Μουσείο Τυπογραφείας

Ανεξέλεγκτη χωματερή στο Κολυμπάρι

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων έφτασε, μέσω μηνυτήριας αναφοράς κατοίκου, το θέμα της ανεξέλεγκτης χωματερής στο Κολυμπάρι και, ειδικότερα, στον οικισμό του Σκουτελώνα, στην οποία, μάλιστα, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στις 23 Αυγούστου 2019.

Ο Στέφανος Σαριδάκης δείχνει τα ξερά χόρτα κάτω από το ελαιόδεντρο

Ο Στέφανος Σαριδάκης δείχνει τα ξερά χόρτα κάτω από το ελαιόδεντρο

Η φωτιά εκείνη έσβησε από την Πυροσβεστική πριν προλάβει να επεκταθεί αλλά οι κίνδυνοι για την ευρύτερη περιοχή από τυχόν νέα πυρκαγιά παραμένουν, καθώς έχει αρχίσει να μαζεύεται ξανά όγκος σκουπιδιών
Τα “Χ.ν.” με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2018 είχαν αναφερθεί στους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη – παράνομη χωματερή. Λίγο καιρό μετά, συνεργεία του Δήμου Πλατανιά καθάρισαν την περιοχή αλλά στη συνέχεια άρχισε ξανά η εναπόθεση απορριμμάτων.
Το σκηνικό που αντικρίσαμε σε χθεσινή επίσκεψή μας στο σημείο -στον παρακαμπτήριο δρόμο της εθνικής, στη συμβολή με Κολυμπάρι- για μια ακόμη φορά περιλάμβανε… τσάντες με σκουπίδια, μπάζα, σπασμένα και πεταμένα αντικείμενα, στρώματα, κούτες και σκόρπια απορρίμματα. Και όλα ακριβώς δίπλα σε πινακίδα του Δήμου Πλατανιά που αναγράφει ότι απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και απορριμμάτων και ότι ο χώρος παρακολουθείται.
Μάλιστα, ακόμα και στο γειτονικό ελαιώνα, κάτω από ελαιόδεντρα, ήταν πεταμένα ξερά χόρτα!
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων της περιοχής με τον ιδιοκτήτη της γειτονικής έκτασης με τα ελαιόδεντρα, Στέφανο Σαριδάκη, να λέει στα «Χανιώτικα νέα»:
«Η χωματερή αυτή υπάρχει εδώ και δύο – τρία χρόνια. Πετάνε μπάζα, σκουπίδια. Εχει πάρει φωτιά τρεις, τέσσερις φορές με τελευταία φορά πριν ένα μήνα. Και πάλι τα ίδια».
Ο ίδιος ζήτησε να καθαριστεί ο χώρος και να κλείσει η χωματερή ενώ ανέφερε ότι υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά με την ελπίδα «κάτι να γίνει».
Στη μηνυτήρια αναφορά «κατά παντός αρμοδίου και παντός υπαιτίου», γίνεται λόγος για τις πρόσφατες ζημιές από την πυρκαγιά του Αυγούστου αλλά και από τις πλημμύρες που οδήγησαν μεγάλους όγκους απορριμμάτων στην κοίτη του παρακείμενου ποταμού, ενώ συγχρόνως απέφραξαν τις φυσικές διόδους ροής των υδάτων της βροχής.
Επίσης, γίνεται λόγος για «σωρεία παραβάσεων των νόμων της ελληνικής Πολιτείας και των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συγκροτούν το βασικό πλαίσιο ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος».

ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης στον Πλατανιά

3Γραπτό απολογισμό των παραεμβάσεων για την αποκατάσταση των καταστροφών και την αντιπλημμυρική θωράκιση περιοχών του Δήμου Πλατανιά, ζητά από τη Δημοτική Αρχή η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” με επικεφαλής τον Δημήτρη Ανθούση (φωτ.).
«Εχοντας περάσει οκτώ μήνες από τις πρόσφατες καταστροφές σε όλη την επικράτεια του δήμου , κρίνουμε σκόπιμο , ωφέλιμο και αναγκαίο το αίτημα μας καθώς θέλουμε να διαπιστώσουμε την πορεία αποκατάστασης των καταστροφών , τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, την κατάσταση που επικρατή σήμερα ,τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τα απαραίτητα τεχνικά έργα, τις χρηματοδοτήσεις που έχει απορροφήσει ο δήμος αλλά και τα επόμενα βήματα τόσο σε χρηματοδοτήσεις όσο και σε μελέτες και τεχνικές παρεμβάσεις που χρειάζονται», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Αλεξία Κουμάκη, Στυλιανός Μαριανάκης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι «είμαστε στο κατώφλι του χειμώνα και η παραπάνω συζήτηση σχετίζεται με έγκαιρα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης του δήμου και συνολικής συζήτησης για την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου σε περίπτωση εκ νέου έκτακτης κατάστασης» . Παράλληλα διαπιστώνει «καθυστέρηση που παρατηρείται σε μια σειρά παρεμβάσεις αποκατάστασης» και «καθυστέρηση των παρεμβάσεων σε μια σειρά από αγροτικούς δρόμους και υποδομές όπου η δημοτική αρχή αρκείται απλά και μόνο σε μερικές διανοίξεις»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.