Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά

Μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει από τους Χανιώτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων  καθώς στη ΔΕΗ, μόνο κατά την πρώτη εβδομάδα που ´άνοιξε´ το πρόγραμμα, κατατέθηκαν 1.470 αιτήσεις.
Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι το οικονομικό σκέλος μπορεί να μην είναι ακριβώς τόσο ευοίωνο σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, παρά την αναμφισβήτητα θετική συνεισφορά των Φ/Β και των ΑΠΕ στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και οι αρνητικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων του είδους αυτού, κυρίως στην αγροτική γη αλλά και στο περιβάλλον.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν ο Σύλλογος των Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Νομού Χανίων και η εταιρεία AVADOM, με την ευκαιρία του ανοίγματος του προγράμματος ´Φωτοβολταϊκά σε στέγες και ταράτσες´, προχθές, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.
Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Π.Σ.Δ.Μ-Η / Π.Τ. Χανίων, Γιώργος Αρχοντάκης, ´το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στα δώματα και τις στέγες» έχει ανοίξει και για την Κρήτη και επομένως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αιτήσει στη ΔΕΗ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να εγκαταστήσει ένα Φ/Β ισχύος 10 KW στο δώμα ή στη στέγη του κτηρίου του και η απαιτούμενη επιφάνεια είναι από 80 – 150 τ.μ. ανάλογα με τη διαμόρφωση του χώρου και τον τύπο των Φ/Β. Με αυτό το σύστημα το κάθε φυσικό πρόσωπο πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ με συγκεκριμένη τιμή, η οποία είναι 55 λεπτά η κιλοβατώρα και εγγυημένο για 25 χρόνια, με κάποια μείωση, που, επίσης, είναι εγγυημένη με την πάροδο των χρόνων´, ανέφερε.
Ο ίδιος εξήγησε ότι: ´Αν κάποιος έχει μια μικρή στέγη στο σπίτι του, μπορεί να εγκαταστήσει ένα μικρό φωτοβολταϊκό 10 KW, διότι αυτό απαιτεί μια επιφάνεια της τάξης των 120 – 140 τ.μ., ανάλογα με το είδος του φωτοβολταϊκού που θα επιλέξει μπορεί να είναι και μικρότερη επιφάνεια. Αν έχει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια θα πρέπει να σκεφτεί τη λύση ενός μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου, για τα οποία ωστόσο -επί του παρόντος- υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Αυτή τη στιγμή, εκείνο που έχει απελευθερωθεί και μπορούμε να κάνουμε αιτήσεις στη ΔΕΗ είναι τα μικτά φωτοβολταϊκά συστήματα των 10 KW´.
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ότι η κάθε επένδυση εξαρτάται από το είδος των φωτοβολταϊκών. ´Υπάρχουν πολλών ειδών φωτοβολταϊκά και οι τιμές για 10 KW κυμαίνονται από 30.000 – 45.000 ευρώ. Αρα η επένδυση είναι της τάξεως αυτής ανάλογα με το είδος του φωτοβολταϊκού, όπως και τα έσοδα κατά τη λειτουργία του, τα οποία κυμαίνονται από 400 μέχρι 700 ευρώ τον μήνα, δηλαδή γύρω στις 4.000 – 6.000 ευρώ τον χρόνο. Οι διαφημίσεις μιλάνε για μεγαλύτερα ποσά αλλά προσωπικά είμαι επιφυλακτικός. Και θα συνιστούσα και στους καταναλωτές να είναι επιφυλακτικοί τόσο ως προς το εισόδημα, το οποίο διαφημίζεται ότι θα προσφέρει το φωτοβολταϊκό όσο και ως προς  το πόσο εξασφαλισμένη θα είναι η τιμή, την οποία θα αγοράζει η ΔΕΗ. Συνιστώ στους επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικοί και να εξετάζουν πάρα πολύ καλά τις κινήσεις τους πριν προχωρήσουν σε μια επένδυση στα φωτοβολταϊκά, ακόμη κι αν με την πρώτη ματιά φαίνεται για μια καλή επένδυση´, επεσήμανε.
Ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Π.Σ.Δ.Μ-Η / Π.Τ.  υπογράμμισε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να επιλέξουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα έχει υψηλή απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής, εξετάζοντας τις τεχνικές του προδιαγραφές. ´Γι? αυτόν τον λόγο, επειδή την εξέταση αυτή δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας, θα πρέπει να συμβουλευτεί κάποιον μηχανικό με τις κατάλληλες γνώσεις σε ενεργειακά θέματα για να ζητήσει τη βοήθειά του. Επίσης, πριν προχωρήσει σε κάποια επένδυση θα πρέπει να σκεφτεί με σύνεση τα κριτήρια επιλογής αλλά και τις οικονομικές του δυνατότητες´, σημείωσε.
Η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τα φωτοβολταϊκά συστήματα παρουσιάζονται συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα του Π.Σ.Δ.Μ-Η / Π.Τ. Χανίων: www.psdmh-chania.gr  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα