Μουσείο Τυπογραφείας

Συζήτηση για τη μετεγκατάσταση Yπηρεσιών

Συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μετεγκατάσταση όλων των Υπηρεσιών και την αξιοποίηση των υπαρχόντων δημοτικών κτηρίων, αλλά και των υπό κατασκευή, ζήτησαν από τη Δημοτική Αρχή οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, στη διάρκεια «κλειστής» συνάντησης που είχαν χθες το μεσημέρι με τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.
Από την πλευρά του, ο κ. Σκουλάκης έκανε λόγο «για καλή συζήτηση», παραδέχθηκε ότι «υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το κυρίαρχο θέμα της μετεγκατάστασης των δύο Υπηρεσιών» (σ.σ. ΔΕΥΑΧ και Δημοτικής Αστυνομίας) και τόνισε ότι απεδέχθη το αίτημα να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα και όχι σε έκταση συνεδρίαση, σήμερα, του Σώματος, όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει την περασμένη Τετάρτη.
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης διευκρίνισε ότι τα σχέδια για μετεγκατάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στον 1ο όροφο τoυ μεγάρου Πάνθεον (Κριάρη 40) αναβάλλονται για διάστημα ολίγων μηνών, καθώς «προέκυψε θέμα οπτικών ινών. Δεν υπάρχουν στο κτήριο αυτό οπτικές ίνες κι έτσι δεν μπορεί να δουλέψει το σύστημα. Χρειάζεται μία παρέμβαση τουλάχιστον ενός μήνα μόνο γι? αυτό το θέμα, οπότε αλλάζουμε κατεύθυνση και πάμε σε προσωρινή μετεγκατάσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στο δημαρχείο της Σούδας, με παραμονή στο δημαρχείο Χανίων των άκρως απαραίτητων Υπηρεσιών της Δημοτικής Αστυνομίας», σημείωσε ο κ. Σκουλάκης.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «από την ερχόμενη Τρίτη θα ξεκινήσουν επισκέψεις ο δήμαρχος και οι επτά αντιδήμαρχοι σε κάθε Δήμο, θα καλέσουν όλο το σύστημα, να γίνει η εγκατάσταση της τοπικής δημοτικής εξουσίας και θα υπάρχουν οι διακριτοί ρόλοι σε όλα τα Οργανα»
Ο ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χανιά Ανοιχτή Πολιτεία» Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε, μετά τη σύσκεψη, ότι «η τοποθέτηση όλων των εργαζομένων του νέου “Καλλικρατικού” Δήμου σε θέσεις τέτοιες, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική εξυπηρέτηση του πολίτη, η αξιοποίηση όλων των κτηριακών υποδομών του νέου “Καλλικρατικού” Δήμου Χανίων θα έπρεπε να είναι πρώτης προτεραιότητας κίνηση από τη νέα Δημοτική Αρχή. Είχα πει πολλές φορές και συνεχίζω να το λέω ότι όλος αυτός ο συνολικός σχεδιασμός θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις 15 Νοεμβρίου. Τώρα, δύο μήνες μετά, υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στον νέο Δήμο Χανίων που δεν κάνουν τίποτα, δεν ξέρουν τι θα τους ανατεθεί, υπάρχουν κτήρια που δεν ξέρει η Δημοτική Αρχή πώς θα τα αξιοποιήσει και τι θα στεγάσει».
Ο κ. Αρχοντάκης τόνισε ακόμη ότι για το θέμα της μετεγκατάστασης των Υπηρεσιών «η άποψη η δική μου και της παράταξής μας είναι ότι η πρόταση πρέπει να είναι συνολική. Δεν πρέπει να έχει στοιχεία προσωρινά, έτσι ώστε και ο εργαζόμενος να ξέρει προοπτικά πού θα εργάζεται για να κανονίσει θέματα που αφορούν την οικογένειά του, να κανονίσει τη ζωή του, αλλά και ο πολίτης να ξέρει πού θα εξυπηρετείται τα επόμενα χρόνια. Αναμένουμε τις γραπτές προτάσεις του δημάρχου και θα τοποθετηθούμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα».
Ο Κ. ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χανιά 21ος αιώνας» Κυριάκος Βιρβιδάκης δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις, επισημαίνοντας στα «Χ.Ν.» ότι θα τοποθετηθεί επί του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο Τ. ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος Ενεργών Πολιτών» Τάσος Βάμβουκας σημείωσε ότι ο δήμαρχος Χανίων «μας εξήγησε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη μεταφοράς κάποιων Υπηρεσιών για να στεγαστούν κάποιες άλλες Υπηρεσίες, οι οποίες τώρα ενοποιούνται. Το αίτημα αυτό φυσικά είναι λογικό. Δεν μπορούσε κανείς να έχει αντίρρηση. Προβληματιστήκαμε όλοι για το τι θα ήταν καλύτερο να γίνει. Εμείς ζητήσαμε να πληροφορηθούμε για τις απόψεις και τις αντιρρήσεις των εργαζομένων, κυρίως της ΔΕΥΑΧ, για τη μετακίνησή τους, γιατί θέλουμε να λάβουμε υπόψη μας και αυτόν τον παράγοντα και συμφωνήσαμε να συζητήσουμε αυτό το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «Χ.Ν.», ο κ. Βάμβουκας τόνισε ότι «θα ήταν σίγουρα πολύ καλύτερο εάν μπορούσαμε να είχαμε μία συνολική εικόνα για τις προθέσεις εγκατάστασης γενικά όλων των Υπηρεσιών και τις χρήσεις ελεύθερων χώρων και είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου, όπως τα δημαρχεία. Απ? ό,τι μας εξήγησε ο δήμαρχος αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, διότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη και προφανώς πρέπει να παρθούν κάποιες αποσπασματικές αποφάσεις. Μάλιστα, χαρακτήρισε τις μετακινήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΔΕΥΑΧ ως προσωρινές».
Ο Ν. ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων» Νίκος Παπαντωνάκης, ο οποίος δήλωσε: «Αποδείχθηκε πως όλοι αυτοί οι οποίοι έλεγαν ότι την 1η Ιανουαρίου θα είναι έτοιμοι για να εφαρμόσουν τον “Καλλικράτη” έλεγαν ψέματα στον χανιώτικο λαό. Καθημερινά παρουσιάζονται δεκάδες προβλήματα, τα οποία είτε δεν είχαν προβλέψει είτε είχαν προβλέψει αλλά δεν μπορούν να τα λύσουν. Εμείς, πέραν από την πολιτική διαφωνία που είχαμε με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, βλέπουμε ότι και αυτή η ίδια η διαδικασία που αυτοί επέλεξαν δεν προχωράει. Η τοποθέτηση η δικιά μας ήταν ότι πρέπει να υπάρξει μία λύση για όλες τις Υπηρεσίες, δηλαδή όχι πρόχειρες και γρήγορες λύσεις, οι οποίες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Να γίνει ένας σχεδιασμός για όλες τις Υπηρεσίες, για όλα τα δημοτικά κτήρια των πρώην Δήμων, ούτως ώστε να δούμε με μία μελέτη που δεν θα είναι στο πόδι, ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, πόσους κατοίκους μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτές
οι Υπηρεσίες και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κόσμου και τη διαβίωση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας να επιλεχθούν οι χώροι όπου θα πάνε».
Αναφερόμενος ειδικότερα στη μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΧ, ο κ. Παπαντωνάκης σημείωσε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, διότι στο άρθρο 109 του «Καλλικράτη» προβλέπεται ότι δεν μπορείς ξαφνικά να κάνεις τη μετεγκατάσταση αν δεν πάρεις και άλλα μέτρα, όπως αλλαγή έδρας κ.λπ., που θα περάσουν πρώτα από τον επίτροπο και μετά από την κεντρική εξουσία.
Αρα πιστεύω ότι θα είναι χρονοβόρα. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο εύκολο να γίνουν αυτές οι αλλαγές».

Γ. ΤΣΑΠΑΚΟΣ:
´Κανένα πρόβλημα
με το νέο δημαρχείο´

Μη ενημερωμένο χαρακτήρισε τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη ο πρώην δήμαρχος Θερίσου και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Γιώργος Τσαπάκος, σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του κ. Σκουλάκη αναφορικά με το υπό ανέγερση δημαρχείο στο Βαμβακόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι, προχθές, ο κ. Σκουλάκης άσκησε κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη χωροθέτηση του νέου δημαρχείου, λέγοντας τα εξής: «Eσφαλαν. Μέγα λάθος. Δεν είναι δυνατόν να ανεγείρεται δημαρχείο με είσοδο από τον κεντρικό δρόμο. Εγώ σαν δήμαρχος δηλώνω ότι δεν πρόκειται ποτέ να δώσω άδεια λειτουργίας και εισόδου από τον κεντρικό δρόμο. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε, τούμπες, δεν θα δώσω, γιατί κάθε μέρα θα θρηνούμε κι ένα…».
Απαντώντας, χθες, ο κ. Τσαπάκος ανέφερε ότι ο κ. Σκουλάκης «κινδυνολογεί» και σημείωσε ότι «η είσοδος είναι όντως από τον κεντρικό. Σε ποιο δημαρχείο, σε ποιο κτήριο που θα στεγάσει Υπηρεσίες του νέου Δήμου Χανίων η είσοδος δεν είναι από τον κεντρικό δρόμο;».
Ο κ. Τσαπάκος τόνισε, ακόμη, ότι «αφού ο κ. Σκουλάκης δεν μπήκε στη διαδικασία να παραλάβει, έστω και τυπικά, τους Δήμους και ειδικότερα τον Δήμο Θερίσου, μιας και μιλάμε για τον Δήμο Θερίσου, θα έπρεπε να ενημερωθεί εκτενέστερα για τις υποδομές που έχουμε εκεί. Το νέο δημαρχείο, που δεν θα γίνει φυσικά δημαρχείο πλέον, αλλά είναι ένα κτήριο σύγχρονο, 1.000 τ.μ. σε δύο ορόφους, το οποίο μπορεί να στεγάσει μία Υπηρεσία του διευρυμένου Δήμου Χανίων, έχει όλες τις προϋποθέσεις, και δεν είναι ακατάλληλο, όπως δήλωσε ο κ. Σκουλάκης. Οι θέσεις στάθμευσης είναι 15 στο υπόγειο σε χώρο 500 τ.μ., στα 30 μέτρα απέναντι από το δημαρχείο υπάρχει έκταση, η οποία με πολύ μικρές εργασίες μετατρέπεται σε χώρο στάθμευσης με τουλάχιστον 50 θέσεις, ενώ και πάνω από το δημαρχείο υπάρχουν άλλες 50 θέσεις στάθμευσης. Aρα, μπορεί να στεγάσει το ΚΕΠ, για να εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά και μία Υπηρεσία, πολύ εύκολα».
Ερωτηθείς χθες, ο κ. Σκουλάκης αν έχει να προσθέσει κάτι επί του θέματος (χωρίς να γνωρίζει τις δηλώσεις του κ. Τσαπάκου), απάντησε: «Ό,τι είχα να πω το είπα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.