Μουσείο Τυπογραφείας

Αντιδήμαρχοι Χανίων ή «μετοχάρηδες» της πόλης;

» Μερικές παρατηρήσεις για τη λειτουργία του Δήμου Χανίων
Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα είδα τη δημόσια έκκληση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής σχετικά με την παροχή οχήματος για τις ανάγκες του “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε ιδιωτική επιχείρηση -και μπράβο της κατ’ αρχάς- η οποία προσέφερε αυτοκίνητο. Σήμερα στην οικονομική επιτροπή περνάει η αποδοχή και δεύτερης σχετικής δωρεάς.
Μήπως, όμως, ο Δήμος Χανίων έχασε μια ακόμη καλύτερη ευκαιρία; Με μια μικρή διαδικτυακή αναζήτηση βρίσκει εύκολα κανείς την εξής είδηση: Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και μεγάλες εταιρείες όπως η TOYOTA υλοποιούν εδώ και έναν μήνα ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα προσφέροντας εκατοντάδες αυτοκίνητα στο Βοήθεια στο Σπίτι πανελλαδικά. Αυτό αξιοποίησε ο Δήμος Ηρακλείου και πήρε όχι τρία, αλλά έντεκα οχήματα για το δικό του πρόγραμμα. Πιο θεσμικά, πιο οργανωμένα και πιο αποτελεσματικά. Τα Χανιά, αφού έχουν ανάγκες, γιατί σνομπάρουν το πρόγραμμα της ΚΕΔΕ; Ξέρουν καλύτερα; Γιατί δημιουργούν υποχρεώσεις όταν οι λύσεις υπάρχουν; Μήπως γιατί οι όταν οι λύσεις δίνονται από άλλους κάτι δεν μας αρέσει;
Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με μια πρωτότυπης διατύπωσης ανακοίνωση σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της περιοχής: «Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλόγλου Αναστάσιου, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων λαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:…».
Μα, τα μέτρα δεν τα «λαμβάνει» η Οικονομική Υπηρεσία. Τα λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο που έχει αποφασίσει σχετικά και μάλιστα ομόφωνα, πλην μίας παράταξης. Αυτό είναι και το σωστό σχήμα: Οι εκπρόσωποί μας στο Συμβούλιο αποφασίζουν, οι υπηρεσίες υλοποιούν, κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων. Και ακόμη τούτο: τα μέτρα τα λαμβάνει όλη η δημοτική αρχή μετά από εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι ένας εκ των αντιδημάρχων, έτσι για να τα ανακοινώσει. Σε τέτοιες συνθήκες προτάσσουμε το «εμείς», δεν είναι ευκαιρία για το «εγώ» του καθενός μας.
Τέλος, πληροφορούμαστε από τα “Χανιώτικα νέα” ότι για άλλη μία φορά ο Δήμος Χανίων πήρε απόφαση χωρίς να ρωτήσει τη γνώμη των αρμοδίων: Το Λιμενικό και η Αρχαιολογική υπηρεσία δεν εγκρίνουν τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στη Μίνωος και μάλιστα ούτε που ρωτήθηκαν. Εχει ξαναγίνει αυτό, θυμίζω, με τη φωταγώγηση της Σαμπιονάρας. Το δις εξ αμαρτείν δείχνει μια επιμονή.
Μόνο που πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι είναι όργανα της Πολιτείας και όχι «μετοχάρηδες» της πόλης…

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.