Μουσείο Τυπογραφείας

9-2-1975: 45 χρόνια από την Τραγωδία στα Λευκά Ορη

Συμπληρώνονται 45 χρόνια από την ημέρα που γερμανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C160 με 42 επιβαίνοντες που μετέφερε στρατιωτικούς για εκπαίδευση στο Π.Β.Κ. προσέκρουσε στην καταχιόνιστη κορυφή των Λευκών Ορέων Μαλοτύρα, στα 1950 μ., συμπαρασύροντας στον θάνατο όλους.
Παλαιότερα, έχει αναγραφεί στα “Χ.Ν.” αναλυτικά το χρονικό της πτήσης δυστυχήματος, προσπαθειών, ομάδων διάσωσης, για τον λόγο αυτό θα είμαι σύντομος.
Από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από τους Χρήστο Χουλιόπουλο, Τάσο Πρωτοψάλτη και τον γράφοντα, ξεκίνησε από το Θέρισο και μετά από πεζοπορία έξι ωρών, σε 1-3 μέτρα χιόνι, έφτασε στην περιοχή του δυστυχήματος όπου αντίκρισαν τα μέλη της το τραγικό θέαμα μιας έκτασης γεμάτης από λαμαρίνες, κουρέλια και αντικείμενα.
Μετά από λίγο έφθασαν και οι καταδρομείς από το Μάλεμε, που τους άφησε το ελικόπτερο πλησίον της περιοχής αυτής. Εκεί, σε τρύπες μέσα στο χιόνι, έμειναν μέχρι την άνοιξη για να μην υπάρξουν λεηλασίες μέχρι που έγινε αποκομιδή και του τελευταίου τμήματος του αεροσκάφους.
Η Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών είχε αποστείλει στον Ορειβατικό ευχαριστήρια επιστολή που μεταξύ των άλλων ανέφερε:
«…Εις ό,τι αφορά τις προσπάθειες μελών του Συνδέσμου σας όπως εν πνεύματι αυτοθυσίας και αγώνος κατά των στοιχείων της φύσεως πλησιάσουν εις τον τόπον του δυστυχήματος ίνα προσφέρουν βοήθειαν, επιτρέψατέ μου μόνον να τονίσω πόσο βαθεία είναι η ευγνωμοσύνη μας και να σας διαβιβάσω τας ευχαριστίας των συγγενών των στρατιωτών μας…».
Στον χώρο εκτόξευσης του Π.Β.Κ. έχει ανεγερθεί μνημείο για τους πεσόντες όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκδήλωση μνήμης σε αυτήν. Για τα 40 χρόνια είχαν προσκληθεί και τα μέλη του Ορειβατικού της ομάδας διάσωσης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.