Μουσείο Τυπογραφείας

Απογοητευτική ελαιοπαραγωγή και στον Πλατανιά

Κλίμα απογοήτευσης επικρατεί και στον Δήμο Πλατανιά για τη φετινή ελαιοπαραγωγή, με τον δάκο να αφήνει το…αποτύπωμά του στην ποιότητα του ελαιολάδου.

Το ζήτημα φέρνουν στο δημοτικό συμβούλιο Πλατανιά οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Ανθούσης, Αλεξία Κουμάκη και Στυλιανός Μαριανάκης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη.
Οι ίδιο τονίζουν πως «η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν αφήσει χωρίς προστασία την ελαιοπαραγωγή, μια βασική πηγή εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς του δήμου», ενώ – μεταξύ άλλων – κάνουν λόγο για «χαριστική βολή στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς και του δήμου Πλατανιά, που φορτώνονται τα βάρη της πολιτικής της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης και την ΚΑΠ».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι καταλογίζουν «τεράστιες ευθύνες» σε κυβέρνηση και Περιφέραει Κρήτης «γιατί δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνικής. Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην προμήθεια των φαρμάκων και ο αριθμός των δολωματικών ψεκασμών ήταν υπολειπόμενος σε σχέση με τον απαιτούμενο.
Με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων που αποδέχονται και υλοποιούν αυτή την πολιτική για τη δακοκτονία, προωθείται η ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, με προβλήματα στην προμήθεια των φάρμακων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τέτοια ρόλο εδώ και χρόνια έχει αναλάβει και η Κοινωφελής Επιχειρήσει του Δήμου Πλατανιά (ΚΕΔΗΠ)».
Οι δημοτικοί σύμβουλοι ρωτούν τον κ. Μαλανδράκη ποιες ενέργειες – παρεμβάσεις θα κάνει για :
• «Να εξασφαλιστεί την επόμενη χρονιά η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού – τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.
• Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.
• Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
• Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση της ζημιάς από τον δάκο και τον πυρηνοτρύτη, από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των αγροτών και όχι μόνο των ασφαλισμένων.
• Την απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα φορολογικά βαροι (από το υπουργείο : ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ.).
• Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά την Τέταρτη 20/11/2019».

Ο ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Χθες, ο δήμος Χανίων ανακοίνωση ότι «επειτα από εισήγηση του Αντιδήμαρχου Τοπικής και Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Νικηφοράκη ο οποίο είναι υπεύθυνος και για θέματα Αγροτικής Οικονομίας, ο Δήμαρχος Χανιών κ. Σημανδηράκης με έγγραφο του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, το οποίο κοινοποιείται στους Βουλευτές του Νομού προτείνει οριζόντια αποζημίωση στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς αλλά και την αναστολή της παρακράτησης εισφοράς δακοκτονίας για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2019-2020».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.