Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εναρξη διαλόγου για την Παιδεία

Αθήνα
Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Η υπουργός έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι χωρίς δογματισμούς ή θα αποτύχει.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί.
Για το νέο σχολείο είπε ότι «πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα».
Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση, ενώ για την μεταλυκειακή εκπαίδευση είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι η διά βίου μάθηση είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού δίδει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κάθε ηλικία.
Ο πρωταγωνιστής στην εκπαίδευση -τόνισε- είναι ο εκπαιδευτικός αλλά το κέντρο της είναι ο μαθητής, ο σπουδαστής, ο φοιτητής.
Στο κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει δημόσια – δωρεάν Παιδεία, η κα Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη: «Ναι μπορεί να υλοποιηθεί. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές» υπενθυμίζοντας ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν σε δύσκολες περιόδους και πως οι εκπαιδευτικοί ήταν πάντα πρωτοπόροι.
Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Έφη Καλαμάρα, «αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονολόγου».
Αποχώρησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λέγοντας ότι θεωρούν προσχηματικό τον διάλογο που γίνεται, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.
Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γρ. Γούλας, αποχώρησε για την πρώτη συνεδρίαση μόνο καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο εκδηλώνει η Συνομοσπονδία τη συμπαράστασή της στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, η οποία επικυρώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των καθηγητών Πανεπιστημίου, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο, ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα