Μουσείο Τυπογραφείας

Αφανής ήρωας

Κύριε δ/ντά,
Στις 19 Μαΐου έγιναν με επίσημη τελετή, στις Βρύσες τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μανούσου Μεγαλακάκη, ο οποίος εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, στην Αγιά, παραμονή Χριστουγέννων 1942, με τον Ανδρέα Πολέντα. Και οι δύο, μέλη της πρώτης αντιστασιακής οργάνωσης της Κρήτης ΑΕΑΚ Γραμματέας ο Α. Πολέντας.
Η όψιμη δικαίωση του αείμνηστου Μ. Μεγαλακάκη, οφείλεται σε πρωτοβουλία του εγγονού του. Είμαι παιδί του πολέμου. Δεν είχα επίγνωση των γεγονότων, έχουν όμως καταγραφεί στη μνήμη μου οι εικόνες και των δύο μαρτύρων· ήσαν και οι δύο αγνοί, ανιδιοτελείς πατριώτες.
Υπήρχε όμως και τρίτος μελλοθάνατος, εμπρός από το εκτελεστικό απόσπασμα! Γείτονας του Μ. Μεγαλακάκη. Ο Αντώνιος Γουναδάκης, μέλος της ΑΕΑΚ, ο αθωότερος εκ των τριών. Είχε την τύχη να εξαιρεθεί, χάρις στην έγκαιρη επέμβαση ενός Γερμανού, του Ιωάννη Μπέρμελ. Σαν από μηχανής θεός, ο άνθρωπος αυτός συνέπεσε να αντιληφθεί, μεταξύ των τριών, τον Αντώνιο Γουναδάκη και επενέβη. Ο Γερμανός ήταν φαρμακοποιός στο φαρμακείο που διατηρούσαν στο επιταγμένο σπίτι μας. Ήταν  καθολικός, άριστος γνώστης των αρχαίων ελληνικών και των Λατινικών. Παρείχε φάρμακα και στους ασθενείς Έλληνες με διακριτικότητα. Έβλεπε καθημερινά τον γείτονα Αντώνιο Γουναδάκη, ήσυχο και εργατικό, στοργικό οικογενειάρχη. Μεσολάβησε και τον έσωσε!
Ο ρόλος και των δύο, ξεχάστηκε. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς να ανασύρει τη μνήμη του Αντ. Γουναδάκη να τον δικαιώσει… Τα παιδιά του στην Αμερική, θυμούνται όπως κι εγώ. Ο Αντώνης Γουναδάκης υπήρξε αφανής ήρωας και κανείς δεν σφετερίστηκε για δόξα την προσφορά του στην αντίσταση!
Όλοι τον ξέχασαν…

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Με εκτίμηση
Αγγελική Σοφούλη – Μπιρλιράκη

1 σχολιο

  • [Πατσουράκης Μιχάλης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας του τόπου μας!!
    Ευχαριστούμε που την δημοσιεύσατε!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.