Μουσείο Τυπογραφείας

Μειωμένες τιμές λόγω της κρίσης

Μείωση στην τιμή των ενοικίων κατά 30% σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων έφερε η οικονομική κρίση και τα συνεχόμενα ´λουκέτα´ στα εμπορικά καταστήματα. Ετσι σιγά – σιγά νέες μικρότερες επιχειρήσεις, εστίασης  κυρίως, ανοίγουν ξανά στη θέση αυτών που είχαν κλείσει σε οδούς, όπως η Ανδρέα Παπανδρέου, η Χατζημιχάλη Γιάνναρη κ.ά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Γιάννη Μαργαρώνη, ´σε δείγμα 10% των μελών μας πραγματοποιήσαμε χθες τη μηνιαία έρευνα που κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος, στην οποία καταγράφηκε για τον μήνα Μάιο πτώση του τζίρου στο 25% από το 28% που ήταν το δίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος. Σε ερώτηση για το εάν και κατά πόσο έχουν μειωθεί τα ενοίκιά τους, τα μέλη μας απάντησαν ότι μειώθηκαν σε ποσοστό που φτάνει το 30% κατά μέσο όρο, αύξηση δέχτηκε ένα 10%, ενώ σε κάποιους άλλους το ενοίκιο παραμένει αμετάβλητο. Αυτό ειναι κάτι το θετικό, όμως, το μήνυμα προς όλους τους ιδιοκτήτες είναι να ρίξουν κι άλλο τα ενοίκια, ώστε να μπορέσει να ανακάμψει η αγορά και να παραμείνουν οι επιχειρήσεις εν λειτουργία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, αν συνενωθεί η κοινωνία και προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι´.
Ο ίδιος επεσήμανε την αναγκαιότητα για συμφωνία ενός ενιαίου πλαισίου της αγοράς και μείωση της φορολογίας των ΜμεΕ, διότι, όπως τόνισε: ´Αυτή τη στιγμή η φορολογία των προϊόντων και των υπηρεσιών φτάνει έως και το 50% της αξίας´.
Επίσης, ο κ. Μαργαρώνης ανέφερε ότι κρίνεται απαραίτητος ο ενιαίος μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης. ´Βλέπουμε ότι αυξάνοντας τον Φ.Π.Α. αυξάνεται και ο πληθωρισμός. Δυστυχώς, τα ολιγοπώλια που υπάρχουν και λυμαίνονται την αγορά δεν μπορούν να παταχθούν. Κυρίως, όμως, απαιτείται επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τραπεζικών δανείων και δανείων ΤΕΜΠΕ, διότι βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις στα Χανιά να αδυνατούν αυτή τη στιγμή να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ποσοστό που φτάνει το 50%. Είναι πολύ σημαντικό το να πάρει μια μικρή «ανάσα» η επιχείρηση για τα επόμενα 1 – 2 χρόνια, έτσι ώστε να σταματήσουν να κλείνουν άλλα καταστήματα και να βγαίνουν στην ανεργία άλλοι άνθρωποι. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2010 βγήκαν στην ανεργία 175.000 άνεργοι και αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί´, τόνισε.

ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΕΕ
Εν τω μεταξύ, τη μείωση της φορολογίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσων, ενιαίο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α., επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τραπεζικών δανείων και αναστολή των κατασχέσεων ζητά, μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ σε ψήφισμα δέκα σημείων που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, που συμμετείχε στην ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ: ´Το ελληνικό εμπόριο δεν δέχεται πολιτικές λιτότητας και τις επιπτώσεις τους στην αγορά. Λέει «όχι» στην επιβολή νέων φόρων και κατάργηση φοροαπαλλαγών που θα οδηγήσουν περισσότερες επιχειρήσεις σε λουκέτα. Δεν δέχεται την απουσία αναπτυξιακής πρότασης και προοπτικής, τη δαιμονοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ιδιαίτερα του εμπορίου. Δεν δέχεται την παράταση της επαιτείας και της τοκογλυφίας που δημιουργούν αρνητική ψυχολογία´.
Οι βασικοί άξονες και το διεκδικητικό πλαίσιο, που περιγράφονται στο ψήφισμα που εξέδωσε η ΕΣΕΕ, είναι οι εξής:
– Συμφωνία για ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας αγοράς.
– Μείωση φορολογίας των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων με ταυτόχρονη υιοθέτηση ενός απλού φορολογικού κώδικα.
– Ενιαίος μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. με διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στα είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα.
– Απλοποιημένος και χρηστικός εμπορικός κώδικας.
– Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής τραπεζικών δανείων και δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ με περίοδο χάριτος και αντίστοιχη αναστολή κατασχέσεων.
– Χρήση θεσμού μεσολάβησης και διαιτησίας για μείωση του ύψους των ενοικίων.
– Συνδικαλιστικός κώδικας αλληλεγγύης και στήριξης των θέσεων του ελληνικού εμπορίου και των αποφάσεων της ΕΣΕΕ.
– Διατήρηση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και σε μη ενήμερους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ για τουλάχιστον 12 μήνες και καταβολή επιδόματος ανεργίας.
Ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του αρνητικού κλίματος της αγοράς με πανελλαδικές δράσεις εξωστρέφειας και προβολή του ελληνικού εμπορίου.
– Δημιουργία ενός δυναμικού κινήματος Ελλήνων εμπόρων με πρόταγμα τον οικονομικό και κοινωνικό πατριωτισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.