Μουσείο Τυπογραφείας

“Ανιστορώ για την Κάινα”

Ανθηρός στην ψυχή και στο πνεύμα, ο σεβαστός και αγαπητός κ. Ιάσονας Μαυροματάκης, μάς έδωσε ένα νέο καρπό του αειθαλούς πνευματικού του δέντρου, το εκλεκτό βιβλίο του “Ανιστορώ για την Κάινα”. Πολύ προσεγμένο με ιστορικό βάθος και συναρπάζουσα γλαφυρότητα. Και μόνο που το κρατάς και το ξεφυλλίζεις αισθάνεσαι ανείπωτη αγαλλίαση. Ένα βιωματικό αποτύπωμα με το οποίο συμπορεύεσαι με τον εκλεκτό συγγραφέα.
Τον κ. Μαυροματάκη γνωρίζω από ετών, μάλιστα είχα την χαρά και την τιμή να αναφερθώ στο πρόσωπο και στο έργο του και άλλη φορά μέσω των “Χανιώτικων νέων”, την οποία και στο βιβλίο αυτό.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο της αναζήτησης και της προσφοράς και αποτελούσε στέλεχος και καύχημα στον ΟΤΕ κατά τα έτη της ευδόκιμης εκεί υπηρεσίας του. Η Κάινα και όχι μόνο, πρέπει να εγκαυχάται για το άξιο τέκνο της και ημείς που τον γνωρίζουμε.
Αξιέπαινο το κουράγιο του να συλλέξει πολύτιμα στοιχεία, «για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι», όπως αναφέρει στο οπισθόφυλλο και συνεχίζει: «πώς αλλάζουν οι καιροί και οι συνήθειες. Για την επεξεργασία και αξιοποίηση των μαλλιών των προβάτων. Για την κατασκευή σαπουνιού τα παλιά χρόνια. Για την παραγωγή κλωσόπουλων από κλώσα (κότα – κλώσα). Πώς συντηρούσαν τα όσπρια. Για τις οματές. Για το εφτάζυμο. Για τις τσίτες ξερά σύκα. Για το λινάρι. Για το πλύσιμο των ασπρόρουχων (την μπουγάδα). Για την παραγωγή μεταξιού. Για το δάσιμο. Για το μέτρημα του λαδιού στις φάμπρικες. Για τη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Κάινας. Για τον Παντελογιάννη και τις ιστορίες του. Για τον Παντελογιώργη και τα ποιήματά του. Για την Παντελομαρία και τις έμμετρες επιστολές της. Για θρύλους, εύθυμες και μη ιστορίες. Για νανουρίσματα, ταχταρίσματα και παιχνιδοτράγουδα. Για τα Κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Για τραγούδια της νύφης, τους γαμπρού και άλλα…».
Απ’ αυτά τα λίγα που αναφέραμε, μπορούμε να καταλάβουμε τη λαογραφική και ιστορική αξία αυτού του βιβλίου. Και πόσα έχουμε να ωφεληθούμε μικροί και μεγάλοι. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μαυροματάκης έχει γράψει και άλλα δύο βιβλία: “Το χωριό μου η Κάινα”, και “Ανθρωπογεωγραφία της Κάινας”. Αξίζει κάθε τιμής και αναγνώρισης και να γίνει όσο το δυνατόν κτήμα περισσοτέρων. Σε μια εποχή που πάνε να αφελληνίσουν την Ελλάδα και να απεμπολήσουν ό,τι Εθνικό και ό,τι ελληνικό, βιβλία σαν αυτό αποτελούν ανάχωμα και εθνικό προπύργιο. Γι’ αυτό και ανεπιφύλακτα το συνιστούμε, και μάλιστα να μπει σ’ όλα τα σχολεία, γιατί πολλές είναι οι σκοτεινές δυνάμεις, επίσημες και ανεπίσημες, που κατεργάζονται τον “πολυεθνισμό” και την “πανθρησκεία”. Λυπάμαι που οι αντιδράσεις και απ’ αυτήν Εκκλησία είναι από ανύπαρκτες έως υποτονικές, για να μη τα βάλουμε με ξενοκίνητο κατεστημένο…
Από καρδιάς, συγχαίρομε τον εκλεκτό συγγραφέα και Ανθρωπο κ. Ιάσονα Μαυροματάκη, με τις καλύτερες ευχές μας για τη ζωή και το εύκαρπον έργο του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.