Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Νέες καταγγελίες για τον εμπρησμό Ι.Χ.

Συνεχίστηκαν χθες οι καταγγελίες για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης στα Χανιά. Σε ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του Συνασπισμού (ΣΥΝ) αναφέρεται χαρακτηριστικά: ´Ο εμπρησμός του αυτοκινήτου του Μάρκου Χατζησάββα αποτελεί μια ακόμα εγκληματική ενέργεια των φασιστικών – ρατσιστικών κύκλων που δρουν στα Χανιά. Χρόνια τώρα δεκάδες επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος, γραφεία πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, χώρους θρησκευτικών εκδηλώσεων έμειναν ανεξιχνίαστες (με μία εξαίρεση). Στο νησί που ο αντιναζιστικός – αντιφασιστικός αγώνας κόστισε χιλιάδες θύματα και αποτελεί βίωμα κάθε οικογένειας, οι σύγχρονοι οπαδοί του Χίτλερ δρουν ανεξέλεγκτα. Εξαγριωμένοι από το νικηφόρο αγώνα των 300 μεταναστών εργατών απεργών πείνας, που ξεκίνησε από τα Χανιά, προειδοποιούσαν απειλώντας και προβοκάροντας, μέρες πριν την επίθεση. Με ενυπόγραφο κείμενο προς αστυνόμους και εισαγγελείς, με χυδαία φασιστική παρουσία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με δημοσιεύματα στις φυλλάδες τους και τα φασιστομπλόγκ τους. Τι άλλο να κάνουν; Τι άλλο έπρεπε να γίνει; Πού πρέπει να φτάσουν για να τους «δει» η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη;  
Οι ευθύνες των «Αρχών» είναι τεράστιες. Είναι συνυπεύθυνοι πλέον. Το αβγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί. Η αντιμετώπιση του τέρατος είναι υπόθεση κι ευθύνη της χανιώτικης κοινωνίας, των φορέων και οργανώσεών της. Με αγώνες ενάντια στους εγκληματίες, δράσεις ενημέρωσης στη νεολαία, αλληλεγγύη στα θύματα των επιθέσεων και στους πιο εύκολους στόχους των φασιστών´.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων χαρακτηρίζουν τον εμπρησμό ´απαράδεκτη βίαια ενέργεια που στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία και στην ελεύθερη έκφραση της κοινωνίας των πολιτών´. Καλούν ´την κοινωνία της Κρήτης να αντισταθεί σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος φανατισμού και βίας και να αποδοκιμάσει κάθε τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος κατοίκων του νησιού´ και την πολιτεία ´να προστατεύσει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της ελεύθερης έκφρασης  και να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε οι υπεύθυνοι της χθεσινής ενέργειας να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη´.

ΤΟ ΣΤΕΚΙ
Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών τονίζει:
´Η πυρπόληση του αυτοκινήτου του Μάρκου Χατζησάββα, μέλους του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, έρχεται μετά την στοχοποίησή του από εφημερίδες και μπλογκ ως «υποκινητή» των 300 απεργών πείνας και ειδικά σε φασιστικές φυλλάδες. Ερχεται μετά τη συγκέντρωση και πορεία ακροδεξιών στις 25 Μάρτη στον χώρο της παρέλασης για να «εμποδίσουν» ένα γεγονός που «κατασκεύασαν» οι ίδιοι ακροδεξιοί κύκλοι, ότι δήθεν θα γινόταν προσπάθεια εισόδου στην παρέλαση των 300 απεργών πείνας. Ερχεται μετά από απειλές και στοχοποιήσεις πολιτών των ίδιων ακροδεξιών κύκλων που βρίσκονται σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους ποιος θα κάνει την πιο θεαματική ενέργεια, ποιος θα έχει να επιδείξει το μεγαλύτερο τρόπαιο βίας απέναντι στους άλλους, γεγονός το οποίο είναι γνωστό σε όποιον παρακολουθεί τη δράση τους και στις ίδιες τις Αστυνομικές Αρχές.
Καταδικάζουμε την τρομοκρατία που εκπορεύεται από αυτούς τους κύκλους ενάντια σε μετανάστες και ντόπιους, ενάντια σε αγωνιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των ντόπιων και των μεταναστών´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα