Μουσείο Τυπογραφείας

Αρωματοθεραπεία

αγριο τριαντάφυλλο» Μελέτη της δύναμης των αιθερίων ελαίων

Μέρος 21ο

Αγριο τριαντάφυλλο
Κυνόροδο (Rosehip – Rosa rubignosa)
Είναι ένα λάδι αντιγηραντικό, ιδανικό για την αναγέννηση των ιστών της επιδερμίδας. Επουλώνει τις ουλές και βοηθά στη μείωση των ραγάδων. Απαλύνει τις ευρυαγγείες και τους κιρσούς και αυξάνει τα επίπεδα κολλαγόνου και ελαστίνης βοηθώντας στην αποφυγή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Όλα αυτά οφείλονται στη μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, στα λιπαρά οξέα (omega-3 και omega -6) και στη  βιταμίνη Ε. Θεωρείται ιδανικό για τη φροντίδα του λαιμού του ντεκολτέ και του στήθους.
Είναι ένα έλαιο που πωλείται ακριβά, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας. Παίρνουμε ξηρό άγριο καρπό που τον φτιάχνουμε τσάι και γεμίζουμε ένα βαζάκι σε ό,τι μέγεθος θέλουμε. Ύστερα ρίχνουμε αμυγδαλέλαιο μέχρι να γεμίσουν τα κενά που έχει αφήσει το βοτάνι. Κλείνουμε το βαζάκι και αφήνουμε σε μέρος ζεστό και σκοτεινό για 40 ημέρες. Ανακινούμε κάθε μέρα μια φορά.

karoteleoΛάδι καρότου
Προέρχεται από την επεξεργασία ολόκληρου του καρπού Daucus Carota και πολλές φορές συγχέεται με το αιθέριο έλαιο καρότου που προέρχεται από τους σπόρους του καρότου. Είναι πλούσιο σε Beta Carotene, σε αντιοξειδωτικά βιταμίνες Α, Β, C, D, Ε  και λιπαρά οξέα κυρίως Petroselinic acid γι’ αυτό θεωρείται ένα από τα κορυφαία λάδια για την περιποίηση της επιδερμίδας. Ενυδατώνει, θρέφει και ταυτόχρονα συμβάλλει αποφασιστικά στην ίαση και την αναγέννηση της ταλαιπωρημένης και γερασμένης επιδερμίδας καθώς και στην αναζωογόνηση των μαλλιών. Επίσης χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα αντηλιακά καθώς και σε καλλυντικά που απευθύνονται στην περιποίηση της ώριμης επιδερμίδας. Εχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική χρωστική.

λάδι αλόης 2Λάδι Αλόης
Η Αλόη είναι ένα φυτό των ερήμων, που αποθηκεύει την υγρασία υπό μορφή ζελατινώδη στα φρέσκα φύλλα της. Αυτό το ζελατινώδες υγρό περιέχει τα πιο πολύτιμα συστατικά για το δέρμα. Περιέχει ένζυμα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα που βοηθούν όλες τις λειτουργίες του δέρματος και ενεργοποιούν την αυτοθεραπευτική δύναμή του. Βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα και δραστηριοποιεί την κυκλοφορία του αίματος. Σφίγγει και αναζωογονεί το δέρμα, βοηθάει στη θεραπεία εγκαυμάτων από την ηλιακή ακτινοβολία και υποστηρίζει τις θετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων όταν το μίγμα  χρησιμοποιείται για θεραπεία προβλημάτων του δέρματος, όπως ψωρίαση, έκζεμα και δερματικές αλλεργίες. Από μόνος του ο χυμός δεν είναι ένα πραγματικό λάδι. Παράγεται με την κοπή φρέσκων φύλλων σε μικρά κομμάτια που μουσκεύονται σε ένα έλαιο, όπως αμυγδαλέλαιο ή σογιέλαιο και στη συνέχεια σουρώνεται. Συχνά προστίθεται μια μικρή ποσότητα φρέσκου χυμού. Ο χρόνος ζωής είναι από 8-10 μήνες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.