Μουσείο Τυπογραφείας

Φιλοξενία παιδιών στα Χανιά


Στιγμές παιχνιδιού και ανεμελιάς έζησαν πριν λίγες μέρες στα Χανιά 13 παιδιά, ηλικίας 4 – 13 ετών, από το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης, το πρώτο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, το οποίο αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα μικρά παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο.
Δίνοντας μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης η οικογένεια Τσατσαρωνάκη φιλοξένησε δωρεάν τα μικρά παιδιά του Παιδικού Χωριού στο ξενοδοχείο της «Molos Bay» στο Καστέλλι, διοργανώνοντας παράλληλα πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Τα παιδιά έφτασαν στα Χανιά την περασμένη Τρίτη 30 Αυγούστου και έφυγαν χθες.
Κατά την παραμονή τους στο Καστέλλι απασχολήθηκαν με διάφορες δημιουργικές ασχολίες, όπως παιχνίδι και τραγούδι, ενώ σε εκδρομές που διοργανώθηκαν επισκέφθηκαν τα Φαλάσαρνα, το εργαστάσιο παξιμαδιών της οικογένειας Τσατσαρωνάκη κ.ά.
Χθες πραγματοποιήθηκε αποχαιρετιστήριο πάρτι στο ξενοδοχείο της οικογένειας Τσατσαρωνάκη «Molos Bay» στο Καστέλλι.
Οπως ανέφερε η κα Κατερίνα Τσατσαρωνάκη, υπεύθυνη του ξενοδοχείου «από μικροί μάθαμε πως το να δίνεις είναι μια πράξη που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Σε αυτές τις εποχές που όλοι ζουν πιο δύσκολα η αλληλεγγύη δίνει περισσότερο νόημα στη ζωή μας και στη ζωή των παιδιών των Παιδικών Χωριών SOS. Είναι πραγματικά συγκινητικό και ουσιαστικά εποικοδομητικό να βλέπουμε τους απλούς πολίτες να ανταποκρίνονται στην ανάγκη των παιδιών για λίγη χαρά. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι οικοδεσπότες των παιδιών της οικογένειας των παιδιών SOS».
Από την πλευρά της η κα Ευαγγελία Αποστολάκη, μητέρα πέντε παιδιών στο Παιδικό Χωριό SOS, τόνισε: «Το Παιδικό Χωριό SOS αυτή τη στιγμή φιλοξενεί δέκα τεχνητές οικογένειες SOS Βάρης, όμως, αναπτύσσονται όλες εκείνες οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται και σε μια φυσική οικογένεια. Οι μητέρες SOS αναλαμβάνουν να μεγαλώσουν τα παιδιά από το Παιδικό Χωριό, τα οποία πηγαίνουν σχολείο, φροντιστήριο και απασχολούνται με δραστηριότητες που επιθυμούν να κάνουν τα ίδια τα παιδιά. Επίσης, υπάρχουν εργαστήρια μουσικής, ζωγραφικής, θεατρική ομάδα κ.ά.».
«Στα Χανιά κατά την επίσκεψή τους στο ξενοδοχείο της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, πέρασαν θαυμάσια όλες αυτές τις μέρες, οι οποίες ήταν συνεχώς ´γεμάτες´ με πολλές δραστηριότητες. Η φιλοξενία ήταν καταπληκτική και οι οικοδεσπότες έδωσαν παραγματικά όλο τους τον εαυτό. Το βασικότερο ήταν πως τα παιδιά ένοιωσαν πολύ οικεία», επεσήμανε η κα Αποστολάκη.
Η κα Ευαγγελία Μακρομιχελάκη, μητέρα 5 παιδιών στο Παιδικό Χωριό SOS, τόνισε ότι: «Η φιλοξενία ήταν άψογη. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και κατά την επίσκεψή τους στο εργαστάσιο παξιμαδιών της οικογένειας Τσατσαρωνάκη που έμαθαν πως βγαίνει το ψωμί, τα παξιμάδια κ.ά.».
Η ίδια επεσήμανε επίσης τη συμβολή του Συλλόγου «Ορίζοντας» και της κας Ελένης  Αναστασίου που μεσολάβησε για την πραγματοποίηση της φιλοξενίας των παιδιών από το Παιδικό Χωριό SOS στα Χανιά με επισκέψεις στη «Λιμνούπολη», στο Μαράθι και σε θεατρικές παραστάσεις στο κέντρο της πόλης.

Παιδικό Χωριό SOS Βάρης

Είναι το πρώτο Παιδικό Χωριό SOS που δημιουργήθηκε στη χώρα μας και θεμελιώθηκε το 1977.
Σήμερα το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης αποτελείται από 12 σπίτια οικογενειών SOS, για 72 παιδιά, το σπίτι του Διευθυντή, το σπίτι των Θείων, το σπίτι για τα εργαστήρια και το Κοινοτικό, όπου στεγάζονται γραφεία, βιβλιοθήκη, μελετητήριο, μια αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, ένα γήπεδο, μία παιδική χαρά και το ανοιχτό θέατρο «Ελλη Λαμπέτη».
Απασχολούνται 32 άτομα σε ημερήσια βάση (επιστημονικό, παιδαγωγικό και διοικητικό προσωπικό) και το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων είναι 4.000 τ.μ.
Πρόκειται για ένα μικρό «Χωριό» που αγκαλιάζει με αγάπη και φροντίδα τα παιδιά που είναι μόνα στον κόσμο. Που δίνει σε κάθε παιδί ξεχωριστά, τη ζεστασιά ενός δικού του σπιτικού, τη συντροφιά των φίλων και των αδελφών του, το ενδιαφέρον για τη μόρφωσή του, την ξενοιασιά του παιχνιδιού. Που χαρίζει στα παιδιά το μητρικό χάδι και την αγάπη μιας Μητέρας SOS, που έχουν ανάγκη και που χρειάζονται περισσότερο απ’ όλα.
Αυτή είναι η εικόνα, ο ρόλος και η αξία του Παιδικού Χωριού SOS.
Μια μεγάλη οικογένεια που αγκαλιάζει με αγάπη τα παιδιά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.