Μουσείο Τυπογραφείας

Αναζήτηση λύσης για τη στέγαση φοιτητών

» Εκκληση στην περιφέρεια να βοηθήσει ώστε να μην εγκαταλείψουν τις σπουδές τους οι εκατό φοιτητές

Στη βοήθεια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αποβλέπει η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης προκειμένου να βρεθεί λύση για τους 100 φοιτητές που κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, καθώς παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις δεν τους παρέχεται δωρεάν στέγαση.
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές αποφάσισαν να προχωρήσουν από αύριο, Παρασκευή, σε κατάληψη στον χώρο του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Ερευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) καλώντας τη διοίκηση του Ιδρύματος να δώσει άμεση λύση για τους σπουδαστές που μένουν ακάλυπτοι, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του παλιού  Ψυχιατρείου που θα μπορούσε να στεγάσει φοιτητές από το Πολυτεχνείο και το Τ.Ε.Ι.

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ
Το πρόβλημα της στέγασης βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης της συγκλήτου καθώς, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η κατάταξη των δικαιούχων την οποία έκανε η Επιτροπή Μέριμνας και αφορούσε συνολικά 160 άτομα (78 που θα στεγαστούν στην εστία και 82 που θα λάβουν επίδομα στέγασης).
Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των φοιτητών -που έδωσαν μαζικό “παρών” στη συνεδρίαση- ζητώντας να μην γίνει καμία κατάταξη αν δεν υπάρξει μέριμνα για το σύνολο των σπουδαστών που έχουν ανάγκη και ανέρχονται σε 262 άτομα.
Η απάντηση της συγκλήτου ήταν ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χάνονταν τα χρήματα για τους δικαιούχους του επιδόματος στέγασης.
«Δεν μπορεί ο νούμερο 161 στην κατάταξη με οικογενειακό εισόδημα 9.600 ευρώ να μην δικαιούται ούτε στέγαση ούτε επίδομα», αντέτειναν οι φοιτητές τονίζοντας ότι όσα παιδιά βρίσκονται στη λίστα έχουν πραγματική ανάγκη και ότι με τα κριτήρια που ακολουθούνται η διαδικασία έχει εξελιχθεί σε “διαγωνισμό φτώχειας”.
Στο πλαίσιο αυτό τέθηκε το θέμα του κανονισμού που ρυθμίζει το ζήτημα της παροχής στέγης και ο οποίος είναι από το 2007 με συνέπεια, όπως τονίστηκε από φοιτητές αλλά και ακαδημαϊκούς, να μην ανταποκρίνεται στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Χαρακτηριστικό ως προς αυτό είναι ότι το πιστοποιητικό ανεργίας δεν λαμβάνεται υπόψη στην πριμοδότηση των δικαιούχων, με την Επιτροπή Μέριμνας να ζητά να ληφθεί υπόψη από φέτος αυτή η παράμετρος.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο αναχρονιστικός χαρακτήρας του κανονισμού αναγνωρίστηκε από το σύνολο της συγκλήτου οι αναγκαίες αλλαγές και προσαρμογές παραπέμφθηκαν για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.             «Το κριτήρια δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα. Η Επιτροπή Μέριμνας μόλις συστάθηκε και θα συζητήσει τον κανονισμό για την επόμενη φορά, δηλαδή το επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης κ. Βασίλης Διγαλάκης.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΛΥΣΗΣ
Σε ό,τι αφορά τους 100 σπουδαστές που μένουν ακάλυπτοι από το Πολυτεχνείο Κρήτης οι      φοιτητές ζήτησαν να υπάρξει άμεση λύση και πρότειναν να δοθούν κονδύλια μέσω Ε.Λ.Κ.Ε. για τη στέγαση που προορίζονται για άλλους σκοπούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, παλαιότερα είχε ακολουθηθεί ένας ανάλογος χειρισμός παροχής υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια χωρίς να υπάρξει νομικό κώλυμα.
Ωστόσο, ο αρμόδιος αντιπρύτανης Νίκος Νικολαΐδης υποστήριξε ότι ο Ε.Λ.Κ.Ε. δεν είναι σε καλή θέση και ότι τα αποθεματικά του πέραν του ότι έχουν μειωθεί, αφού τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκαν για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες, πλέον αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων, αφού το ελληνικό κράτος έχει σταματήσει να δίνει χρήματα γι’ αυτόν τον σκοπό…
«Αφού πήραμε απόφαση για τους 162, δηλαδή τους 78 της εστίας και τους 82 του επιδόματος στέγασης, η επόμενη κίνηση που θα κάνουμε είναι να επισκεφθούμε, μαζί με εκπροσώπους των φοιτητικών συλλόγων, τον αντιπεριφερειάρχη και να αναζητήσουμε μια λύση για τους 100 φοιτητές», τόνισε ο πρύτανης κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι αυτό που θα ζητηθεί από την περιφέρεια είναι να ενοικιαστεί ένα ξενοδοχείο για το εαρινό εξάμηνο, ενώ προανήγγειλε νέα συνεδρίαση της συγκλήτου την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να συζητηθούν οι εξελίξεις.
Παράλληλα, η σύγκλητος εξέδωσε ψήφισμα, που βασιζόταν σε ψήφισμα που είχαν εκδώσει τα μέλη ΔΕΠ, το διοικητικό προσωπικό, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και η προσωρινή διοικούσα του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, και στο οποίο αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του παλιού Ψυχιατρείου για τη στέγαση των φοιτητών.
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε ακόμα ότι το Ιδρυμα βρίσκεται ήδη σε επαφές με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να πιεστεί το υπουργείο Υγείας να παραχωρήσει τον χώρο.

Απαντούν με κατάληψη
Οι φοιτητές αποχώρησαν από τη χθεσινή συνεδρίαση εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τον χειρισμό της συγκλήτου καθώς αυτό που ζητούσαν να διασφαλιστεί ήταν ότι θα υπάρξει μέριμνα για όλους τους σπουδαστές που έχουν ανάγκη. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση η προσωρινή διοικούσα του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης αποφάσισε να προχωρήσει από αύριο, Παρασκευή, σε κατάληψη του χώρου που βρίσκεται ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Ερευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.). Απόφαση την οποία στηρίζει ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, που αναμένεται να συζητήσει την πορεία των κινητοποιήσεών του στην προγραμματισμένη συνέλευση που θα γίνει τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.