Μουσείο Τυπογραφείας

Αρχιτεκτονική εκπαίδευση σε εποχές κρίσης


Η διατήρηση της ποιότητας στην εκπαίδευση των νέων αρχιτεκτόνων της Ευρώπης μέσα στο νέο παγκόσμιο σκηνικό της οικονομικής κρίσης είναι ένα από τα κύρια ζητούμενα της 14ης συνόδου των επικεφαλής των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης, η έναρξη της οποίας έγινε προχθές το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Στη σύνοδο συμμετέχουν 110 επικεφαλής Αρχιτεκτονικών Σχολών από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Διοργανωτές είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των επικεφαλής των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης (European Network of Heads of Schools of Architecture: ENHSA), ο Σύνδεσμος των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης (European Association for Architectural Education: EAAE) και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.).
Οπως επεσήμανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Σπυριδωνίδης, οι σύνοδοι των προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών που πραγματοποιούνται εδώ και δεκατέσσερα χρόνια στα Χανιά έχουν κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν ένα πεδίο ανταλλαγής, ιδεών, απόψεων και προτάσεων για τον τρόπο οργάνωσης της εκπαίδευσης των αρχιτεκτόνων στην Ευρωπαική Ενωση.
«Οι σύνοδοι παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η ένταξη των Αρχιτεκτονικών Σχολών μέσα στο νέο πολιτικό περιβάλλον της Ευρώπης και αναλύουν, συζητούν και επεξεργάζονται τα προβλήματα που αναδύονται από αυτή την ένταξη.
Το θέμα της φετινής συνόδου έχει να κάνει με τα προβλήματα που έχουμε ως Σχολή Αρχιτεκτονικής από την οικονομική κρίση, η οποία δεν είναι μόνο ένα ελληνικό, αλλά ένα ευρωπαϊκό ζήτημα. Αυτό το οποίο θέλουμε να συζητήσουμε σε αυτή τη Σύνοδο είναι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στις υπάρχουσες συνθήκες έτσι ώστε να μην υποβαθμίσουμε την ποιότητα που οι Αρχιτεκτονικές Σχολές διατηρούν και υποστηρίζουν προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους νέους αρχιτέκτονες. Μειώνοντας το κόστος, αλλά χωρίς να νομιμοποιήσουμε αυτή την κατάσταση ως μια κατάσταση την οποία θα ήθελε κανείς», τόνισε ο κ. Σπυριδωνίδης.
Και πρόσθεσε:  
«Με άλλα λόγια πρέπει να δούμε ποιο είναι το ελάχιστο αποδεκτό όριο που θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε, αλλά χωρίς να χάσουμε καθόλου τις προσδοκίες για καλύτερα πράγματα, για πιο σημαντικά ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν με μεγαλύτερες δαπάνες για την εκπαίδευση. Αρα έχουμε μια πολύ ιδιαίτερη ισορροπία να διαχειριστούμε σε αυτή τη συζήτηση της Συνόδου. Αλλωστε ο ζητούμενο  καθε Αρχιτεκτονικής Σχολής είναι να βγάλει στην κοινωνία αρχιτέκτονες, οι οποίοι να έχουν προσόντα τέτοια που θα μπορούν να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ανέφερε: «Πώς πρόκεται για μια διεθνή συνάντηση, η οποία έχει γίνει θεσμός για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και την πόλη των Χανίων, αφού επαναλαμβάνεται για 14η χρονιά. Η πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης μας, τα αρχιτεκτονικά μνημεία και ο θαυμαστός τόπος που είναι χτισμένη η πόλη, συνηγόρησαν στην ιδέα της ανακήρυξης της μέσα του θεσμού του πολιτιστικού δικτύου των πόλεων, του Υπουργείου Πολιτισμού, ως πόλη της Αρχιτεκτονικής».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.