Μουσείο Τυπογραφείας

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΕΝΑ από τα θετικά στοιχεία που αναδύεται από αυτήν την κρίση είναι η φιλαλληλία ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας μας. Εκεί όπου υποχωρεί το καταρρέον κράτος έρχεται η ανθρώπινη, η ατομική ή ομαδική πρωτοβουλία να αναλάβει δράση. Η αλληλεγγύη είναι πρωτόγνωρη ανάμεσα στους συμπολίτες μας, όπως είναι και πρωτόγνωρη η υποβάθμιση της ζωής μεγάλων κοινωνικών ομάδων. Η μιζέρια, η φτώχεια, η ανημποριά που επιβάλλει το μνημόνιο, με τις αφαιμάξεις συντάξεων, μισθών και τα «χαράτσια» της κυβέρνησης, δημιούργησε μια κατάσταση απερίγραπτη. Δεν νομίζουμε πως, έτσι όπως πάμε καθοδικά, θα αργήσει και πολύ να δούμε σκηνές Κατοχής στους δρόμους…
ΚΑΙ ΕΔΩ στα Χανιά το κίνημα αλληλεγγύης ξεκινά από τα σχολεία, διαχέεται στην κοινωνία από μη κυβερνητικές οργανώσεις και αναπτύσσεται δυναμικά από μικρές ομάδες ατόμων. Αλληλεγγύη, φυσικά, δεν είναι μόνον ένα πιάτο φαγητό. Είναι και η βοήθεια σε ανήμπορα ηλικιωμένα άτομα, είναι η δωρεάν διδασκαλία σε μαθητές που δεν μπορούν να πληρώνουν φροντιστήρια, ή μαθήματα σε αλλοδαπούς που δεν ξέρουν ελληνικά. Είναι η προσφορά φαρμάκων, η παροχή ρουχισμού ή άλλων ειδών. Είναι η οικονομική ή ψυχολογική στήριξη άστεγων, απελπισμένων ή αρρώστων…
ΑΘΟΡΥΒΑ τις περισσότερες φορές -όπως γίνεται με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών- η βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ένα πιάτο φαγητό, είναι όχι μόνο αξιομνημόνευτη και συγκινητική αλλά και άξια για μίμηση κι από τις άλλες Μητροπόλεις ή τους Δήμους.
***
ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και μια άλλου είδους… αλληλεγγύη, με την αρνητική πλευρά της. Είναι αυτή που βλέπουμε να περιχαρακώνει τους διεφθαρμένους πολιτικούς μας. Επιδεικνύουν μια αξιοζήλευτη θα λέγαμε -μια αρραγή- ομερτά, στη συγκάλυψη των διεφθαρμένων συναδέλφων τους. Που άλλοι μεν οδήγησαν τα κλεμμένα τους έξω, άλλοι έκαναν off shore εταιρείες (!), άλλοι δε αρνούνται πεισματικά να συναινέσουν στο να ανοίξουν οι φυλακές και για το σινάφι τους.
ΕΥΓΛΩΤΤΟΣ ο Γάλλος λογοτέχνης Georges Bernanos που λέει (ήδη από το 1948) πως «αυτό που καθιστά τη διαφθορά (…) τόσο μοιραία, είναι η αλληλεγγύη που δένει μεταξύ τους όλα τα μέλη της, διεφθαρμένα ή όχι, σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του κοινού γοήτρου τους!»
…ΑΥΤΟ που εμείς ευχόμαστε είναι να υπερισχύσει η πρώτη, η υγιής αλληλεγγύη των ατόμων στις κοινωνίες μας, ώστε να μη ξαναφτάσουμε -λόγω παρανόησής της- στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα!

Στ.Γ.Κ.   stcloris@yahoo.gr, www.stcloris.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.