Μουσείο Τυπογραφείας

?Σώστε τα όρνια από τα αιολικά πάρκα?

Εκκληση στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την επείγουσα λήψη μέτρων για τις τελευταίες υγιείς αποικίες όρνιων της Ελλάδας στην Κρήτη.
Την τελευταία τριετία στα Αστερούσια Όρη και τον Ψηλορείτη έχουν προσκρούσει σε πτερύγια ανεμογεννητριών οχτώ όρνια με αποτέλεσμα τη θανάτωση των επτά.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:
´Οι πληθυσμοί του όρνιου -είδος που προστατεύεται από το Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά και κατατάσσεται στα «Απειλούμενα» είδη σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας- έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει στην ηπειρωτική Ελλάδα (λιγότερα από 30 ζευγάρια). Μόνο η Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες, οι οποίες συγκεντρώνουν συνολικά 150 περίπου ζευγάρια.
Τα περιστατικά είναι δυστυχώς αναμενόμενα καθώς απουσιάζει ο σωστός σχεδιασμός για τη χωροθέτηση των συγκεκριμένων δύο αιολικών πάρκων, με αποτέλεσμα να έχουν εγκατασταθεί εντός ή μερικώς εντός, των Ζωνών Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 (GR4310009 «Κρούσωνας -Βρωμόνερο Ίδης» και GR4310013 «Αστερούσια Όρη – Κόφινας»), στις οποίες αναπαράγεται σημαντικός πληθυσμός του όρνιου. Το είδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στα αιολικούς πάρκα καθώς προσκρούει συχνά στα πτερύγια ανεμογεννητριών προσπαθώντας να εντοπίσει την τροφή του.
Ο πληθυσμός του όρνιου στην κεντρική Κρήτη πρόκειται να πληγεί σοβαρά, ίσως και ανεπανόρθωτα, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες και τις αρμόδιες Αρχές του ΥΠΕΚΑ.
Επιπλέον, οι συνολικές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αδειοδότηση αιολικών σταθμών σε ευαίσθητες περιοχές της Κρήτης ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής καθώς οι αθροιστικές επιπτώσεις προβλέπεται να είναι πολύ σοβαρές για τον πληθυσμό όρνιων της Κρήτης συνολικά.
Η Ορνιθολογική έχει προσκομίσει στις αρμόδιες Αρχές στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή παράλληλα με την προστασία της βιοποικιλότητας [1], όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικές κατευθύνσεις που εξέδωσε τον Οκτώβρη του 2010 [2].
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το ελληνικό κράτος επιλέγει μια μονόπλευρη προσέγγιση εστιασμένη σε αμφίβολα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από τη ραγδαία ανάπτυξη των αιολικών σταθμών στη χώρα μας´.
´Απαιτούμε άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές να ελέγξουν τις υπεύθυνες ιδιοκτήτριες εταιρείες και να λάβουν μέτρα για τα δύο αιολικά πάρκα, τα οποία εξελίσσονται σε βασική απειλή για την ελληνική βιοποικιλότητα.
Η πράσινη ενέργεια παύει να είναι πράσινη, αν γίνεται με άναρχες και ασχεδίαστες μεθόδους που καταλήγουν τελικά επιβλαβείς για το φυσικό περιβάλλον», τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

1 σχολιο

  • [Κωστής Πετράκης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Με το Αποπηγάδι φίλοι της Ορνιθολογικής Εταιρείας τι θα γίνει;

    Ως γνωστό το Αποπηγάδι, που βρίσκεται ανάμεσα στα Λευκά Όρη και τον Άγιο Δίκαιο, αποτελεί σημαντικό τόπο τροφοληψίας για τα όρνια ενώ μέχρι αυτή την στιγμή έχουν δοθεί άδειες από τη ΡΑΕ για 48 Α/Ν και ένα υβριδικό – υδροηλεκτρικό, και έπονται και άλλες…
    Θα προλάβουμε το κακό τώρα στην αρχή ( οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία των παραπάνω έργων, στον υπό προστασία πληθυσμό των όρνιων δεν θα είναι καθόλου αμελητέες) ή εκ των υστέρων – όταν πιθανότατα θα είναι πολύ αργά- θα εκλιπαρούμε το υπουργείο και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, για ακόμη μια φορά;

    Κωστής Πετράκη

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.