Μουσείο Τυπογραφείας

Αγωνία για πιθανές νέες καταστροφές

Κλειστή θα παραμείνει από τις 6 σήμερα το πρωί και για όλη την ημέρα η στρατιωτική γέφυρα στον Αλικιανό προκειμένου να γίνουν εργασίες ασφαλτόστρωσης στον συνδετήριο δρόμο.

  • «Δεν έχει φτιαχτεί τίποτα. Πολύ εύκολα θα επαναληφθούν
τα περυσινά και με πολύ μικρότερης έντασης βροχές», ανέφερε ο Γ. Νικολουδάκης.
  • «Η αγροτική οδοποιία είναι χάλια», επεσήμανε
ο Δ.
  • «Είναι δυνατόν να μην ανησυχούμε. Ο χειμώνας δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί», σημείωσε ο κ. Μ. Δρακάκης.
  • «Στον Φουρνέ οι εργασίες αποκατάστασης τραβιούνται ακόμα και δεν μπορούν να βρουν την άκρη», επεσήμανε ο Γ. Λεδάκης.
  • «Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε
τις περιουσίες μας», επεσήμανε ο Μ. Φυτράκης.
  • «Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες
στα Μεσκλά. Φτιάχνουν, δίνουν πολλά λεφτά αλλά πού να πρωτοφτιάξουν», υπογράμμισε ο κ. Χαλαράκης.
  • «Το πρόβλημα είναι και στον κεντρικό δρόμο που
τον έχουν αφήσει
σε εκκρεμότητα», επεσήμανε ο Μ. Βουλγαράκης.
  • «Ολοι οι αγροτικοί δρόμοι είναι χάλια, σε ορισμένους δεν πάνε τα αμάξια καθόλου», ανέφερε η Σ. Σταματάκη.
  • «Από την τελευταία νεροποντή σημειώθηκαν κάποιες μικρές κατολισθήσεις, δεν υπήρξαν άλλες ζημιές», τόνισε ο Στ. Δερμιτζάκης.

Στο μεταξύ, αγανάκτηση και προβληματισμός επικρατεί στην ενδοχώρα του Νομού Χανίων με τους κατοίκους των χωριών να καταγγέλλουν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στην αγροτική οδοποιία, και να φοβούνται το ενδεχόμενο νέων μεγάλων καταστροφών καθώς η αποκατάσταση των ζημιών που είχαν σημειωθεί πέρυσι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Eιδικότερα για τη γέφυρα τύπου «Μπέιλι» έγινε γνωστό ότι θα παραμείνει κλειστή από τα ξημερώματα σήμερα, Παρασκευή, έως ότου πέσει άσφαλτος στον δρόμο που οδηγεί σε αυτήν. Για το διάστημα αυτό η κυκλοφορία των οχημάτων από και προς Αλικιανό, Σκινέ και άλλες όμορες περιοχές θα διεξάγεται μέσω του Φουρνέ.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Ωστόσο, το πρόβλημα της οδικής σύνδεσης δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τους κατοίκους της ενδοχώρας του Νομού. Ενδεικτικά είναι όσα μας ανέφερε η κα Σοφία Σταματάκη: «Όλοι οι αγροτικοί δρόμοι είναι χάλια, σε ορισμένους δεν πάνε τα αμάξια καθόλου», σημείωσε η κα Σοφία που συναντήσαμε στα Μεσκλά. Η ίδια τόνισε ότι γίνονται κάποιες εργασίας στην κοίτη του ποταμού αλλά χρειάζονται να γίνουν αρκετά ακόμα ειδικά στην αγροτική οδοποιία.
«Δεν βγήκα έξω για να έχω εικόνα αν έγιναν ζημιές από την τελευταία νεροποντή, αλλά έχουμε ακόμα προβλήματα από τις προηγούμενες θεομηνίες», τόνισε ο κ. Μανώλης Βουλγαράκης που συναντήσαμε στο ίδιο χωριό λίγο παρακάτω. «Το πρόβλημα είναι στους αγροτικούς δρόμους αλλά και στον κεντρικό δρόμο που τον έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα. Στο ποτάμι έχουν ξεκινήσει τα έργα αλλά θα δούμε τι θα γίνει», ανέφερε.
Προβληματισμένος από την κατάσταση δήλωσε και ο κ. Μανώλης Χαλαράκης: «Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες στα Μεσκλά. Φτιάχνουν, δίνουν πολλά λεφτά αλλά που να πρωτοφτιάξουν. Υπήρξαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, δέντρα που ξεπατώθηκαν, πλαγιές που υποχώρησαν. Προσωπικά έχω μεγάλο πρόβλημα αλλά θα μας δώσουν και κάτι;».

ΑΡΓΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Στους αγροτικούς δρόμους είναι το πρόβλημα αλλά και ο κεντρικός δρόμος θέλει δουλειά ακόμα, δεν έχει τελειώσει», επεσήμανε ο κ. Μανώλης Δρακάκης. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι ο χειμώνας είναι ακόμα μπροστά και το ενδεχόμενο να σημειωθούν νέες ζημιές είναι ρεαλιστικό: «Είναι δυνατόν να μην ανησυχούμε. Ο χειμώνας δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί», τόνισε ο κ. Δρακάκης.
Στον Φρουρνέ συναντήσαμε τον κ. Γιάννη Λεδάκης. «Από την τελευταία νεροποντή εγώ δεν είχα ζημιές. Άλλοι όμως είχαν», επεσήμανε και τόνισε ότι οι νέες κακοκαιρίες είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσουν τις ζημιές που είχαν προκληθεί από τις θεομηνίες του περασμένου Φεβρουαρίου: «Φυσικό δεν είναι, αφού δεν έχουν προλάβει να τα φτιάξουν. Στα Μεσκλά, τους Λάκκους, τον Σκινέ υπάρχουν μεγάλες ζημιές. Στον Φουρνέ οι εργασίες αποκατάστασης τραβιούνται ακόμα και δεν μπορούν να βρουν την άκρη».
Οι κάτοικοι του Σκινέ βιώνουν τα ίδια προβλήματα με τους κατοίκους των γύρω περιοχών: «Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε τις περιουσίες μας. Χάθηκαν οι ελιές, δεν περάσουμε στις περιουσίες μας», επεσήμανε ο κ. Μανώλης Φυτράκης. Για τα έργα αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη ανέφερε ότι ο εργολάβος φτιάχνει το ποτάμι. «Κατά τα άλλα, στους δρόμους στα βουνά δεν πηγαίνεις καθόλου και ούτε ενδιαφέρθηκε και κανένας. Φέρνουν τα μηχανήματα και τα παρατάνε. Κοροϊδία!», συμπλήρωσε.

ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ
Ο κ. Δημήτρης Χατζάκης επεσήμανε το πρόβλημα της μη αποκατάστασης των χειμάρρων: «Η αγροτική οδοποιία είναι χάλια και βλάφτηκαν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Λείπουν ολόκληρα περβόλια». Για τις εργασίες που γίνονται στον ποταμό τόνισε ότι γίνεται καλή δουλειά, όμως, όλα τα άλλα προβλήματα παραμένουν άλυτα.
Η οικογένεια του Γιώργου Νικολουδάκη έδωσε αρκετά χρήματα για να αποκαταστήσει την πρόσβαση στην περιουσία της. Όμως αν δεν διευθετηθεί το πρόβλημα των χειμάρρων τότε όλες οι προσπάθειες θα αποβούν άκαρπες. «Με το να φτιαχτεί μόνο ο κεντρικός ποταμός και να μην υπάρχουν τοιχία, όλοι οι παραπόταμοι περνάνε μέσα από τα περβόλια και τα σπίτια», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το κράτος έδωσε προσοχή μόνο στα απολύτως απαραίτητα κι από εκεί και πέρα ό,τι έγινε έγινε από λίγους ιδιώτες που είχαν τη δυνατότητα να δώσουν κάποια λεφτά. «Δεν έχει φτιαχτεί τίποτα. Πολύ εύκολα θα επαναληφθούν τα περυσινά και με πολύ μικρότερης έντασης βροχές», σημείωσε ο Γιώργος.
«Από την τελευταία νεροποντή σημειώθηκαν κάποιες μικρές κατολισθήσεις, δεν υπήρξαν άλλες ζημιές», τόνισε ο πρόεδρος του Τοπικού του Σκινέ Στέφανος Δερμιτζάκης. Όπως ανέφερε εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια προβλήματα από πέρυσι αλλά όχι τόσο σοβαρά όπως σε άλλες περιοχές. «Μετά την τελευταία βροχή ξεκίνησαν να καθαρίζουν τα ρυάκια. Σιγά σιγά πιστεύω θα τα τελειώσουμε», σημείωσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.