Μουσείο Τυπογραφείας

5ο τουρνουά “Ευτύχιος Κρομμυδάκης”

Έληξε το Σάββατο 27 Ιουλίου το 5ο τουρνουά “Ευτύχιος Κρομμυδάκης”, που διοργάνωσε ο Κύδωνας με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.


Ήταν ένα τουρνουά 7 γύρων που διεξήχθη από τις 21 ως τις 27 Ιουλίου και πήραν μέρος 31 σκακιστές και σκακίστριες. Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Οι εργαζόμενοι του Κέντρου και ιδιαιτέρως η κα Σούλα Ζώτου έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να διευκολυνθεί το τουρνουά. Η άνετη, κλιματιζόμενη αίθουσα δημιούργησε άψογες σκακιστικές συνθήκες.
Στο αγωνιστικό κομμάτι ο Δημήτρης Λαδάς επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και τελείωσε αήττητος το τουρνουά. Μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση ήδη από το 6ο γύρο, ζήτησε εξαίρεση από τον τελευταίο γιατί εργαζόταν. Κατά δήλωση όμως του ίδιου κάποιοι αντίπαλοί του …τού έβαλαν δύσκολα. Στη 2η θέση ο Γιάννης Βουλγαράκης με 5,5/7 έπαιξε καλό σκάκι και μάλλον αδίκησε τον εαυτό του στην παρτίδα με τον Λαδά. 3ος ο μικρός Γιάννης Αλειφέρης με 5/7β. δείχνει με ανεβαίνει συνεχώς. Με τους ίδιους βαθμούς 5/7 ο μικρός Γιώργος Στράλης (γεν. 2010!) έμεινε 4ος στις λεπτομέρειες. Ισόβαθμος και ο Κωνσταντίνος Ζιώμας με 5/7β. της Ευβοϊκής με καταγωγή όμως χανιώτικη. Ακολούθησαν τρία κορίτσια ισόβαθμα στους 4,5 βαθμούς. Στα κριτήρια ισοβαθμίας 1η γυναίκα αναδείχθηκε η Ασημένια Χατζηπαναγιώτου, αν και δεν έκανε καλό τουρνουά. Ακολούθησαν η Αθηνά Βακάλη και η Κατερίνα Αλειφέρη. Με τους ίδιους βαθμούς 4,5/7 ο Μάνος Μαυρίδης ήταν 9ος . Γενικά ήταν ένα τουρνουά που έγινε σε πολύ καλές συνθήκες και το χάρηκαν μικροί και μεγάλοι. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία μικρών σκακιστών από τον ΑΣ Αποκόρωνα όπως και ερασιτεχνών ενηλίκων.
Η τελική βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1.Λαδάς Δημήτρης (1854) 6β. 2.Γιάννης Βουλγαράκης (1497) 5,5β. 3.Γιάννης Αλειφέρης (1337) 5β. 4.Γιώργος Στράλης (1227) 5β. 5.Κώστας Ζιώμας (1274) 5β. 6.Ασημένια Χατζηπαναγιώτου (1435) 4,5β. 7.Αθηνά Βακάλη (1237) 4,5β. 8.Κατερίνα Αλειφέρη (1203) 4,5β. 9.Μανώλης Μαυρίδης 1236) 4,5β. 10.Γιάννης Μπενάκης (1266) 4β. 11.Αθανάσιος Σαμπάνης (1190) 4β. 12.Περικλής Βακάλης (1129) 4β. 13.Δημήτρης Ρίζος (869) 4β. 14.Γιάννης Θεοδωρογλάκης (1115) 3,5β. 15.Κυριάκος Λεβάκης (1045) 3,5β. 16.Γιάννης Μαρκογιαννάκης  3,5β. 17.Ευγενία Πλατσάκη (1028) 3,5β. 18.Τέρψη Σγουρού (830) 3,5β. 19. Λάμπρος Χατζηδάκης (975) 3,5β. 20.Κώστας Αρχολέων (1127) 3,5β. 21.Γιάννης Νικολάου 3β. 22.Ευσταθία Τζουγκαράκη (843) 3β. 23.Χαρά Ντουσάκη (1017) 3β. 24.Φώτης Καζάκος 3β. 25.Βαρβάρα Θεοδωρογλάκη 2,5β. 26.Μανώλης Λάτος (1145) 2β. 27.Γιάννης Δαβαρίας (831) 2β. 28.Αργυρώ Δαβαρία(1268) 2β. 29.Δημήτρης Λάτος (853) 1,5β. 30.Ζωή Καζάκου 1β.

Σκακιστικά ανέκδοτα
-Αληθινή ιστορία με τον Μπρονστάιν: όπου έκανε μια σύντομη ισοπαλία, ενώ γενικά ήταν μαχητικότατος, και πήγε και του έκανε παρατήρηση ο διαιτητής, λέγοντας του «σύντροφε πληρώνεσαι από το κράτος για να παίζεις σκάκι» οπότε του απαντάει ο Μπρονστάιν «σύντροφε, είσαι καλά που για 3 ρούβλια την ημέρα θα επιτεθώ στον Σμύσλοβ;»

-Σε ένα πάρκο οι διαβάτες βλέπουν έκπληκτοι έναν κύριο με τον σκύλο του να παίζουν σκάκι! Γεμάτοι θαυμασμό λένε στον κύριο: “Πω πω! Ο σκύλος σας παίζει σκάκι! Τι έξυπνος σκύλος που είναι”!
Και αυτός απαντά με ειρωνεία: “Ε, όχι και τόσο έξυπνος σκύλος. Τρία – ένα τον κερδίζω”!

-Δύο φίλοι σκακιστές κουβεντιάζουν. Λέει ο ένας: “‘Άσε, με απείλησε η γυναίκα μου ότι αν πάω μεθαύριο να παίξω στους αγώνες θα πάρει τα παιδιά και θα φύγει για πάντα από το σπίτι”.
Του απαντά ο φίλος του: “Τι λες, βρε παιδί μου, αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, τι σκέφτεσαι να κάνεις, πως σκέφτεσαι να κινηθείς”;
Και απαντά ο πρώτος: “Μα, ε2-ε4, όπως πάντα άλλωστε”!

-Ένας σκακιστής πεθαίνει. Μετά από λίγες ημέρες, ένας φίλος του, επίσης σκακιστής, ακούει την φωνή του πεθαμένου φίλου του από το υπερπέραν να του μιλάει! Γεμάτος χαρά του λέει: “Μα στ΄ αλήθεια είσαι εσύ; Πως είναι εκεί που βρίσκεσαι”;
Του απαντά ο νεκρός σκακιστής: “Θέλεις να ακούσεις πρώτα τα καλά νέα ή τα άσχημα νέα”;
“Πρώτα τα καλά νέα” του λέει ο ζωντανός φίλος του.
Λέει η φωνή του μακαρίτη σκακιστή: “Λοιπόν, τα καλά νέα! Εδώ είναι παράδεισος! Γίνονται τουρνουά και μπλιτσάκια κάθε ώρα και στιγμή! Και παίζω με παίκτες όπως οι Morphy, Alekhine, Lasker, Tal, Capablanca, Botvinnik, Fischer, Smyslov και ένα σωρό άλλους μακαρίτες φοβερούς γκραν μαιτρ! Είναι όλοι εδώ και παίζουμε σκάκι συνεχώς”!
“Καλά αυτό είναι φανταστικό! Τέλειο! Μα, πες μου και τα άσχημα νέα τώρα”, του λέει ο ζωντανός σκακιστής.
Και του απαντά ο μακαρίτης: “Είσαι μαύρος με αντίπαλο τον Capablanca την ερχόμενη Κυριακή”…

Μπογκολιούμποβ-Ο Μπογκολιούμποβ υπήρξε από τους ισχυρότερους σκακιστές των αρχών του περασμένου αιώνα. Ειδικά στο διάστημα 1920 – 1935 θεωρούνταν από τους κορυφαίους στον κόσμο. Τα αναφέρω όλα αυτά καθώς δέχτηκα “επίθεση” από φίλο γιατί τον συμπεριέλαβα στην ψηφοφορία: “Μα καλά τον Μπόγκο; Κι άφησες έξω τον Μάρσαλ;” Πράγματι για τον Μάρσαλ έχει δίκιο. Ο οποίος είναι και προσωπική μου συμπάθεια. Θα έπρεπε να τον έχω συμπεριλάβει. Υπάρχει ένα ωραίο “ανέκδοτο” με τον Αλιέχιν και τον Μπόγκο, από τον οποίο δεν έλειπε η αυτοπεποίθηση (χαρακτηριστικό είναι ότι έχει πει «Όταν έχω τα λευκά, κερδίζω γιατί έχω τα λευκά. Όταν έχω τα μαύρα, κερδίζω γιατί είμαι ο Μπογκολιούμποβ»).
Οι συνεχείς αναμετρήσεις τους με τον Αλιέχιν είχαν δημιουργήσει μια αντιπαλότητα, ενώ δεν έλλειπαν και ο εκατέρωθεν αντεγκλήσεις.
Σε κάποιο τουρνουά, σε ένα πηγαδάκι, ο Μπογκολιούμποβ μη χάνοντας την ευκαιρία, κάτι πάλι ξεστόμισε για τον Αλιέχιν και ένας δημοσιογράφος που ήταν παρόν, έτρεξε να το προφτάσει στον Αλιέχιν, σίγουρος ότι θα βγάλει θέμα.
Ο Αλιέχιν, αφού τον άκουσε, αντί για άμεση απάντηση, σκαρφίστηκε ένα όνειρο και του λέει: «Θέλω να σου περιγράψω ένα όνειρο που είδα χθες το βράδυ. Είδα, που λες, ότι πέθανα και στην πύλη του παραδείσου με περίμενε ο Άγιος Πέτρος, ο οποίος με ρώτησε τι ήμουνα εκεί κάτω στη γη, όσο ήμουν ζωντανός. Του απάντησα μετρ και παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι. Τότε μου είπε: «Λυπάμαι κύριε μου, αλλά, ξέρετε, σε όλους τους μετρ στο σκάκι απαγορεύεται η είσοδος στον παράδεισο» και μου έδειξε το δρόμο για την κόλαση. Θλιμμένος, γύρισα να φύγω, όταν ξαφνικά πήρε το μάτι μου μέσα στον παράδεισο τον Μπογκολιούμποβ να κάθεται μακάριος. Επέστρεψα να διαμαρτυρηθώ στον Άγιο Πέτρο, λέγοντας του: «Μου είπατε ότι οι μετρ στο σκάκι δεν μπαίνουν στον παράδεισο. Εγώ όμως βλέπω μέσα τον Μπογκολιούμποβ». Τότε ο Άγιος Πέτρος γέλασε και μου είπε: «Μα, ο Μπογκολιούμποβ δεν είναι μετρ. Απλώς νομίζει ότι είναι!».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.