Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του Ρεθύμνου

Διακόσια τριάντα (230) εκατομμύρια ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του υβριδικού σταθμού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (με τη χρήση νερού), που αναμένεται να κατασκευαστεί στο φράγμα των Ποταμών, στον Νομό Ρεθύμνου.
Ο ανάδοχος του έργου έχει ήδη προκύψει και το μόνο που απομένει είναι να εγκριθεί η εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού – Αξιολόγησης – Εισήγησης από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης. Μόνο που, μέχρι στιγμής, Δ.Σ. στον ΟΑΔΥΚ επίσημα δεν υπάρχει καθώς μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η σύνθεσή του, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Για το συγκεκριμένο έργο έγινε ενημέρωση από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΟΑΔΥΚ Μάρκο Πατρελάκη και από τον διευθυντή Ρεθύμνου του Οργανισμού Βαγγέλη Μαμαγκάκη, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στα γραφεία του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στα Χανιά, παρουσία του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο κ. Μαμαγκάκης παρέδωσε και φάκελο στον κ. Σαμαρά με όλα τα στοιχεία του έργου.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο κ. Μαμαγκάκης επεσήμανε ότι «ο προϋπολογισμός του έργου, για το οποίο», όπως υπογράμμισε, «είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία», ανέρχεται σε 230.000.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, με κατασκευή, χρηματοδότηση και λειτουργία από τον ανάδοχο για 25 χρόνια. Οι θέσεις εργασίες που θα δημιουργηθούν στα 5 χρόνια της κατασκευής θα ξεπεράσουν τις 800 και θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 40 θέσεις μόνιμου προσωπικού κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.
Τα ανταποδοτικά τέλη προς τον
ΟΑΔΥΚ και τους ΟΤΑ που θα εγκατασταθεί το έργο θα ξεπεράσουν τα 80.000.000 ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 400.000.000 ευρώ (φόροι, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.), η δε λειτουργία του έργου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2017».
Ο κ. Μαμαγκάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «είναι ένα έργο ΑΠΕ, από το οποίο θα παράγεται ενέργεια ισχύος 50 MW (η μέγιστη ενεργειακή ζήτηση του Νομού Ρεθύμνου είναι 75 MW), συνδυάζοντας τη λειτουργία δύο αιολικών πάρκων ισχύος 81 MW και ενός αναστρέψιμου υδροηλεκτρικού συστήματος».

ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ο ίδιος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα περιβαλλοντικό έργο, με μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον», ενώ επεσήμανε ότι «με την κατασκευή και λειτουργία του θα υπάρξει μείωση των ρύπων από τα υπάρχοντα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κρήτη».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης, σύμφωνα με τα συγκριτικά αποτελέσματα της μελέτης προσομοίωσης του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας Κρήτης που εκπονήθηκε για τον υβριδικό σταθμό για το έτος 2015, από τη Δρ. Τριανταφυλλιά Νικολάου, στέλεχος του ΟΑΔΥΚ και εξειδικευμένη επιστήμων σε θέματα παραγωγής και διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων, προκύπτει ότι ο υβριδικός σταθμός θα καλύπτει το 4,48% της ετήσιας ενεργειακής ζήτησης της Κρήτης».
Επίσης, προκύπτει ότι «με την ένταξη του υβριδικού σταθμού στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας Κρήτης η συμβολή των θερμικών μονάδων περιορίζεται από 79,45% σε 74,53% της ζήτησης και η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες της Κρήτης μειώνεται κατά 6,2%.
Ειδικότερα, η παραγόμενη ενέργεια από τις ατμοηλεκτρικές μονάδες μειώνεται κατά 1,7%, η παραγόμενη ενέργεια από τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου κατά 3,4%, η παραγόμενη ενέργεια ντίζελ Αθερινόλακκου κατά 11,1%, η παραγόμενη ενέργεια ντίζελ Λινοπεραμάτων κατά 35,6% και η παραγόμενη ενέργεια από αεριοστροβίλους κατά 55,9%, ενώ οι εκπομπές CO2 μειώνονται κατά 5,3% και το κόστος καυσίμου μειώνεται κατά 5,5%.
«Ακόμη και στην περίπτωση ολοκλήρωσης της διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα, το έργο θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τη σταθεροποίηση της ευστάθειας του δικτύου και τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των λοιπών ΑΠΕ», ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης, επισημαίνοντας ότι «η σημασία του έργου για τον Νομό Ρεθύμνου και για την Κρήτη γενικότερα είναι τεράστια. Είναι ένα έργο άμεσα υλοποιήσιμο, καθώς το έχει αποδεχτεί η τοπική κοινωνία και πρωτοποριακό στον τομέα των ΑΠΕ, με προοπτική να επεκταθεί άμεσα και να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης».

Το έργο
• Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
• Ισχύς: 50 MW.
• Ενεργειακές ανάγκες Νομού Ρεθύμνου: 75 MW.
• Κάλυψη ενεργειακών αναγκών Νομού Ρεθύμνου από υβριδικό σταθμό: 65%.
• Αναβάθμιση ισχύος υβριδικού σταθμού (άμεσα): 75 MW.
• Κάλυψη ενεργειακών αναγκών Νομού Ρεθύμνης με αναβάθμιση υβριδικού σταθμού: 100%.
• Τμήματα υβριδικού σταθμού:
– Μονάδα Παραγωγής ΑΠΕ (2 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 81 MW, χωροθετημένα στον Δήμο Σητείας).
– Σταθμός Ελεγχόμενης Παραγωγής (τρεις αναστρέψιμες μονάδες σταθερών στροφών με παραγωγή 2×25 MW=50 MW (+1×25 MW εφεδρική) και άντληση 3×36 MW=108 MW, χωροθετημένος πλησίον του φράγματος Ποταμών στον Δήμο Αμαρίου).
– Αντλιοστάσιο (δέκα αντλίες μεταβλητών στροφών 10×3,216 MW=32,16 MW, χωροθετημένο πλησίον του φράγματος Ποταμών, στον Δήμο Αμαρίου).
– Άνω δεξαμενή (λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 1.150.000 κ.μ., χωροθετημένη στον Δήμο Ρεθύμνου).
– Κάτω δεξαμενή (ταμιευτήρας φράγματος Ποταμών, χωροθετημένος στον Δήμο Αμαρίου).
• Ελεγχόμενη ισχύς παραγωγής: 50 MW.
• Ισχύς Μονάδων Πλήρωσης των Συστημάτων: Από 68,16 MW έως 140,16 MW.

Η προτεινόμενη επένδυση
• Επωνυμία υποψήφιου επενδυτή: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. (Υπεργολάβος προμήθειας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ALSTOM HYDRO FRANCE).
• Κόστος επένδυσης: 230.000.000 ευρώ.
• Iδια κεφάλαια: 57.500.000 ευρώ (25%).
• Τραπεζικός δανεισμός: 172.500.000 ευρώ (75%).
• Δανειοδοτούσες τράπεζες: UniCredit Bank, Εθνική Τραπέζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Emporiki Bank.
• Διάρκεια κατασκευής: 5 έτη (2011 – 2016).
• Θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του έργου: 800 εργαζόμενοι.
• Διάρκεια σύμβασης: 25 έτη (2016 – 2041).
• Θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του έργου: 40 εργαζόμενοι.
• Ανταποδοτικά οφέλη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Ρεθύμνου, Αμαρίου, Σητείας): Περίπου 1.100.000 ευρώ ετησίως ως ειδικό τέλος (ποσοστό 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας στον διαχειριστή του συστήματος).

Η λειτουργία
Ο υπό κατασκευή υβριδικός σταθμός του φράγματος Ποταμών Ρεθύμνου θα λειτουργεί, όπως ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης, ως εξής: «Το αιολικό πάρκο παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιείται για να ανυψωθεί ποσότητα νερού με τη χρήση αντλητικού συστήματος από τον κάτω στον άνω ταμιευτήρα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε αποθήκευση ενέργειας (δυναμική ενέργεια). Το όλο σύστημα ονομάζεται αντλησιοταμιευτικό ή αναστρέψιμο υδροηλεκτρικό. Τις ώρες παραγωγής εγγυημένης ισχύος (ώρες αιχμών ζήτησης ισχύος) το νερό κατέρχεται και με τη λειτουργία υδροστροβίλου παράγεται εγγυημένη ενέργεια στο σύστημα. Στην περίπτωση που δεν έχουμε διαθέσιμη αιολική ισχύ (ασθενείς άνεμοι) το αντλησιοταμιευτικό σύστημα δύναται να αποθηκεύει ενέργεια από τις συμβατικές μονάδες βάσης (δίκτυο) για την πλήρωση του άνω ταμιευτήρα, η οποία θα είναι ελάχιστη έως μηδενική σε σχέση με τη συνολικά ετήσια αποθηκευμένη ενέργεια του συστήματος».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα