Μουσείο Τυπογραφείας

Εναρξη διαλόγου για την Παιδεία

Αθήνα
Την έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, κήρυξε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Η υπουργός έδωσε το στίγμα της εκπαίδευσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Παιδεία ή θα γίνει μια εθνική αποστολή στην οποία θα συμμετέχουμε όλοι χωρίς δογματισμούς ή θα αποτύχει.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στο έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί.
Για το νέο σχολείο είπε ότι «πάμε σε μία εκπαίδευση με στόχους, κόντρα στην ομοιομορφία που είχαμε μέχρι σήμερα».
Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιολόγηση, ενώ για την μεταλυκειακή εκπαίδευση είπε χαρακτηριστικά ότι αυτή για πολλά χρόνια υποτιμήθηκε.
Πρόσθεσε, όμως, ότι η διά βίου μάθηση είναι το μεγάλο στοίχημα, αφού δίδει τη δυνατότητα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης σε κάθε ηλικία.
Ο πρωταγωνιστής στην εκπαίδευση -τόνισε- είναι ο εκπαιδευτικός αλλά το κέντρο της είναι ο μαθητής, ο σπουδαστής, ο φοιτητής.
Στο κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρξει δημόσια – δωρεάν Παιδεία, η κα Διαμαντοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη: «Ναι μπορεί να υλοποιηθεί. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές» υπενθυμίζοντας ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν σε δύσκολες περιόδους και πως οι εκπαιδευτικοί ήταν πάντα πρωτοπόροι.
Στην πρώτη συνεδρίαση του ΕΣΥΠ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των κομμάτων.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Έφη Καλαμάρα, «αρνείται να μετατραπεί σε ακροατήριο κυβερνητικού μονολόγου».
Αποχώρησαν, επίσης, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών λέγοντας ότι θεωρούν προσχηματικό τον διάλογο που γίνεται, αφού έχουν δρομολογηθεί αποφάσεις για τα μεγαλύτερα ζητήματα.
Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Γρ. Γούλας, αποχώρησε για την πρώτη συνεδρίαση μόνο καθώς -όπως είπε- με αυτό τον τρόπο εκδηλώνει η Συνομοσπονδία τη συμπαράστασή της στην Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών ΑΕΙ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία θα συμμετάσχει στον διάλογο, ωστόσο επανέλαβε την άποψη, η οποία επικυρώθηκε και στο πρόσφατο συνέδριο των καθηγητών Πανεπιστημίου, ότι το κείμενο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να αποτελεί βάση διαλόγου.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ, που απορρίπτει το κείμενο, ενώ ζήτησε ήδη ενιαίο πλαίσιο Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.