Μουσείο Τυπογραφείας

?Να αναλάβει τις υποχρεώσεις της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού?

Να ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντί της καλεί τη νέα Επιτροπή του Σταδίου Χανίων ο πρόεδρος του Α.Ο. Κύδων Χανίων, κ. Σάκης Κουβάτσος. Με αφορμή συνέντευξη του προέδρου της Επιτροπής, κ. Ιπποκράτη Μανουδάκη, την περασμενη εβδομάδα στα ´Χ.Ν.´ και την αναφορά του στη συμμετοχή των Σωματείων στο κόστος λειτουργίας του αθλητικού κέντρου ο κ. Κουβάτσος απέστειλε κείμενο με τις θέσεις του.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: ´Σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει μια κρίση σε όλα τα επίπεδα. Παρατηρούμε ως πολίτες καθημερινά να εμφανίζονται θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας, της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού μας. Η ολομέτωπη επίθεση που δέχεται η κοινωνία μας έχει καταφέρει σημαντικά πλήγματα στους μισθούς, τις συντάξεις, την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία και τον πολιτισμό. Πλήγματα που σημαδεύουν τα μεσαία και κατώτερα (εισοδηματικά) στρώματα της κοινωνίας μας.  Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δέχεται μια δυνατή επίθεση που τον απειλεί με αφανισμό. Η πολιτεία προβάλλοντας στους δέκτες της τηλεόρασης τα συμβόλαια του επαγγελματικού αθλητισμού και τα κρούσματα βίας, (κύρια στον χώρο του ποδοσφαίρου αλλά και άλλων αθλημάτων), αδιαφορεί πλήρως για το αθλητικό οικοδόμημα (έμψυχο και άψυχο) της χώρας μας´.
Ο πρόεδρος του ´Κύδων´ υπογραμμίζει πως ´η ανάπτυξη του αθλητισμού σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη τις τελευταίες δεκαετίες. Τον ρόλο αυτό είχαν έρθει να καλύψουν στον βαθμό που μπορούσαν τα ερασιτεχνικά Σωματεία, λαμβάνοντας μια στοιχειώδη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία, η οποία μετά το 1998 μειώθηκε δραματικά.
Δεν έφτανε, όμως, μόνο αυτό. Σήμερα η Πολιτεία αφήνει αβοήθητα τα ερασιτεχνικά Σωματεία στερώντας τους ακόμη και αυτές τις πενιχρές οικονομικές ενισχύσεις που έπαιρναν στο παρελθόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν καταβάλει στα σωματεία 4 επιχορηγήσεις την τελευταία 10ετία, ενώ παράλληλα αφήνουν στην τύχη τους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις που σταδιακά καταστρέφονται. Η νεολαία μας μέρα με τη μέρα θα είναι όλο και πιο δύσκολο να ασχοληθεί με ένα άθλημα. Ο αθλητισμός ως ένα σημαντικό εργαλείο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της υγείας των νέων μας, δεν θα μπορεί να προσφερθεί ως κοινωνικό αγαθό, αλλά θα είναι μόνο για τους «έχοντες». Πράγμα που σημαίνει πως θα αποκλειστεί από την άθληση, το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής νεολαίας. Πώς θα αντιδράσουμε ως κοινωνία στο πρόβλημα αυτό που αφορά τα παιδιά μας; Πρόσφατα αναφέρθηκαν στον τοπικό Τύπο απόψεις μελών του Δ.Σ. του ΕΑΚ για την κατάσταση του Εθνικού Σταδίου και του Κολυμβητηρίου και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι η μείωση των επιχορηγήσεων της Πολιτείας ξεπερνιέται με μια απλή αναφορά και προτείνονται λύσεις, όπως το να πληρώνουν τα σωματεία για τη χρήση των εγκαταστάσεων.
Δεν έχω σκοπό να αντιδικήσω με κανένα. Είμαι όμως υποχρεωμένος να τονίσω ότι τα αθλητικά Σωματεία ήδη είναι σε τεράστια οικονομική αδυναμία. Δεν λαμβάνουν επιχορηγήσεις από την πολιτεία ούτε μπορούν πλέον να βρουν χορηγούς. Όποιος λαμβάνει μέτρα που θα τα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο απλά θα τα οδηγήσουν στη διάλυση. Και τότε να πρέπει όσοι έχουν τέτοιες ιδέες να μας πουν πως θα γεμίσουν με παιδιά τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Εκτός αυτού, όμως, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι όλοι μας έχουμε μια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία της πόλης μας. Δεν βρισκόμαστε σε οποιαδήποτε θέση απλά και μόνο για να εκτελέσουμε τις άνωθεν εντολές. Αν οι εντολές αυτές είναι λανθασμένες, πρέπει να αντιδράσουμε προς αυτές και να ζητήσουμε να αλλάξουν. Αυτό ισχύει και για την Επιτροπή Σταδίου. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι και να «στύψουν» τα αθλητικά σωματεία, είναι αμφίβολο αν θα συγκέντρωναν το 1% των χρημάτων που χρειάζεται το ΕΑΚ για τη λειτουργία του. Γιατί  επικαλούνται τότε την «λύση» αυτή; Νομίζω ότι με τον τρόπο αυτό, απλά απαλλάσσουν την Γ.Γ. Αθλητισμού η οποία έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να λειτουργεί αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην πόλη μας. Από αυτή, λοιπόν, θα πρέπει αγωνιστικά να διεκδικήσουν τους πόρους για τη λειτουργία του ΕΑΚ και όχι από τα Σωματεία που δεν έχουν δεκάρα τσακιστή´.
Καταλήγοντας ο κ. Κουβάτσος υπογραμμίζει πως  ´μεσοβέζικες λύσεις δεν υπάρχουν. Η Επιτροπή Σταδίου θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους είναι. Αν θέλει να ακολουθήσει τις οδηγίες των εντολοδόχων της πρέπει να τα βάλει με τους Συλλόγους και κατά συνέπεια με την τοπική κοινωνία. Αν θέλει να είναι με την κοινωνία πρέπει να ζητήσει από τη Γ.Γ. Αθλητισμού να αναλάβει τις υποχρεώσεις της´.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.