Μουσείο Τυπογραφείας

Προστασία των υγρότοπων της Κρήτης

Η προστασία των 42 φυσικών και των 8 τεχνητών υγροτόπων του Νομού Χανίων και των 209 συνολικά της Κρήτης αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους στόχους του WWF Ελλάς, που υλοποιεί ήδη σχετικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή εθελοντών και από τους τέσσερις Νομούς του νησιού.
Το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο για τους είκοσι εθελοντές, οι οποίοι έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα, σε επίπεδο Νομού Χανίων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον χώρο του τέως Δημαρχείου, στη Σούδα.
Η συντονίστρια των εθελοντικών δράσεων του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς, Μαρία Νοΐδου, τόνισε ότι «σκοπός είναι να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους στο θεωρητικό και πρακτικό κομμάτι, έτσι ώστε να αναλάβουν τον υγρότοπο ευθύνης τους και να επιβλέπουν σε μηνιαία βάση την κατάσταση στον υγρότοπο», καταγράφοντας τυχόν φαινόμενα υποβάθμισης «με μπαζώματα, διανοίξεις δρόμων, εναπόθεση σκουπιδιών, ρύπανση του νερού κ.ά.».
Η κα Νοΐδου σημείωσε ότι ειδικά σε ό,τι αφορά την ποιότητα των υδάτων «κάθε δύο περίπου μήνες, ανάλογα με τον υγρότοπο, θα γίνονται δειγματοληψίες στο νερό και θα εξετάζουμε την ποιότητά του, με τη χρήση ενός ειδικού εξοπλισμού που θα παρέχουμε εμείς στους εθελοντές».
Η ίδια επεσήμανε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να σταματήσουμε την υποβάθμιση. Το θέμα είναι η προστασία των περιοχών, που σε ένα βράδυ μπορεί να καταστραφούν από κάποια παρέμβαση. Καταστροφή, η οποία δεν είναι εύκολα αντιστρέψιμη».
Αναφερόμενη στη συμμετοχή των εθελοντών στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς, η κα Νοΐδου σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή στα Χανιά έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την παρακολούθηση των υγροτόπων περίπου 20 άτομα. Οι υγρότοποι, όμως, των Χανίων είναι πενήντα. Θα θέλαμε να καλύψουμε όσο περισσότερους».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε επισημανθεί σε πρόσφατη εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγροτόπων της Ελλάδας» του WWF Ελλάς, ειδικά για την Περιφερειακή Ενότητα των Χανίων, οι υγρότοποι της Κρήτης κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας σειράς αλόγιστων ανθρωπίνων παρεμβάσεων, ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες αδυνατούν να παρακολουθήσουν και να ελέγξουν τις παράνομες δραστηριότητες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.