Μουσείο Τυπογραφείας

Η γλώσσα του σώματος


Ο σύγχρονος χορός θεωρείται η αποθέωση της χορευτικής εκφραστικότητας.  “Διαδρομές “… στην κίνηση του σύγχρονου χορού, μακριά από αυστηρές κλασικές φόρμες, απελευθερώνοντας κίνηση και έκφραση, δημιουργία και συναίσθημα…
Ένα εσωτερικό ταξίδι επικοινωνίας με οδηγό την αναπνοή και εκφραστικό μέσο το σώμα.
Από αύριο μέχρι την Τετάρτη 3 Αυγούστου οι Χανιώτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα τετραήμερο σύγχρονου
χορού με τη συμμετοχή χορευτικών ομάδων από τα Χανιά, την Αθήνα και το Παρίσι.
Το τετραήμερο χορού, που θα διεξαχθεί στον χώρο του Βενιζέλειου Ωδείου, διοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων και η Ομάδα Χορού “ΣΥΝ-ΚΙΝHΣΗ”.
Οι “Διαδρομές ” μίλησαν με τις χορογράφους των ομάδων, που θα βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά, παρουσιάζοντας μια πανδαισία σύγχρονου χορού…

Βάσω Γιαννακοπούλου, ΝΤΑΛΙΚΑ DANCE COMPANY (Αθήνα)

Ποίηση εν κινήσει
«Ποίηση εν κινήσει είναι ο χορός, αλλά και ένα μέσο έκφρασης. Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο ο σύγχρονος χορός, γιατί μέσα από αυτόν βρίσκω ότι μπορώ να εκφραστώ καλύτερα», ανέφερε η Βάσω Γιαννακοπούλου, χορογράφος της Ομάδας “ΝΤΑΛΙΚΑ DANCE COMPANY”.
Η Χοροθεατρική Ομάδα δημιουργήθηκε το 2004 και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πέντε έργα μαζί με την παράσταση Δίγωνο Πανοράματος που θα δουν οι Χανιώτες στο τετραήμερο, η οποία είναι παραγωγή του 2005. “Είναι ένα εσωτερικό ταξίδι επικοινωνίας ο χορός, γιατί δεν έχεις τον λόγο όπως στο θέατρο και έτσι το σώμα τα λέει όλα¨, τόνισε. Η παράσταση Δίγωνο αποτελείται από δύο άτομα και έχει τρεις κύκλους. “Ουσιαστικά η παράσταση δείχνει τη σχέση δύο ανθρώπων -όχι απαραίτητα ερωτική- και το πώς προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ τους”, επεσήμανε.

Μαριέλα Νέστορα YELP DANCE CO (Αθήνα)
Χορεύοντας τον αέναο κύκλο της ζωής
“Χορογραφία για μένα είναι ένας τρόπος να σκέφτομαι”, αναφέρει η Μαριέλα Νέστορα, χορογράφος της Ομάδας YELP DANCE CO, που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο από την ίδια. «Είναι μια μέθοδος και μια μορφή σκέψης. Κι εκεί είναι που συναντιέται με την ποίηση και τον τρόπο που κανείς μπορεί να ¨διαβάσει¨ ένα έργο», επισημαίνει. Και προσθέτει: «Το ανθρώπινο σώμα γενικότερα για μένα είναι ένας πόλος έλξης και ενδιαφέροντος όπως και οι προεκτάσεις που έχει η κίνηση ως γλώσσα και μορφή επικοινωνίας».
Η ομάδα χορού YELP danceco θα παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή «No end, then», ένα σόλο για την Κατερίνα Μπέλλα. Σε μια γραμμική θεώρηση του χρόνου, η ζωή του ανθρώπου είναι μια γραμμή με τη γέννηση στην αρχή και τον θάνατό του στο τέλος.
“Στη φύση, σε μια κυκλική θεώρηση του χρόνου το τέλος είναι δυσδιάκριτο, γιατί η γραμμή που διαγράφει έναν κύκλο πάει και συναντιέται με την αρχή. Χωρίς τέλος, χωρίς όρια, χωρίς παύση σε μια αέναη μεταμόρφωση. Sublime”. No end, then η ερμηνεία της παράστασης μπορεί να διαβαστεί με διττό τρόπο, όπως μας λέει η Μαριέλα Νέστορα.
“Χωρίς τέλος, τότε”, αυτό μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικούς τρόπους. Ουσιαστικά, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι η μέση μιας πρότασης και γι´ αυτό δεν υπάρχει τελεία στο τέλος. Το έργο μιλά για τη ζωή, αλλά για να μιλήσει κανείς για τη ζωή δεν μπορεί να βγάλει από αυτή τη συζήτηση τον θάνατο. Κοιτώντας τη ζωή σαν έναν κύκλο, στον οποίο εκεί που όλα τελειώνουν, αρχίζουν κάποια άλλα. Η παράσταση μιλάει για τη ζωή και την αχρονικότητα, για την ατελείωτη αναγέννηση, την αρχή και το τέλος, αλλά όχι μόνο για το ανθρώπινο στοιχείο, για κάθε υπάρχοντα οργανισμό.

Στέφανι Τσάκωνα, MAGMA Dance Co (Αθήνα)

Χορός σε χρόνο ενεστώτα
Μπορεί η καλλιτεχνική δημιουργία να υπάρξει χωρίς σκέψη και προπαρασκευή; Μπορεί η τέχνη να είναι αυθόρμητη, απρόβλεπτη και στιγμιαία; Μπορεί μια παράσταση να σταθεί ενώπιον κοινού χωρίς concept και χορογραφία, χωρίς κείμενο ή πρόβα; Τα ερωτήματα αυτά θέτει η παράσταση ΤΩΡΑ, JETZT, ΝΟW, ΜAINTENANΤ, που παρουσιάζει η χορευτική ομάδα MAGMA Dance Co. Πρόκειται για μια πειραματική προσέγγιση της ανθρώπινης κίνησης σε πραγματικό χρόνο, όπως ανέφερε η performer / χορογράφος Στέφανι Τσάκωνα.
Όπως επισημαίνει η χορογράφος η παράσταση είναι μια απόπειρα αποκάλυψης του «ιδεατού» σώματος πίσω και πέρα από το ανθρώπινο «υλικό» σώμα. Μια παράσταση στο ΤΩΡΑ. Χωρίς σκέψη ή προετοιμασία. Χωρίς το δέλεαρ της ύστερης διόρθωσης…
“Μια solo performance που στέκεται απέναντι στον δισταγμό: μπορεί άραγε ο μηχανισμός του σώματος να παρακάμψει τις εντολές του νου, ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση της κίνησης;
Μια παράσταση που φλερτάρει με την πρόκληση: μπορεί το σώμα -αχθοφόρος γνώσεων, επιθυμιών και συναισθημάτων- να μην υπακούσει στη νόηση και να αφήσει χώρο να δράσει το θυμικό;”.
Ως αυτοσχεδιασμός σε παρόντα χρόνο, παρακινεί το σώμα να εκφραστεί εδώ και τώρα. Χωρίς τίποτα προμελετημένο. Χωρίς το χθες που κιόλας πέρασε. ΤΩΡΑ. Όχι αργότερα. Όχι σε λίγο. ΤΩΡΑ. Πριν ο χρόνος χορέψει με τον ίσκιο του και γίνει χθες”, επισημαίνει η perfomer Στέφανι Τσάκωνα, η οποία δημιουργεί επί σκηνής μια παράσταση σε χρόνο ενεστώτα.

Nina Dipla, CIE (Παρίσι)
Χορογραφώντας την ελπίδα
´Ο χορός είναι έκφραση, είναι ποίηση, αλλά και πιο πολλά πράγματα μαζί. Έχει να κάνει με το πώς το αισθάνεται κανείς, πώς το βλέπει, πώς το βιώνει”, επισημαίνει η χορογράφος Νίνα Δίπλα της ομάδας CIE, η οποία ξεκίνησε στη Γαλλία πριν από δύο χρόνια.
“Ο λόγος και η ποίηση έχουν κίνηση. Το ίδιο και ο χορός. Έχει κίνηση, μπορεί να έχει λόγο ή όχι εξαρτάται πώς το ζει ο καθένας”, αναφέρει.
Επτά χορεύτριες θα παρουσιάσουν το Κύμα, ενώ η Νίνα Δίπλα θα παρουσιάσει τη σόλο χορογραφία ¨Αόρατη έλξη¨.
Και τα δύο χορευτικά είναι σύμφωνα με την ίδια επηρεασμένα από τον μύστη ποιητή Ρουμί με κοινό χαρακτηριστικό την πίστη στον θεό, “την πίστη στον θεό του καθενός”, εξηγεί η ίδια και επισημαίνει: “Παρουσιάσαμε τη χορογραφία στη Γαλλία, όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία προκειμένου να ενισχύσουμε τους πληγέντες. Το μήνυμα ήταν ότι πολλές φορές φτάνεις στον πάτο ή περνάς από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για να βρεις μετά το πώς μπορεί να «ξαναανέβεις». Και οι δύο παραστάσεις έχουν ένα πιο ανθρώπινο μήνυμα: το μήνυμα της ελπίδας, δηλαδή ότι όσο πιο χαμηλά και να πέσει κανείς είναι για να ξανα ανέβει προς τα πάνω και να δει τι είχε και τι έχασε και τι καινούργιο μπορεί να βρει ακόμα”.

Σοφία Φαλιέρου,
Συν-Κίνηση Dance Company (Χανιά)

Συν-Κίνηση, ψυχής και σώματος
“Υπάρχουν πολλά πράγματα που ονειρευόμαστε για τον χορό σε αυτή την πόλη”, αναφέρει η χορογράφος Σοφία Φαλιέρου της Ομάδας Συν-Κίνηση Dance Company και “ψυχή” του Τετραήμερου Σύγχρονου Χορού, που διοργανώνεται στα Χανιά.
«Σε μια περίοδο που τα όνειρα ματαιώνονται και οι ισορροπίες κλυδωνίζονται, προτείνουμε μέσω του χορού μια δημιουργική παρουσία αντίστασης με τη συνεύρεση ομάδων χορού από διαφορετικές κουλτούρες υπερβαίνοντας τα γεωγραφικά σύνορα. Μια μικρή αρχή με μεγάλη ψυχή για να συνεχισθεί το όραμα που ξεκίνησε στην πόλη μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Εκφραστικού χορού (1990 – 1996) και της Μεσογειακής Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού (2004)», τονίζει.
Η παράσταση που θα παρουσιάσει η Ομάδα εφήβων της Συν-Κίνησης με τίτλο «Πόσο μακρυά τόσο κοντά», πραγματεύεται σύμφωνα με τη χορογράφο τις ¨ψυχικές αποστάσεις”.
“Ο τίτλος της παράστασης είναι εμπνευσμένος από έναν στίχο του Αντώνη Σαμαράκη που λέει ότι: «Όσο οι στέγες των ανθρώπων πλησιάζουν τόσο οι ψυχές των ανθρώπων απομακρύνονται». Τα παιδιά το εξέφρασαν με έναν καταπληκτικό τρόπο, ίσως επειδή η σκέψη τους είναι λιγότερο αλλοιωμένη από αυτή του ενήλικα, είναι πιο αυθόρμητη και αυθεντική.
Οι έφηβοι έχουν λιγότερη ματαίωση μέσα τους από ότι οι ενηλίκους γιατί τώρα κάνουν τα πρώτα τους ξεκινήματα στη ζωή. Οπότε έχουν ακόμη την ελπίδα,ρισκάρουν και τολμούν πιο εύκολα. Γι΄ αυτό και θεωρώ ότι μπορούν να εκφράσουν καλύτερα τα μηνύματα του έργου¨, επεσήμανε.

Το πρόγραμμα
31 Ιουλίου – 9.30 μ.μ
CIE – Nina Dipla (Παρίσι):
“Το ΚΥΜΑ”

1 Αυγούστου
– 9.30 μ.μ. ΝΤΑΛΙΚΑ Dance Company (Αθηνα):
“Δίγωνο Πανοράματος”
– 10 μ.μ. CIE – Nina Dipla

2 Αυγούστου
– 9.30 μ.μ. YELP DANCE CO (Αθηνα):
“No end,then”
– 10.15 μ.μ.
Nίνα Δίπλα (Παρίσι):
“Μια αόρατη έλξη”

3 Αυγούστου
– 9.30 μ.μ.
MAGMA DANCE CO (Αθήνα): “ΤΩΡΑ, JETZT, NOW, MAINTENANT”
– 10.15 μ.μ
ΣΥΝ-ΚΙΝΗΣΗ DANCE COMPANY (Χανιά):
“ΠΟΣΟ ΜΑΚΡΙΑ…
ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ”

Maria Orfanoudaki

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.