Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για το Dance Days Chania

Μια ακόμα ευκαιρία να γνωρίσουν ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πόλη μας είχαν οι Χανιώτες που συμμετείχαν στην 2η συνάντηση γνωριμίας με το Dance Days Chania, προχθές, Δευτέρα, στον φιλόξενο χώρο του “Οξω Νου”.

Tο φετινό, 8ο φεστιβάλ Dance Days Chania που θα πραγματοποιηθεί 16 – 28 Ιουλίου, θα φιλοξενήσει 20 παραστάσεις, 20 σεμινάρια, ένα συνέδριο, προβολές video dance, διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφίας, παρουσιάσεις χορού σε γειτονιές και αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.
Ιθύνων νους και ψυχή της διοργάνωσης, η Σοφία Φαλιέρου τόνισε την αναγκαιότητα σύνδεσης του φεστιβάλ με την πόλη και τους ανθρώπους της, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία γνωστή πλέον σε όλο τον κόσμο, που φέρνει στα Χανιά σπουδαία ονόματα του χορού παγκοσμίως και είναι σημαντικό για τους Χανιώτες να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία και να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο του χορού.
«Ο χορός είναι μια πρόταση ζωής, μία συνθήκη που μπορεί να φέρει πληρότητα και πλουραλισμό στη ζωή όλων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φαλιέρου «και κάθε χρόνο βλέπουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα του φεστιβάλ, οι χώροι παρουσίασης γεμίζουν και βοήθησε πολύ το ότι είμαστε πλέον σε θέση να το επικοινωνήσουμε καλύτερα, να βγούμε από τα θέατρα και να προσεγγίσουμε τον κόσμο στις γειτονιές ακόμα και στο δρόμο. Οι άνθρωποι του χορού είναι πολύ ανοιχτοί σε τέτοιες προτάσεις, καθώς ο χορός είναι μία τέχνη εξωστρέφειας και έχει ανάγκη την σύμπραξη, την επικοινωνία, την έκθεση, τη διάδραση επομένως οι δημιουργοί και οι περφόρμερς έχουν ανάγκη και θέλουν αυτό το άνοιγμα στην κοινότητα».
«Με συναντήσεις όπως αυτή κάνουμε ένα άνοιγμα που μας δίνει την ευκαιρία να γνωριστούμε, να επικοινωνήσουμε το φεστιβάλ και να βοηθήσουμε τον κόσμο να “ξεφοβηθεί” τον σύγχρονο χορό, την τέχνη του χορού και τους καλλιτέχνες. Είναι ένας τρόπος να εμπλακεί η τοπική κοινωνία στη διοργάνωση του φεστιβάλ και να καταλάβει ότι μπορεί να μας αφορά όλους» επεσήμανε κλείνοντας η κ. Φαλιέρου.
Για το πρόγραμμα και τα νέα στοιχεία του φετινού φεστιβάλ μίλησε η Χρύσα Γεωργίου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Dance Days, επισημαίνοντας ότι “το φετινό φεστιβάλ θα έχει περισσότερες παραστάσεις και σεμινάρια γιατί μας ενδιαφέρει να δώσουμε χώρο και την ευκαιρία στο κοινό να δει παραστάσεις με μεγαλύτερο εύρος καθώς και τι νέο υπάρχει στον σύγχρονο χορό. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά επιστημονικό συνέδριο στο πλαίσιο του φεστιβάλ, με θέμα “Σύνορα, όρια και πλαίσια στον σύγχρονο χορό” με προσκεκλημένους ακαδημαϊκούς, μάνατζερς από όλο τον κόσμο καθώς και διαγωνισμός φωτογραφίας για νέους 16 – 23 ετών».

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ειδικά για τον διαγωνισμό φωτογραφίας μας μίλησε ο επίσημος φωτογράφος του φεστιβάλ Γιώργος Αναστασάκης: «Το σώμα σε κίνηση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για έναν φωτογράφο και για μένα αυτή η φωτογράφηση αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την κατανόηση της ροής της κίνησης και την αναγνώριση της εσωτερικής λειτουργίας που θα οδηγήσει στα άλματα και τις εντυπωσιακές κινήσεις του χορού. Αυτήν την εσωτερικότητα προσπαθώ να “αιχμαλωτίσω”. Όσον αφορά τον διαγωνισμό, οι νέοι έχουν κάποια πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς την εικόνα, την κίνηση και το σώμα. Ειδικά στην ηλικία που στοχεύει αυτός ο διαγωνισμός γιατί τα σημερινά παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα με την εικόνα και την παραγωγή της, κυρίως μέσα από τα κινητά και τα τάμπλετς, η οπτική τους αντίληψη είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη και μπορούν να προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ουσιαστικά η ζωή τους είναι μονίμως οπτικοποιημένη και έχει ενδιαφέρον να δούμε πως όλες τις μεταβολές που βιώνουν οι νέοι στο σώμα και την αντίληψή τους μπορούν να δημιουργήσουν εικόνες. Τις περισσότερες φορές είναι μια ασυνείδητη διαδικασία και εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε λίγο πιο συνειδητό».
Οσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, ο κ. Αναστασάκης τόνισε ότι «τεχνικές προδιαγραφές δεν υπάρχουν ούτε και περιορισμοί. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ιδέα, να δούμε πως αντιλαμβάνεται το σώμα σε κίνηση ένας έφηβος, ένας νέος άνθρωπος».

VIDEO DANCE
Τον τομέα του video dance έχει αναλάβει φέτος στο φεστιβάλ η Αλίκη Χιωτάκη. «Το video dance είναι μία υβριδική μορφή τέχνης που συνδέει τον χορό και την κίνηση με την σκηνοθεσία και την κινηματογράφηση. Δεν πρόκειται για την κινηματογράφηση μίας παράστασης χορού αλλά για μία χορογραφία ειδικά φτιαγμένη για την κάμερα» σημείωσε η κ. Χιωτάκη προσθέτοντας ότι «φέτος στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δέκα έργα video dance και ένα επιπλέον κομμάτι που προέρχεται από το athens video dance project. Τα εργα αυτά θα προβάλλονται με την μορφή εγκατάστασης
στον Αγιο Ρόκκο για κάποιες ώρες καθημερινά και το βράδυ θα προβάλλονται στον εξωτερικό χώρο του Βενιζέλειου Ωδείου για μία επιπλέον παρουσίαση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι εθελοντές, κανείς δεν πληρώνεται γι’ αυτό, κάνουν όμως πραγματικότητα για την πόλη μας το όνειρο ενός μεγάλου, ετήσιου διεθνούς φεστιβάλ.
Συνολικά μέχρι σήμερα (στις 7 προηγούμενες διοργανώσεις) έχουν φιλοξενηθεί 83 παραστάσεις σύγχρονου χορού, 57 σεμινάρια από χορογράφους και χορευτές, 16 εργαστήρια, 17 video dance projects, το Athens Video Dance Project, 13 διαλέξεις και πολλές παράλληλες δράσεις. 85 χορογράφοι, 172 χορευτές, 30 μουσικοί- εικαστικοί- ηθοποιοί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα