Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Θα συνεχιστεί ο διάλογος για τις αλλαγές στα ΑΕΙ
Αθήνα
Περισσότερο απο μιάμισι ώρα συζητούσαν η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου και οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που της παρέδωσαν τις προτάσεις του Ιδρύματος για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οχι μόνο παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας που είναι προϊόν ευρύτατου διαλόγου, μέσα στο Πανεπιστήμιό μας, αλλά αναδείξαμε και τα προβλήματά μας. Ζητήσαμε από την υπουργό να εμπιστευθεί περισσότερο την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, που νομίζω ότι έχει ανεξάντλητες δυνάμεις, προκειμένου να θεραπεύσει την πληγωμένη σήμερα ανώτατη εκπαίδευση, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, στο τέλος της συνάντησης.
Η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το κείμενο των θέσεων του Πανεπιστημίου και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα και για το μέλλον της ότι ο διάλογος για την ανώτατη εκπαίδευση μπαίνει στην ουσία του. Δηλαδή σε πραγματικές προτάσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν όλους να μας βοηθήσουν εκεί που πρέπει: Σε ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό, δημόσιο σε ένα Πανεπιστήμιο με κοινωνική λογοδοσία και αξιοκρατία σε ένα Πανεπιστήμιο με εξωστρέφεια και δημιουργικότητα. Το Πανεπιστήμιο που όλοι έχουμε ανάγκη και πάνω απο όλα η χώρα. Σε ερώτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου, η κα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι ο διάλογος συνεχίζεται και μάλιστα τώρα υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, γιατί έχουμε μπει στη φάση των συγκεκριμένων προτάσεων σε όλους τους επιμέρους τομείς, με πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες απο τα Πανεπιστήμια και από τα τεχνολογικά Ιδρύματα. Θαρρώ ότι ο Φεβρουάριος θα εξαντληθεί σε αυτόν τον διάλογο, ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ
Προτάσεις για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Αθήνα
Σειρά αλλαγών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών κατέθεσε η ΝΔ μέχρι την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων, προτείνει την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής για τις Εξεταστικές, που διερευνούν πολιτικές ευθύνες αλλά και για τις Προανακριτικές.
Σκοπός της πρότασης είναι η σύνθεσή τους να αποτελείται από ίσο αριθμό βουλευτών, από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και το προεδρείο τους να εκλέγεται από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής, σε μυστική ψηφοφορία. Προτείνει επίσης, τη θέσπιση ανωτάτης προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματος, σε επίπεδο Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.
Σε ό,τι αφορά το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο, αυτό θα μπορούσε να θεσπιστεί μόνο μέσα από τον Κανονισμό της Βουλής και όχι από την Εξεταστική Επιτροπή. Το Συμβούλιο αυτό, θα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα στη διατύπωση του νομικού μέρους του Πορίσματος, που αφορά τυχόν ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.
Κατά τη ΝΔ, η πρόταση αυτή βελτιώνει αισθητά τη σημερινή κατάσταση, μέχρι να καταστεί δυνατή, η αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Προτεραιότητα η δημιουργία
νέας γενιάς επιχειρηματιών
Αθήνα
Αναβάλλονται οι επιμελητηριακές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για την περίοδο μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου 2011 για τα τέλη του έτους, μεταξύ 15 Νοεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου 2011, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδη σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ομιλίας του σε παραγωγικούς φορείς.
Ο υπουργός ανέφερε ως αιτιολογία για αυτή την εξέλιξη το “καθολικό αίτημα” της επιμελητηριακής κοινότητας για λόγους καλύτερης οργάνωσης της διαδικασίας αλλά επιμελητηριακοί παράγοντες κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι “παίζει με θεσμούς που έχουν ιστορία 100 ετών” καθώς εδώ και καιρό έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την άνοιξη του 2011.
Αν και ο υπουργός αναφέρει ότι δέχθηκε αιτήματα από τα επιμελητήρια, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης γνωστοποίησε την κάθετη διαφωνία του με το ενδεχόμενο της αναβολής, ενώ όπως σχολιάζουν οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον επιμελητηριακό θεσμό, συνολικά, μόνο 5 από τα 59 Επιμελητήρια, λέγεται ότι τάσσονταν ανοιχτά υπέρ της μετάθεσης της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέων διοικήσεων.

ΑΠΟ ΤΟΝ Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗ
Διαβεβαιώσεις για την Κάρτα του Πολίτη
Αθήνα
Κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις για την αυστηρή προστασία των προσωπικών δεδομένων μέσα από την Κάρτα του Πολίτη με τη δέσμευση ότι θα ενσωματωθεί πλήρως η γνώμη της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Παράλληλα, ο κ. Ραγκούσης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ Άδωνη Γεωργιάδη ότι τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όσο η Ιερά Σύνοδος έχουν εκφράσει προβληματισμό και ενστάσεις για τη συγκεκριμένη κάρτα.
Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ακόμα ότι «για μεγάλη μερίδα ορθοδόξων χριστιανών η κάρτα αυτή προσβάλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους» και πρότεινε «να είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική διαφορετικά θα προξενήσει τρομακτικές αντιδράσεις».
«Η κάρτα αυτή δεν είναι μέσο καταχώρησης προσωπικών δεδομένων των πολιτών αλλά κλειδί στην μετά ΚΕΠ εποχή για την ηλεκτρονική μη γραφειοκρατική εξυπηρέτηση τους», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε: «Ένα μεγάλο κομμάτι της διαφθοράς οφείλεται στην αυτοπρόσωπη παρουσία η οποία καταργείται με την κάρτα, η οποία είναι υψηλής τεχνολογίας, απαγορεύει την παραχάραξη και προστατεύει αυστηρά τα προσωπικά δεδομένα». «Ζούμε στον αστερισμό του “wikileaks” και πιστεύετε ότι θα βρείτε καλύτερες δικλείδες ασφαλείας από το Στέητ Ντηπάρμεντ; Ασφάλεια 100% δεν υπάρχει. Εμείς ως κόμμα δεν θα δεχθούμε αυτή την κάρτα και καλούμε και τους ψηφοφόρους μας να κάνουν το ίδιο», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.