητών της κρητικής κουζίνας μέσα από τον Οδηγό Μαγειρικής  έγινε από το Ηράκλειο με την πρόσφατη συγκρότηση σε σώμα του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας (ΦΕ.Κ.Κ.). Συνεχίστηκε στη Σητεία και το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων, αυτό το θαυμάσιο πόνημα.
Πρόκειται για έναν μικρό πολυτελέστατο τόμο που περιέχει διάφορες συνταγές παραδοσιακής μαγειρικής αλλά και ζαχαροπλαστικής με έγχρωμες φωτογραφίες που εντυπωσίασαν όσους παραβρέθηκαν. Μεταξύ αυτών ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης ,και δύο επισκέπτες από την Σίφνο στα Χανιά,  οι οποίοι χαρακτήρισαν τον Οδηγό ως “Μικρό Τσελεμεντέ”. Και αυτό, επειδή, ο διάσημος αρχιμάγειρας της παλιάς εποχής, Νίκος Τσελεμεντές, ήταν συμπατριώτης τους από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου.
Για το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, μας πληροφόρησε η πρόεδρός του Λένα Ηγουμενάκη,  ότι «η προσπάθεια ξεκίνησε το 2013 από τον πολιτιστικό σύλλογο των Αγίων Αποστόλων αλλά και όμορους Π.Σ. και Φορείς, που το στήριξαν από την αρχή, αναδεικνύοντας και καταγράφοντας παλιές επιτυχημένες συνταγές της Πεδιάδας, συνταγές που τις συνοδεύουν ήθη και έθιμα καθώς και ιστορικά, πολιτισμικά και λαογραφικά στοιχεία. Τα επόμενα χρόνια το Φεστιβάλ βρήκε τον δρόμο του, διεύρυνε την εμβέλεια του και εξελίχθηκε σε ένα αντάμωμα πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αθρόα συμμετοχή από όλη την Κρήτη».
Η ίδια συνεχίζοντας τόνισε: « Ήταν δική μου ιδέα που δημιουργήθηκε από την αγάπη για τον τόπο μας, τον γευστικό πολιτισμό του και τις γευστικές μνήμες μου μνήμες. Έτσι, λοιπόν, η αγάπη μου αυτή έγινε κοινή προσπάθεια με σκοπό την ανάδειξη και προβολή της αυθεντικής κρητικής κουζίνας, μιας κουζίνας η οποία αντλεί παραδοσιακές συνταγές από πολλές καλές νοικοκυρές».
Για τον Οδηγό Μαγειρικής η κα Ηγουμενάκη, επεσήμανε τα εξής: «Είναι ένα βιβλίο μαγειρικής γραμμένο από πολλά και άξια χέρια πυροδοτώντας συναισθήματα και μνήμες για πρόσωπα που με αγνά και φρέσκα υλικά και πολύ αγάπη παρασκεύαζαν το καθημερινό φαγητό αλλά και τη φιλοξενία που ξέρει πάντα να παρέχει απλόχερα μια Κρητική οικογένεια. Η κουζίνα μας είναι πολιτισμός, κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει τον δικό του γευστικό πολιτισμό που ξυπνούν αναμνήσεις. Η παρουσίαση του Οδηγού Μαγειρικής στον Αποκόρωνα Χανίων είναι η 3η κατά σειρά με την πρώτη στο Ηράκλειο και την δεύτερη στη Σητεία. Η πορεία θα συνεχιστεί και τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την αγορά εξοπλισμού στην κλινική – Ογκολογίας Παίδων και την Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ».
Κατά την παρουσίαση του “Οδηγού Μαγειρικής” απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, για να μιλήσουν στη συνέχεια η κα Δέσποινα Μαθιουδάκη, ο κ. Γιώργος Χατζηδάκης κ. ά, ενώ, συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η δημοσιογράφος  Μαρία Καλλέργη.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου και τη στήριξη του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αποκορώνου.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.