Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αγροτικό συλλαλητήριο

Σε συλλαλητήριο ´ενάντια στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων´ καλεί η ΠΑΣΥ την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.
Στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις των μελών της Γραμματείας που έγιναν στη σύσκεψη, σημειώθηκε ότι ´απ´ την αρχή της νέας χρονιάς εντείνεται η άγρια επίθεση, με τα νέα, πολλά και σκληρότερα, αντιαγροτικά μέτρα, που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της EE και με πρόσχημα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις δόσεις του μνημονίου, που οδηγούν την αγροτιά σε νέα φτώχεια και απόγνωση. Οι τιμές στα βασικά αγροτικά προϊόντα του Νομού: Λάδι, κρέας, γάλα, εσπεριδοειδή, πρώιμα κηπευτικά έχουν μειωθεί εξευτελιστικά ή δεν πωλούνται καθόλου, τη στιγμή που τα βασικά εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές) έχουν πάρει μεγάλες αυξήσεις´.    
Επισημάνθηκε πως ´τα νέα μέτρα, αν εφαρμοστούν, θα επιταχύνουν κι άλλο τους ρυθμούς ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα το πέρασμα της γης, της αγροτικής παραγωγής, των επιδοτήσεων και των άλλων ενισχύσεων, γενικότερα του παραγόμενου αγροτικού πλούτου της χώρας μας στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών´.
Τονίστηκε ότι ´η προοπτική σωτηρίας των μικρομεσαίων αγροτών από το ξεκλήρισμα καθώς και της εξασφάλισης ενός καλύτερου μέλλοντος, βρίσκεται στην πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη ενάντια στα μονοπώλια, που συμφέρει τον λαό και θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες – παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα για την τροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού´.
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Στα αιτήματα του συλλαλητηρίου, στο οποίο η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες για μαζική συμμετοχή, είναι:
-Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση.
– Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.
-Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
-Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια, καμιά αύξηση στην τιμή του ψωμιού, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος κατά την περασμένη καλλιεργητική περίοδο, λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, αρρώστιες κ.ά.
– Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.
-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και την κτηνοτροφική παραγωγή.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ τονίζει:
´Το 2011 συμπληρώνονται 30 χρόνια, από τότε που μας έταξαν, ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην EE, οι αγρότες θα τρώμε με «χρυσά κουτάλια». Όμως μας πήραν και αυτά που είχαμε, για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια, οι Υράπεζες, εμποροβιομήχανοι και μεγαλοπαραγωγοί´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα