Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΕΤΖ ΧΑΓΙΙΜ

Οπως κάθε χρόνο, από το 2001, έτσι και φέτος στην Συναγωγή Χανιών (Ετζ Χαγιιμ) πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τα 276 μέλη της εβραϊκής κοινότητας των Χανίων, που σκοτώθηκαν στις 9 Ιουνίου 1944, κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής. Ο χώρος της Συναγωγής ήταν γεμάτος με πολίτες των Χανίων καθώς και επισήμους εκπροσώπους της τοπικής Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας, τον αντιπεριφερειάρχη Χανιών, κ. Απόστολο Βουλγαράκη, εκπρόσωπο του δημάρχου Χανίων, εκπρόσωπο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, της εβραϊκής κοινότητας Αθήνας καθώς και μέλη των εβραϊκών Κοινοτήτων Ηρακλείου και Ρεθύμνου.
Η τελετή άρχισε με τον χαιρετισμό προς τους καλεσμένους από τον κ. Νίκο Σταυρουλάκη. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή καθώς και μια έκκληση προς όλους να συλλογιστούμε όχι μόνο τον χαμό της κοινότητας άλλα και όλων αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους, κάτω από παρόμοιες συνθήκες σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία 60 χρόνια.
Ακολούθησαν  προσευχές και η επιμνημόσυνη δέηση, το διάβασμα του ποιήματος της Ζέλντα Μισκόβσκυ «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ» και, αμέσως μετά, το διάβασμα των ονομάτων των 276 θυμάτων και το άναμμα ισάριθμων κεριών στον κήπο της Συναγωγής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.