Μουσείο Τυπογραφείας

Αντιπαράθεση Πολάκη – Διγαλάκη για το ΕΛΜΕΠΑ

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και συγκερκιμένα η αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών στα Χανιά, αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας Βασίλης Διγαλάκη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη.

Ο κ. Πολάκης απάντησε στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Διγαλάκης για το συγκεκριμένο θέμα, με τον υφυπουργό Παιδείας να “σηκώνει το γάντι” και να προχωρά σε νέα ανακοίνωση.

Η θέση Πολάκη

Για «αποκατάσταση της αλήθειας με την οποία φαίνεται να έχει “τσακωθεί” ο κ. Διγαλάκης» κάνει λόγο ο Παύλος Πολάκης στην ανακοίνωσή του και διατυπώνει την εξής θέση:
« Επιμένει ο κ. Διγαλάκης να ταυτίζει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών με τα υπόλοιπα 36 που καταργεί η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι (και το πιστοποιούν οι ακαδημαικές αρχές του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.) polakisότι το Τμήμα αυτό του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ αλλά ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ του πρώην Τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στα Χανιά, που έκλεισε. Γι’ αυτό άλλωστε ο νόμος 4610/19 αναφέρει «έναρξη λειτουργίας όχι αργότερα από το 2021/2022» για το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Χανιά, αντί του «όχι νωρίτερα από…» όπως ισχύει για τα πραγματικά νέα Τμήματα. Υπάρχει άλλωστε το προηγούμενο στην Κοζάνη όπου εκεί ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ το Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε Τμήμα ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, και έλαβε άμεσα φοιτητές. ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ο κ. Υφυπουργός ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙ το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. με το ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ Τμήμα Χημικών Μηχανικών στη Κοζάνη, που λειτουργεί ήδη κανονικά, παρά αναφέρεται στο ΕΜΠ που έχει ιστορία πολλών δεκαετιών;»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει – μεταξύ άλλων – την ανάγκη λειτουργίας του συγκερκιμένου τμήματος λόγω και της εγγύτητας των ΧΑνίων στις περιοχές έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ. Θεωρεί επιπλέον, ότι το τμήμα αυτό «θα αποτελέσει κοιτίδα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων υψηλής έντασης γνώσης στα Χανιά και Πανελλαδικά, και θα προκαλέσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (πέραν της τουριστικής βιομηχανίας) στην χώρα, μειώνοντας το braindrain, δηλαδή τη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό;».

Ο κ. Πολάκης αναφέρει επίσης πως «το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. διαθέτει ήδη μεγάλες και σύγχρονες κτιριακές υποδομές, αξιόλογο και σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό εξοπλισμό, περισσότερα Μέλη ΔΕΠ από τις οργανικές θέσεις που έχει ορίσει ο 4610/2019 για να το επανδρώσουν (και με την έναρξη λειτουργίας του θα είναι άμεσα ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ), καθώς και σαφώς καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα «Χημικού Μηχανικού», διακριτά από οποιοδήποτε άλλο υφιστάμενο Τμήμα στην Κρήτη».

Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Πολάκης προχωρά και σε ένα καυστικό σχόλιο τονίζοντας: «Κι επειδή το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και οι γενικότητες για έλλειψη μελετών και εγκρίσεων για το Τμήμα ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΟΒΑΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ας μάθουν όλοι (γιατί ο ίδιος ο κ. Διγαλάκης το ξέρει) ότι το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. έχει ήδη έτοιμα: πρόγραμμα σπουδών, μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, οικονομοτεχνική μελέτη SWOT, μελέτη Πολυκριτηριακής Μεθόδου Ανάλυσης, που αποδεικνύουν την ορθότητα και δυνατότητα της άμεσης έναρξης λειτουργίας του. Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης τα κατέθεσε ο ίδιος στα πρακτικά της Βουλής κατά την ομιλία του στην πρόσφατη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία».

Ο Παύλος Πολάκης καταλήγει με μια προσωπική αιχμή για τον υφυπουργό Παιδείας, αναφέροντας: «Και για να τελειώνουμε, παρότι γνωρίζουμε ότι στο θέμα παρεισφρέουν κι άλλα ζητήματα, όπως μια κοντόφθαλμη λογική του «Πολυτεχνείου των Χανιωτών», της οποίας θιασώτης δεν θα ‘πρεπε να είναι ο Χανιώτης Υφυπουργός, όλοι καταλαβαίνουμε τη δυσχερή θέση του κ. Διγαλάκη, που ακόμα και αν το ήθελε (αμφιβάλλουμε…) απέδειξε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του για το καλό του τόπου του, απέναντι σε προαποφασισμένες εξελίξεις περικοπών στην Παιδεία εν γένει, στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση και ο συντοπίτης του Πρωθυπουργός».

H θέση Διγαλάκη

«Η αλήθεια κ. Πολάκη είναι αποτυπωμένη στον νόμο που ψηφίσατε τον Μάιο του 2019. Προφανώς δεν έχετε αντιληφθεί ότι ο λαϊκισμός με τον οποίο πορευθήκατε ως κυβέρνηση και συνεχίζετε ως αντιπολίτευση, έλαβε τέλος στις εκλογές του Ιουλίου 2019», απαντά από μεριά του ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης.

digalakisΟ Χανιώτης υφυπουργός καταλογίζει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «μία σειρά από ανακρίβειες οι οποίες αντιβαίνουν την κοινή λογική και οι οποίες καταρρίπτονται από το ίδιο το νομοθέτημα της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας ο κ. Πολάκης υπήρξε μέλος».

Σύμφωνα με τον κ. Διγαλάκη, «από τις διατάξεις του Νόμου 4610/2019 που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  1. Γιατί το τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ, εφόσον αποτελεί μετεξέλιξη του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης δεν λειτούργησε αμέσως από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2019-20, όπως συνέβη με τα υπόλοιπα τμήματα, αλλά η έναρξη της λειτουργίας του παραπέμφθηκε στο μέλλον;

  2. Γιατί ενώ στα υπόλοιπα καταργηθέντα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Κρήτης, οι καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Κρήτης εντάχθηκαν στα αντίστοιχα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ (για παράδειγμα οι καθηγητές του τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του πρώην ΤΕΙ εντάχθηκαν στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ), ενώ με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ οι καθηγητές του καταργηθέντος τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προβλεπόταν να μοιραστούν σε όλα τα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ;

Γιατί, ενώ στους φοιτητές όλων των υπολοίπων καταργηθέντων τμημάτων του πρώην ΤΕΙ Κρήτης δινόταν η δυνατότητα να ενταχθούν στα αντίστοιχα τμήματα του ΕΛΜΕΠΑ και εφόσον το επιλέξουν να συνεχίσουν για να πάρουν πανεπιστημιακό δίπλωμα, οι φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δεν εντάχθηκαν στο τμήμα Χημικών Μηχανικών και δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αυτό, προκειμένου να λάβουν και αυτοί πανεπιστημιακό δίπλωμα;».

Κατά τον Υφυπουργό, «η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι απλή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία μετείχε ο κ. Πολάκης, επέλεξε συνειδητά στον βωμό μικροπολιτικών επιδιώξεων:

  • να καταργήσει ένα τμήμα που πραγματικά θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ανάπτυξη και την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της χώρας.

  • να απαξιώσει τα διπλώματα των φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, χωρίς να τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές προκειμένου να λάβουν πανεπιστημιακό δίπλωμα, όπως έγινε σχεδόν σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις τμημάτων ΤΕΙ που καταργήθηκαν.

Ο κ. Πολάκης αφού πρώτα ψήφισε την κατάργηση του τμήματος Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, τώρα έρχεται να ζητήσει και τα ρέστα. Προεξοφλεί μάλιστα την αρνητική γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής (ΕΘΑΕΕ) αφού τα 37 τμήματα  δεν καταργήθηκαν, αλλά ανεστάλη η έναρξη λειτουργίας τους».

Ο κ. Διγαλάκης παραθέτει αναλυτικά τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4610/2019, ενώ καταλήγει επίσης με ένα αιχμηρό σχόλιο για τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας: «Όπως απάντησα στον κ. Πολάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Βουλή, η συζήτηση αυτή αναδεικνύει τη διαφορά στο σύστημα αξιών μας. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ως γνώμονα τις μικροπολιτικές ισορροπίες και τον ακαδημαϊκό λαϊκισμό. Η δική μας πολιτική έχει ως κεντρικό στόχο τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας σπουδών στους φοιτητές μας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.