Μουσείο Τυπογραφείας

Ανοιχτές τις στρόφιγγες κρατούν οι τράπεζες της Ευρωζώνης, παρά το αρνητικό κλίμα

Κόντρα στις αλλεπάλληλες ενδείξεις για επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη, η πιστωτική επέκταση παρέμεινε σταθερή τον Δεκέμβριο, ενώ και ο ευρύτερος δείκτης της προσφοράς χρήματος M3, o oποίος τείνει να είναι αποκαλυπτικός των μελλοντικών συνθηκών, έκανε «άλμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναδημοσιεύει η Ναυτεμπορική, παρά το γεγονός ότι οι τρεις μεγάλες οικονομίες του ευρώ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, έχουν παγιδευθεί σχεδόν σε στασιμότητα, οι τράπεζες συνέχιζαν τα τέλη του 2018 να κρατούν ανοιχτές τις στρόφιγγες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι χορηγήσεις δανείων προς νοικοκυριά αυξήθηκαν 3,3% όσο και τον προηγούμενο μήνα- επίδοση που είναι η καλύτερη μετά την κρίση. Οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις αυξήθηκαν 4%, με ρυθμούς πολύ κοντά στο ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας (4,3% τον Σεπτέμβριο).

Οι τράπεζες ήλπιζαν πάντως σε διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους τους από μία αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ωστόσο αυτή φαίνεται να μετατίθεται για το 2020. Οι πιέσεις στις τράπεζες θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με στοχευμένες δημοπρασίες φθηνών δανείων (TLTROs), τα οποία οι τράπεζες θα πρέπει να «επιστρέφουν» στην πραγματική οικονομία.

Όσον αφορά τον δείκτη M3 επιταχύνθηκε στο 4,1% από 3,7% τον Νοέμβριο έναντι προβλέψεων για άνοδο στο 3,8%. Ήταν η καλύτερη επίδοση του δείκτη από τον περασμένο Ιούνιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.