Μουσείο Τυπογραφείας

Από το “χωριό των τυπογραφικών στοιχείων” στο Μουσείο Τυπογραφίας

Ανάμεσα στις ιδιαιτερότητες που έχει το Μουσείο Τυπογραφίας είναι και οι ασυνήθιστες ιστορίες των επισκεπτών του. Ανθρωποι που έρχονται από κάθε σημείο του πλανήτη μόνο και μόνο για να δουν το Μουσείο, επειδή κάποιος συγγενής ή φίλος που το επισκέφθηκε τους μίλησε γι’ αυτό με τα θερμότερα λόγια.
Μία τέτοια ιστορία με δυο ιδιαίτερους επισκέπτες είχε χθες το Μουσείο Τυπογραφίας. Η Σίλα Μάγιο και ο Ντον Γουότς, από το Ditchling της Αγγλίας, ήρθαν να δουν από κοντά «το πιο υπέροχο Μουσείο που έχω δει ποτέ», όπως τους είχε πει η αδελφή της κα Μάγιο, επισκέπτρια πέρυσι του Μουσείου!
Η Σίλα Μάγιο, εργάζεται εθελοντικά στο Ditchling Museum of Art and Craft, που κατά κύριο λόγο προβάλλει την τέχνη της στοιχειοθεσίας και των τυπογραφικών στοιχείων. Πρόκειται για ένα μικρό Μουσείο, σε μία μικρή πόλη -χωριό όπως χαρακτηριστικά είπε η ίδια- που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καταφέρνει να διοργανώνει διαγωνισμούς, events και διάφορες δράσεις που “μαγνητίζουν” επισκέπτες και ντόπιους.
Οταν πέρυσι η αδελφή της είχε επισκεφθεί τα Χανιά και το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, είχε μείνει ενθουσιασμένη τόσο με τον χώρο όσο και με τις εκθέσεις μηχανημάτων, εκδόσεων & αντικειμένων. Και εκείνο που επαναλάμβανε διαρκώς, ήταν πόσο πολύ θα χαιρόταν η αδελφή της, εθελόντρια σε προγράμματα του Μουσειου του Ditchling (του “χωριού των τυπογραφικών στοιχείων”, όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά) να επισκεφθεί το Μουσείο Τυπογραφίας.
Φέτος, λοιπόν, λιγότερο από έναν χρόνο μετά, η Σίλα Μάγιο με τον άντρα της Ντον Γουότς, ήρθαν στο Μουσείο Τυπογραφίας, φορτωμένοι μάλιστα με δώρα: Εκδόσεις και βιβλία από το Μουσείο του Ditchling! Απόλαυσαν την ξενάγησή τους, είδαν εξονυχιστικά κάθε έκθεση και έκθεμα του Μουσείου Τυπογραφίας, διάλεξαν αγγλόφωνες εκδόσεις και σουβενίρ από το gift shop και έφυγαν με την υπόσχεση να ξαναγυρίσουν, πιθανώς και με αφορμή κάποια μελλοντική συνεργασία των δύο Μουσείων.

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.