Μουσείο Τυπογραφείας

Από τον “Καλλικράτη” στον “Κλεισθένη”

Κύριε διευθυντά, αγαπητοί φίλοι και φίλες,
τέσσερα χρόνια μετά την ενασχόλησή μου με τα κοινά του Δήμου Χανίων (ως πρόεδρος στη Δημοτική Κοινότητα Σούδας), μπορώ πλέον, “μέσα” από την εμπειρία μου, να εκφράσω την γνώμη μου -με απλά λόγια- σχετικά με τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την απαξίωση των πρώην περι-αστικών Δήμων, αλλά και να σας καταθέσω την αγωνία μου για την περαιτέρω απαξίωση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την αποδυνάμωση του ρόλου του ίδιου του δημάρχου, έτσι όπως προβλέπεται στο νέο νόμο “Σκουρλέτη”.
Ερχόμενος από μια μεγάλη εταιρία του δημοσίου (την παλιά κραταιά ΔΕΗ), και αγωνιζόμενος χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα, “μπήκα” με πολλή όρεξη στην ενασχόληση και με τα κοινά του Δήμου Χανίων, ωστόσο η πραγματικότητα ήρθε να με απογοητεύσει πολύ σύντομα.
Αρχικά, πίστευα ότι κάνοντας ένα έγγραφο προς μια υπηρεσία ή παίρνοντας μια απόφαση -ως Δημοτική Κοινότητα- για κάποιο θέμα, μικρό ή μεγάλο, αυτό θα έπαιρνε το δρόμο του. “Του κάκου”, τα πράγματα ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολα.
Από την άλλη μεριά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τους περι-αστικούς πρώην Δήμους του Δήμου Χανίων ήταν, και παραμένει, απλά ανύπαρκτος. Οι αρμοδιότητές του πολλές και διάφορες, είναι αλήθεια, ωστόσο η παρουσία του στα Συμβούλια των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων ελάχιστες. Όπως και εκείνες των Συμβούλων του κεντρικού ψηφοδελτίου για τον Δήμο Χανίων που προέρχονται από τις Κοινότητες.
Το πρώτο έγγραφο όπου αναφέραμε τα προβλήματα παραμέλησης και απαξίωσης των Ενοτήτων & Κοινοτήτων δεν άργησε να σταλεί, ενώ ακολούθησαν πολλά ακόμα, μέχρι και σήμερα.
Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, οι λιγοστοί Πρόεδροι των Κοινοτήτων που παρεβρισκόμασταν -συνήθως μόνιμα οι ίδιοι και οι ίδιοι- κάθε φορά αναφέραμε τα εν λόγω προβλήματα, την εικόνα έλλειψης ενδιαφέροντος και οργάνωσης. Ωστόσο κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.
Ο πολίτης είναι αναμενόμενο να ζητήσει την εύρυθμη λειτουργία της καθημερινότητάς του, στην περιοχή που μένει ο καθένας: τον δημοτικό φωτισμό, την καθαριότητα, την κοπή των κλαδιών και την περιποίηση των πάρκων, την οδοσήμανση.
Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν ζητήματα που θα μπορούσαν να λυθούν με δύο εργάτες και ένα αυτοκίνητο (από την κοπή των κλαδιών σε πινακίδες που είναι χαμένες από τα βάτα, μέχρι τη συντήρηση των παιδικών χαρών και των δημοτικών κτιρίων, των σχολείων κ.ά.). Αλλά αυτό είναι ζήτημα οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.
Οι υπάλληλοι του Δήμου Χανίων έχουν πενθήμερη εργασία, και ό,τι τύχει από την Παρασκευή το μεσημέρι μέχρι τη Δευτέρα το πρωί δεν υπάρχει Υπηρεσία να ανταποκριθεί για να λυθεί το πρόβλημα. Μόνο η ΔΕΥΑΧ έχει βάρδια. Η Τεχνική Υπηρεσία δεν λειτουργεί με βάρδιες, δεν έχει ούτε 2 άτομα για το απόγευμα, για οτιδήποτε συμβεί, μικρό ή μεγάλο.
Για να στηθεί η οποιαδήποτε εκδήλωση δανειζόμαστε φορτηγάκια για να μεταφέρουμε τις καρέκλες, τον ήχο, τον φωτισμό, ενώ “βάζουμε” και προσωπική εργασία, μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους που βοηθούν εθελοντικά και μέλη από δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους (όπου αυτοί υπάρχουν, και δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά με τον Δήμο Χανίων, γιατί συμβαίνουν κι αυτά…), φροντίζουμε εμείς για την καθαριότητα των χώρων, και γενικώς γίνονται όλα “εκ των έσω”, χωρίς οργάνωση και βοήθεια από τις κεντρικές υπηρεσίες του Δήμου.
Όσον αφορά τις παρεμβάσεις του Δήμου Χανίων στη Σούδα, έχω να αναφέρω ότι γίνονται σημαντικά έργα, όπως π.χ. οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων, οι διαμορφώσεις πεζοδρομίων, οι ανακατασκευές παιδικών χαρών, που βοηθούν πολύ στην αναβάθμιση της εικόνας της περιοχής μας. Οι διανοίξεις κάποιων δρόμων ακόμη, σε συνδυασμό με μονοδρομήσεις άλλων, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Σούδα.
Ακόμα, η προγραμματιζόμενη (στο στάδιο της δημοπράτησης πλέον) ανακατασκευή της πλατείας της Σούδας, αλλά και το έργο της διαμόρφωσης του κόμβου της Σούδας (στην έξοδο προς Εθνική οδό), θα αλλάξουν εντελώς την εικόνα της Σούδας στο άμεσο μέλλον.
Η αντιπλημμυρική προστασία της Σούδας προχωρά πολύ καλά επίσης, κι αν είχαν προχωρήσει οι παρεμβάσεις που είχαμε προτείνει ως Δημοτική Κοινότητα μετά την πλημμύρα της περιόδου των Χριστουγέννων 2014-2015 τα προβλήματα θα ήταν πια ελάχιστα.
Οι τοπικοί σύμβουλοι είμαστε οι συνδετικοί κρίκοι της τοπικής κοινωνίας με τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τις άλλες κεντρικές υπηρεσίες του κράτους. Αν υπάρχει αντίληψη από τη μεριά της τοπικής κοινωνίας, γρήγορη ανταπόκριση από τη δημοτική αρχή, οργάνωση, επάρκεια προσωπικού, και ευέλικτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, τότε το στοίχημα έχει κερδηθεί.
Ολα τα παραπάνω είναι το απόσταγμα της μικρής εμπειρίας μου από την ενασχόληση με τα κοινά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια, αλλά και της προσφοράς μου -σε χρόνο και προσωπική εργασία- στην πόλη μου, τη Σούδα.
Εύχομαι ο “Κλεισθένης” να μην αποτελειώσει το έργο του “Καλλικράτη”, απαξιώνοντας περαιτέρω την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκείνοι που είναι πιο ψηλά από εμάς ας ακούσουν τους προβληματισμούς μας, και ας καταλάβουν ότι με μερικές απλές κινήσεις μπορούν να δοθούν λύσεις – ανάσα σε έναν πολύ σημαντικό θεσμό της κοινωνίας και της δημοκρατίας μας που λέγεται Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με εκτίμηση,
Φωκάς Κωνσταντίνος
πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Σούδας

1 σχολιο

 • [Μιχάλης Βλαχάκης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Κύριε Διευθυντά, σας αποστέλλω απάντηση στην επιστολή του κυρίου Φωκά που φιλοξενήσατε στην έγκριτη εφημερίδα σας.

  Φίλε Κώστα, θα μου επιτρέψεις να σε διορθώσω στο σημείο της επιστολής σου που αναφέρεσαι στον 《ανύπαρκτο αντιδήμαρχο της Ενότητας Σούδας και να σου υπενθυμίσω, ότι την περίοδο της θητείας μου ως αντιδήμαρχος δρομολογήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και προωθήθηκαν προς υλοποίηση μελέτες και έργα που αυτή την περίοδο εκτελούνται στο σύνολο της Ενότητας Σούδας.
  Η παρέμβαση μου δεν έχει καμιά πρόθεση αυτοπροβολής αλλά γίνεται προς αποκατάσταση της αλήθειας, ειδικά όσον αφορά τον ατυχή χαρακτηρισμό σου για《ανύπαρκτο αντιδήμαρχο της Ενότητας Σούδας 》.
  (Όλα αυτά που θα αναφέρω εξάλλου, είναι συλλογική προσπάθεια υπηρεσιακών, αιρετών, μελετητών, συλλογικοτήτων και ενεργών δημοτών της Σούδας).
  1. Μελέτη Ανάπλασης Πλατείας Σούδας με βιοκλιματικά υλικά, με προυπολογισμο ύψους 1.200.000,00€ (είναι σε φάση δημοπράτησης)
  2. Κυκλοφοριακή μελέτη κυκλικού κόμβου στην έξοδο του ΒΟΑΚ και κυκλοφοριακή ρύθμιση των τροχοφόρων στην περιοχή της Κάτω Σούδας. ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1.400.00,00€. Βρισκεται στη φάση των εγκρίσεων.
  3. Μελέτη της WWF για την αποκατάσταση του ποταμού Μορώνη, με προϋπολογισμό ύψους 650.000.,00 € (εγγυημένη χρηματοδότηση, βρίσκεται στη φάση τον εγκρίσεων λίγο πριν την δημοπράτηση)
  4. Αναπλάσεις, χαράξεις δρόμων, κατασκευές πεζοδρομίων κτλ (από μελέτες του σχεδίου πόλεως). Έργα με εγγυημένη χρηματοδότηση προϋπολογισμού πανω απο 1.000.000,00€ (μετά τις εκπτώσεις), αφορούν τα έτη 2016 – 2019.
  5. Κατασκευή πάρκου στο παλαιό και στο νέο αντλιοστάσιο στην Κάτω Σούδα. Έργο 120.000,00€ που θα παραδοθεί στην Τοπική Κοινότητα μέσα στον Οκτώβριο του 2018.
  6. Επισκευή και Συντήρηση του Ναυταθλητικου Αθλητικού Κέντρου με αυτεπιστασία, παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2017.
  7. Ανάπλαση της Παιδικής Χαράς του Αγίου Νικολάου στην Πανω Σούδα. Έργο 45.000,00€ που θα παραδοθεί στην Τοπική Κοινότητα σε λίγες μέρες (Σεπτέμβρης του 2018).
  8. Ανάπλαση της Παιδικής Χαράς του Αγίου Νεκταρίου στην Κάτω Σούδα. Έργο με εγγυημένη χρηματοδότηση 75.000,00€ που θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018.
  9. Εκτενείς συντηρήσεις στις σχολικές μονάδες της Ενότητας Σούδας κατά τα έτη 2017 και 2018.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.