Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επέκταση βιολογικού

Χιλιάδες νοικοκυριά προβλέπεται να συνδεθούν με τον βιολογικό καθαρισμό του Κουμπελή μέχρι τον επόμενο χρόνο καθώς το έργο επέκτασης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Χανίων εντάχθηκε στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΕΡΑΑ).
Η ανακοίνωση αυτή έγινε χθες το βράδυ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο στην ιστοσελίδα του ανήρτησε και πίνακα με τις εντάξεις έργων ανά την Ελλάδα στο ίδιο Πρόγραμμα.
Ενα από τα έργα αυτά είναι ο βιολογικός των Χανίων. Πρακτικά σημαίνει ότι θα αποκτήσουν βιολογικό καθαρισμό περιοχές πέντε τέως Δήμων, οι οποίοι δεν έχουν καλυφτεί απόλυτα από το δίκτυο του βιολογικού. Πρόκειται για συνοικίες και χωριά στους τέως Δήμους Σούδας, Χανίων, Ακρωτηρίου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Θερίσου.
Για παράδειγμα, ο βιολογικός καθαρισμός των Χανίων δεν έχει φτάσει στις Στέρνες, στον Σταυρό και στα Χωραφάκια του τέως Δήμου Ακρωτηρίου ούτε στα Μυλωνιανά και το Βαρύπετρο του τέως Δήμου Θερίσου. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα αποκτήσουν σύνδεση με τον βιολογικό των Χανίων, όταν υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο.
Οπως μας είπε χθες το βράδυ ο γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.),  Κώστας Στεργιάννης, η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. είχε υποβάλει από τις αρχές του 2011 αίτημα ένταξης του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Χανίων στο Εθνικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), τομεακό του οποίου είναι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός του έργου είναι 14.950.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Ο κ. Στεργιάννης εξήγησε ότι η επέκταση του βιολογικού σημαίνει αύξηση της δυναμικότητάς του από «117.500 ισοδύναμους κατοίκους» (σημαίνει ότι τα απόβλητα – βοθρολύματα που συγκεντρώνονται αντιστοιχούν στον αριθμό των 117.500) σε 170.000. Πρακτικά σημαίνει ότι  θα συνδεθούν με τον βιολογικό χιλιάδες κάτοικοι του διευρυμένου Δήμου Χανίων.
Ετσι, όπως επεσήμανε ο γενικός διευθυντής της Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ο βιολογικός καθαρισμός θα μπορέσει να καλύψει το σύνολο των αναγκών των πέντε Δήμων που προβλεπόταν από την αρχή να εξυπηρετούνται από τον βιολογικό των Χανίων.
Για την υλοποίηση της επέκτασης του βιολογικού, απαιτείται μια τυπική έγκριση της τροποποιημένης μελέτης Περιβαλλοντικών Ορων, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος του χρόνου προκειμένου στις αρχές του 2012 η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. να προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπενθυμίζει ότι «το ΕΠΠΕΡΑΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε προϋπολογισμό Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, με στόχο τη συμβολή του στην πραγματική σύγκλιση της χώρας μας και των Περιφερειών της με τα υπόλοιπα κράτη μέλη και Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα από την προώθηση και ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης, έχοντας ως μοχλό την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα