Μουσείο Τυπογραφείας

“Αλαλούμ” με τη στάθμευση λεωφορείων

Ουρές από τουριστικά λεωφορεία σχηματίστηκαν χθες έξω από
το ξενοδοχείο “Κρήτη” έπειτα από
την απαγόρευση στάθμευσης κοντά στη Δημοτική Αγορά.“Μπλόκο” σε τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν επισκέπτες από το κρουαζιερόπλοιο στη Δημοτική Αγορά έβαλε χθες ο Δήμος Χανίων τοποθετώντας κώνους στη θέση που στάθμευαν απέναντι από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και αναγκάζοντας τα λεωφορεία να πάνε έξω από το ξενοδοχείο “Κρήτη” στη συμβολή των οδών Κύπρου και Νικηφόρου Φωκά.

Η απαγόρευση στάθμευσης που επέβαλε ο Δήμος Χανίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Η απαγόρευση στάθμευσης που επέβαλε ο Δήμος Χανίων προκάλεσε την έντονη αντίδραση
των οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Συνέπεια αυτού ήταν για περίπου 20 λεπτά να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο έξω από το ξενοδοχείο και να σχηματιστούν μεγάλες ουρές από οχήματα καθώς την ίδια ώρα συνέπεσαν πολλά τουριστικά λεωφορεία, μαζί με άμαξες και ΙΧ, ενώ η στενότητα των δρόμων δυσχέραινε ακόμα περισσότερο την κυκλοφορία.
Πέρα από την ταλαιπωρία των επισκεπτών, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους οδηγούς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την πρωτοβουλία του Δήμου να απαγορεύσει τη στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων κοντά στη Δημοτική Αγορά.
«Χθες (σ.σ. προχθές) ήταν στη Σούδα μόνο 1 κρουαζιερόπλοιο, φανταστείτε τι θα γίνει εδώ την ερχόμενη Τρίτη που θα έρθουν 3 κρουαζιερόπλοια αλλά και το χάος που θα επικρατήσει το Σάββατο που έχει τη λαϊκή αγορά στην οδό Μίνωος!», ήταν το σχόλιο ενός οδηγού λεωφορείου ο οποίος ήταν “παρώ”» στα όσα διαδραματίστηκαν χθες το μεσημέρι.
Οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τις κρουαζιέρες τονίζουν ότι με την κίνηση που έκανε η Δημοτική Αρχή να τοποθετήσει κώνους στη θέση στάθμευσης που υπήρχε δίπλα από την Δημοτική Αγορά, ουσιαστικά είναι σαν να διώχνει την κρουαζιέρα από το κέντρο των Χανίων.
«Ο Δήμος θα πρέπει να σκεφτεί τι σημαίνει για ένα ΑμεΑ αυτή η απόφαση που πήρε και τι συνέπειες θα έχει για τον τουρισμό κρουαζιέρας και τη Δημοτική Αγορά. Σε καμία άλλη τουριστική πόλη δεν συμβαίνουν αυτά. Εκεί που μας πάνε δεν υπάρχει χώρος για να ξεφορτώνουμε και να φορτώνουμε τους ανθρώπους, ούτε υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», τόνισε οδηγός τουριστικού λεωφορείου που μίλησε στα “Χ.ν.” και κάλεσε τους υπευθύνους του Δήμου να ακολουθήσουν μια μέρα τα δρομολόγια που κάνουν τα τουριστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν κρουαζιέρες για να αποκτήσουν άμεση αντίληψη των προβλημάτων που δημιουργούνται.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Από μεριάς του, ο Δήμος Χανίων σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι η θέση στάσης των αστικών λεωφορείων και η εσοχή επιβίβασης – αποβίβασης των τουριστικών λεωφορείων που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο καταργήθηκαν με απόφαση του δημάρχου Χανίων Π. Σημανδηράκη «για την αποτροπή της παράνομης και ανεξέλεγκτης στάθμευσης μεγάλου αριθμού τουριστικών λεωφορείων, που προκαλούσε κυκλοφοριακό πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο».
«Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδιασμού οπού με την ολοκλήρωση του σε λίγους μήνες θα έχει απομακρύνθει το σύνολο των αφετηριών των λεωφορείων (αστικών, τουριστικών και ξενάγησης) γύρω από τη Δημοτική Αγορά, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση της κυκλοφορίας, στην αύξηση της ασφάλειας των πεζών, καθώς και στην αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του κέντρου των Χανίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ τονίζεται πως θέσεις στάθμευσης-στάσης λεωφορείων προβλέπονται στη οδό Ν. Φωκά (έναντι του Ξενοδοχείου «Κρήτη») και στην Ακτή Κανάρη. «Παράλληλα», σημειώνεται, «βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοιχτός διάλογος της Δημοτικής Αρχής με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων με σκοπό την εύρεση και άλλων γόνιμων σημείων για βραχυχρόνια στάθμευση».

7 σχολια

 • [Δημητρης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Υπαρχουν δυσκολιες….ομως ο νεος Δημαρχος και οι γυρω του εχουν φρεσκες ιδεες,δεν φοβουντε να τις εφαρμοσουν,ας περιμενομε….Σε καθε περιπτωση αλλο να μπλοκαρει η Φωκα και αλλο η Αγορα.Ολοι εχωμε βιωσει κατακαλοκαιρο διπλοπαρκαρισμενα αστικα και τουριστικα απεναντι απο την Εθνικη και ντοπιους,επισκεπτες να προσπαθουν να προχωρησουν σε ενα ρευμα κυκλοφοριας.Η δε ΕΛ ΑΣ απουσα ως συνηθως με τη συνηθη δικαιολογια ελλειψης προσωπικου….

 • [Γιωργος] ~ ~ ~ Απάντηση

  Έχει χώρους ο δήμος εκεί γύρω να σταθμευσουν. Γιατί δεν της διαμορφώνει πρώτα και μετά να τα βγάλει από την αγορά τα λεωφορεία.
  Αποσματικες κινήσεις χωρίς λύσεις είναι συνήθως χειρότερες .

 • [Νίκος] ~ ~ ~ Απάντηση

  Αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
  Δεν ξέρω εάν είναι και αυτό στο πρόγραμμα, αλλά και τα αστικά λεωφορεία έξω από την Εθνική τράπεζα θα πρέπει απλά να κάνουν στάση και να φεύγουν.

 • [Ζζζζζζζ] ~ ~ ~ Απάντηση

  Οι οδηγοί των λεωφορείων να μάθουν επιτέλους να κάνουν υπομονή όπως κάναμε και εμείς μαζί τους τόσα χρόνια, άντε μπράβο που το έχουν δει μπεστε σκύλοι αλεστε.

 • [Γιάννης] ~ ~ ~ Απάντηση

  Μια από της καλύτερες κινήσεις που μπορούσε να κάνει.. Και επειδή βλέπω ότι μιλάτε για το κρουαζιερόπλοιο να σας πω ότι εκεί μόνο λεωφορείο για κρουαζιερόπλοιο δεν ήταν. Τα λεωφορεία εκεί ήταν από την βάση ήταν τουριστικά από εκδρομές και άνετα μπορούν αυτά τα λεωφορεία να παρκάρουν εκεί να κατεβάζουν τον κόσμο και μετά να πηγαίνουν κάπου να παρκάρουν Αλλά να μην ενοχλούν την κυκλοφορία. Όχι να είναι σε αυτό το σημείο 4 ή 5 λεωφορεία και να έχουν αφήσει μια γραμμή κυκλοφορίας. Γιατί όλη ξέρουμε ότι σε αυτό το σημείο ιδικά το καλοκαίρι η κίνηση είναι αυξημένη.

 • [Άννα Σαματά] ~ ~ ~ Απάντηση

  Σωστότατη κίνηση αν και επιβάλλεται συνολικός σχεδιασμός. Τα 20 λεπτά κυκλοφοριακού κομφούζιο στη Φωκά δε συγκρίνονται με το καλοκαιρινό χάος έξω από την Αγορά. Άλλωστε εκεί είναι η ΝΟΜΙΜΗ ΘΕΣΗ τους για parking. Η εσοχή ήταν μόνο για αποβίβαση-επιβίβαση και ποτέ δεν τηρούνταν από τους οδηγούς λεωφορείων που τους βόλευε να μην κάνουν δρομολόγια μέχρι να ξαναφύγουν.

 • [Mara] ~ ~ ~ Απάντηση

  Κινήσεις εντυπωσιασμού, χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό για να μετακινηθούν τα λεωφορεία κάπου αλλού και να δούμε κάποια σημαντική αλλαγή στο κέντρο της πόλης. Επίσης, η τουριστική περίοδος οδεύει προς το τέλος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.