Μουσείο Τυπογραφείας

Αναζητείται πρόοδος!

Επιβεβλημένη κρίθηκε η συνάντηση που είχαν χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα και ακόμα παραμένουν ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα.
Το θέμα των τραπεζών αποτελεί το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με τη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών να είναι ακόμη αγεφύρωτη.
Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests (έως το τέλος του έτους). Στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με βάση τα αποτελέσματα της Τραπέζης της Ελλάδος και, εάν τυχόν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά stress tests, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι οι τρεις εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ενωμένοι στη σκληρή στάση τους για τις τράπεζες, υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του Δ.Ν.Τ.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα αφορά στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, αφού, όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επιμένει, μεταξύ των άλλων, σε νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας.
Από την άλλη, όπως αναφέρουν από το Υπουργείο Οικονομικών, φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης σχετικά με την εργαλειοθήκη του Ο.Ο.Σ.Α. καθώς η τρόικα φέρεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για τα φάρμακα, τα φαρμακεία, το γάλα, τα βιβλία κ.λπ.
Τα βλέμματα, λοιπόν, συνεχίζουν να είναι στραμμένα στις καθημερινές διαπραγματεύσεις με την αναζήτηση… επαρκούς προόδου έως το επικείμενο Eurogroup, ώστε να δοθεί «το πράσινο φως» για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Διαφορετικά θα μείνουμε… στο περίμενε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.