Μουσείο Τυπογραφείας

Αποψίλωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Την αποψίλωση των αρμοδιοτήτων του Οργανσιμού Ανάπτυξης Κρήτης φαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση καθώς σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπεται η σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Κρήτης , επαναφέροντας το παρωχημένο και προβληματικό μοντέλο.

Στο προσχέδιο προβλέπεται η σύσταση ΕΥΔΕ σε όλη την Ελλάδα, ενώ ειδικά για την Κρήτη η ΕΥΔΕ προτείνεται να έχει έδρα το Ηράκλειο με ορίζοντα λειτουργίας τα οκτώ χρόνια από την έναρξη ισχύος του Προεδρικού διατάγματος.
Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που έχουν στη διάθεσή τους τα “Χ.ν.” η ΕΥΔΕ Κρήτης «ασκεί καθήκοντα διευθύνουσας υπηρεσίας για όλα τα έργα αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών (πλην των έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης) και της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, τα οποία ανήκουν χωρικά στην Περιφέρεια Κρήτης και στην Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου».
Το προσχέδιο προβλέπει τη συγκρότηση δύο τμημάτων στην ΕΥΔΕ Κρήτης: Προγραμματισμού & Υποστήριξης και Κατασκευής Εργων. Παράλληλα ορίζει τις αρμοδιότητες κάθε τμήματος.
Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ερωτηματικά και άσχημες εντυπώσεις, δεδομένου του επιτυχημένου έργου του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης από τη σύστασή του μέχρι και σήμερα, ενώ μοιραία συνδέεται με την απαξιωτική στάση που διατηρούσε επί μήνες ο Χρήστος Σπίρτζης απέναντι στον Οργανισμό αφήνοντάς τον ακέφαλο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά δρομολογείται η επιστροφή της διαχείρισης έργων (κυρίως υδραυλικών) σε κεντρικό επίπεδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καθυστερήσεις και γραφειοκρατία. Παράλληλα εγείρεται ζήτημα για το μέλλον των εργαζομένων του Οργανισμού.
Με ενδιαφέρον πλέον αναμένεται η αντίδραση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, αλλά και των τοπικών βουλευτών και φορέων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.