Μουσείο Τυπογραφείας

Αποζημιώσεις σε αγρότες από τον ΕΛΓΑ

Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις για παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από φυσική καταστροφή, ανάμεσα τους και την ξηρασία θα δώσει ο ΕΛΓΑ για τη χρονική περίοδο Ιανουάριος -Δεκέμβριος 2017, μετά σχετική ανάθεση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Aυτό ανακοίνωσε και επίσημα ο ΕΛΓΑ με τους παραγωγούς να μπορούν από χθες να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ μέχρι και την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ως επιλέξιμες ενίσχυσης:

• Ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο, πάγιο κεφάλαιο και αποθηκευμένα προϊόντα από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, χαλάζι, χιονοπτώσεις) μπορούν να ενισχυθούν μόνο όταν το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30%, σε σύγκριση με την μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

• Ζημιές απώλειας παραγωγής υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας) σε καλλιέργειες που σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το κατώτατο όριο απωλειών της παραγωγής κατά το έτος ζημιάς (2017) υπερβαίνει το 30% σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΑΡΠΙΑ – ΔΑΚΟ

Στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, μπορούν να ενταχθούν οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν λόγω ακαρπίας και δάκου απάντησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης σε σχετικό αίτημα του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Βαρδάκη. Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε από τον Υπουργό «στις ελαιοκαλλιέργειες που παρατηρήθηκαν μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και δάκου, αίτια, τα οποία δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.» Σύμφωνα με την απάντηση όμως που δόθηκε στον κ. Βαρδάκη, οι ανωτέρω ζημιές δύναται να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, όπου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες.Για τον σκοπό αυτόν, έχει ορισθεί ένα κατώφλι ζημιάς, πέρα από το οποίο θεωρείται ότι η συγκεκριμένη ζημιά μπορεί να ενταχθεί σε καθεστώς ενισχύσεων. Το κατώτατο αυτό όριο έχει καθοριστεί στο 30% των ομοειδών ειδών του νομού-Π.Ε.Ο κ. Βαρδάκης όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του έθεσε σε συνάντηση του με τον Υπουργό το θέμα της ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών με μειωμένη παραγωγή λόγω ακαρπίας και δάκου, όπου ο βουλευτής επισήμανε την ανάγκη για αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τα καινούρια δεδομένα.

Άδειες χρήσης νερού πήρε ο ΟΑΚ
ARMENOINERO3Εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης τρεις άδειες χρήσης νερού που είχε ζητήσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Έτσι με αυτόν τον τρόπο νερό που λάμβανε έτσι και αλλιώς ο ΟΑΚ από διάφορες πηγές, πλέον αυτό θα γίνεται νόμιμα και σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.
Οι άδειες χρήσης αυτές αφορούν:
• Άδεια χρήσης νερού από υφιστάμενη υδρομάστευση των πηγών Αρμένων της τοπικής κοινότητας Αρμένων στο Δήμο Αποκορώνου. Με βάση την άδεια ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιεί συνολικά μέχρι 3.400.000 κυβ. μέτρα νερού ανά έτος και αυτό να αποδίδεται ως εξής: Στον ΤΟΕΒ Δυτικού Αποκόρωνα 1.000.000 κυβικά ετησίως, για άρδευση σε λοιπές περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΚ 2.000.000 κυβικά ετησίως, για ύδρευση στο Δήμο Αποκορώνου 400.000 κυβικά ετησίως.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.