Μουσείο Τυπογραφείας

Μαζικές παραιτήσεις

Τεράστιο ήταν το κύμα φυγής εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων που προκάλεσε ο νόμος 3865/2010 το περασμένο καλοκαίρι. Περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε ο νόμος, ενώ ενδεικτικό είναι ότι την αμέσως προηγούμενη χρονιά ανέρχονταν μόλις στους 4.000 εκείνοι που έκαναν τα χαρτιά τους για σύνταξη.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο ειδικός συνεργάτης της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Γιάννης Μπαλάγκας μιλώντας χθες στην ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών» που διοργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.
Ο κ. Μπαλάγκας τόνισε αρχικά την πολύ μεγάλη σημασία που έχει να ενημερωθούν σωστά οι εκπαιδευτικοί για τις αλλαγές που επέφερε ο νέος νόμος 3865/2010 σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα.
«Είχαμε μια πολύ μεγάλη έξοδο -το καλοκαίρι- των εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, πρωτοφανής αριθμός όταν την προηγούμενη χρονιά ήταν 4.000», είπε ο κ. Μπαλάγκας και συνέχισε: «Το θέμα είναι να ενημερωθούν για να φεύγουν την κατάλληλη στιγμή, με τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτούς και να μην επηρεάζονται -όπως συμβαίνει πολλές φορές- από αυτά που γράφει ο Τύπος γιατί δεν είναι πάντοτε ακριβή».
Ο ειδικός συνεργάτης της ΔΟΕ υπογράμμισε ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τον νόμο είναι όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1993 καθώς το όριο ηλικίας γι? αυτούς ανέρχεται στα 65.
«Αυτοί είναι που θίγονται περισσότερο από τον νόμο. Γενικότερα όμως λέμε ότι όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2013 και μετά, το όριο ηλικίας πάει στα 65 έτη που είναι μια επώδυνη αλλαγή ιδιαίτερα για τις μητέρες των ανηλίκων», σημείωσε ο κ. Μπαλάγκας, ενώ ειδικότερα για τις μητέρες ανηλίκων τόνισε ότι μέσα σε μια τριετία αυξάνονται κατακόρυφα τα όρια ηλικίας:
«Δηλαδή αν θεμελιώνει δικαίωμα μέσα στο 2011 χρειάζονται 25 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 52 ετών. Αν συμπληρώνει 25 χρόνια το 2012 πάνε σε ηλικία 55 και αν συμπληρώνουν το 2013 πάνε σε ηλικία 65 ετών», είπε σχετικά.
Ο κ. Μπαλάγκας επεσήμανε σχετικά ότι στις παραπάνω αλλαγές εμπίπτει μια πολύ μεγάλη κατηγορία εργαζόμενων – εκπαιδευτικών ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε: «Εκείνο που συστήνουμε είναι να μην βιαστούν να κάνουν αναγνωρίσεις των χρόνων πριν βγει η ερμηνευτική εγκύκλειος από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Βέβαια έχουν περάσει 6 μήνες και δεν έχει βγει ακόμα η εγκύκλειος.
Δεν πρέπει όμως να βιαστούν και να μην επηρεάζονται από τα τηλεοπτικά παράθυρα γιατί δίνουν πολλές φορές στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας».
Να σημειώσουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τις αλλαγές που επέφερε
ο νόμος 3865/2010 από την
ιστοσελίδα της ΔΟΕ (http://www.doe.gr/).

Δημ. Μαρ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.