Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κρύο και καταιγίδες

Αλλαγή του καιρικού ´σκηνικού´ από χθες το απόγευμα στα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα, με θυελλώδεις βοριάδες, έντασης έως και 10 μποφόρ, ισχυρές καταιγίδες, βροχοπτώσεις, πτώση της θερμοκρασίας και… αναμονή χιονοπτώσεων στα ορεινά.
Τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια -και- της Κρήτης καθώς ανακοινώθηκε απαγόρευση απόπλου, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων απέστειλε ανακοίνωση για τα «έντονα καιρικά φαινόμενα» προς τους Δήμους και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες ζητώντας τους να υπάρξει ετοιμότητα «προς αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων ή άλλων έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι από χθες το απόγευμα προβλέπονταν βροχοπτώσεις και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες για την περιοχή μας. «Το βράδυ επίσης θα πέσουν και χιόνια στα ορεινά του τόπου μας. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι οπότε και θα εξασθενήσουν».
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βερυκοκίδης, μιλώντας χθες το βράδυ στα «Χ.Ν.», τόνισε ότι οι χιονοπτώσεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αναμένονται και στον Νομό Χανίων σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.200 μέτρα. «Δεν περιμένουμε, με βάση αυτές τις προβλέψεις ότι θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο», επεσήμανε ο κ. Βερυκοκίδης.
Ο ίδιος σημείωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι μέχρι και χθες δεν υπήρχαν προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟΠΛΟΥ
Η απαγόρευση απόπλου όλων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου, της Ραφήνας και της Κρήτης τέθηκε σε ισχύ από χθες το μεσημέρι, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στα πελάγη. Το μεσημέρι δεν πραγματοποιήθηκε το δρομολόγιο του πλοίου «Ταξιάρχης» από την Καβάλα για Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και Λαύριο. Το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων καλεί τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν να ενημερώνονται από τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές. Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών όλης της χώρας, στους οποίους συστήνει να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να διασχίζουν πεζή ή με το αυτοκίνητο χειμάρρους και ρέματα και επίσης να ενημερώνονται τακτικά από τα Μέσα Ενημέρωσης και τα Λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή μετακίνησή τους στη θάλασσα.

Η πρόβλεψη του καιρού

Για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βόρειους ανέμους, 8 και τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι καθώς και τοπικές βροχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Κρήτη. Ειδικότερα για την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά του νησιού και πιθανότητα καταιγίδας το πρωί στην ανατολική Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα