Μουσείο Τυπογραφείας

Αλίκαμπος Αποκορώνου – Μνημείο Πεσόντων

Μνημείο Πεσόντων βρίσκεται στον Αλίκαμπο Αποκορώνου καθώς το χωριό είχε τους δικούς του νεκρούς στους αγώνες για την πατρίδα και την ελευθερία.
Σε αφιέρωμα για τον Αλίκαμπο του μαθηματικού – συγγραφέα Νικολάου Ξεν. Γρυλλάκη που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου 2012 στα “Χανιώτικα νέα” γίνεται αναφορά σε ιστορικά γεγονότα στην περιοχή, όπως το ότι το 1888 στη θέση Ελληνικά κατετροπώθη ο Μεχμέτ Πασάς, το 1895 στις 3 Σεπτεμβρίου στη θέση Κλήμα, συνήλθε για πρώτη φορά η Μεταπολιτευτική Επαναστατική Επιτροπή Κρήτης
Επίσης, γίνεται αναφορά στο ημερολόγιο του Ιωσήφ Λεκανίδη ο οποίος αναφέρει ό,τι μία από τις σημαντικές μάχες στον Αποκόρωνα μεταξύ τούρκικου στρατού και Χριστιανών επαναστατών ήταν και η μάχη στη περιοχή Αλικάμπου τον Νοέμβριο του 1895. Στη μάχη αυτή αναφέρεται ότι σφοδρές συγκρούσεις έλαβαν μέρος στις θέσεις: Καστρί, Στοίχι, Κεφάλα, θέση Ντάμπαση, Αχνότρυπα και Πάτελα.

Φωτογραφία: ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.