Μουσείο Τυπογραφείας

?Ασυντήρητα μνημεία στα Χανιά?

Για ασυντήρητα μνημεία στα Χανιά κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ενωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων.
Στην ανακοίνωση – επιστολή της προς τον νομάρχη, τον δήμαρχο, την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, με τίτλο ´Πληγώνοντας τα αρχιτεκτονικά μνημεία των Χανίων´ η Ενωση αναφέρει:
´Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή μας χάρη των βενετσιάνικων οχυρώσεων, του βενετσιάνικου λιμανιού και του ιστού της μεσαιωνικής πόλης με τα αρχιτεκτονικά μνημεία που φιλοξενεί.
Η περαιτέρω ανάδειξη και συντήρηση αυτών των στοιχείων θα πρέπει να αποτελεί στόχο και κύριο μέλημα όχι μόνο όλων εμάς που ζούμε από τον τουρισμό αλλά κυρίως της αρμόδιας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Δήμου Χανίων.
Πρόσφατα ο προϊστάμενος της ΚΒ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη γαλλική πόλη Blaye στην ανάδειξη των οχυρώσεων της πόλης μας καθώς και την αναγκαιότητα δημιουργίας  δικτύου πόλεων της Μεσογείου με κοινά χαρακτηριστικά  το βενετσιάνικο παρελθόν και τα οχυρωματικά μνημεία που διαθέτουν. Χαιρόμαστε που παλαιότερες προτάσεις μας, που δημόσια  είχαμε απευθύνει, γίνονται δεκτές.
Δεν γνωρίζουμε, όμως, εάν έμεινε ικανοποιημένος ανάμεσα στην ανάδειξη των οχυρώσεων και των μνημείων που υπάρχουν στην πόλη μας με τα αντίστοιχα της πόλης που επισκέφθηκε. Κάνοντας  αντίστοιχη σύγκριση με μεσαιωνικές πόλεις της Ισπανίας, όπως η Segovia, η Avilla  και η Salamanga, που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα της UNESCO, στην οποία φιλοδοξεί να συμπεριληφθεί και η πόλη μας, καθόλου υπερήφανοι και αισιόδοξοι δεν αισθανθήκαμε.
Εκεί τα τείχη άριστα συντηρημένα, με ζώνη πρασίνου στην εξωτερική πλευρά αυτών, με κατάλληλο φωτισμό ανάδειξής τους το βράδυ, με χώρους περιπάτου τόσο πάνω στις επάλξεις αυτών όσο και πέριξ αυτών, ακόμη και ποδηλατοδρόμων δίπλα σ? αυτά?
Εδώ εγκαταλελειμμένα φιλοξενούν ακόμα παραπήγματα, γωνίες με σκουπίδια ή οικοδομικά υλικά, αγριόχορτα με οικόσημα διαλυμένα, καντουνάδες έτοιμες να καταρρεύσουν?.
Δεν φτάνει μόνο αυτό, το ότι τα μνημεία αυτά είναι ασυντήρητα, αφημένα στην τύχη τους, όπως άλλωστε και τα Νεώρια, το παλιό Νοσοκομείο – Δημαρχείο  κ.λπ., φροντίζουμε παράλληλα να καταστρέφουμε και τον ιστό της μεσαιωνικής πόλης επιτρέποντας να ξεφυτρώνουν άλλα κτήρια από μπετόν δίπλα σ? αυτά,  αλλοιώνοντας την όψη της παράκτιας ζώνης του παλιού λιμανιού. Οσο για την άσφαλτο, που πρόσφατα κάλυψε την προκυμαία, θα είναι προσωρινή όσο και ο σιδερένιος μανδύας που ζώνει το παλιό Δημαρχείο;
Φροντίζουμε μήπως να ολοκληρώσουμε το έργο που κάποιοι ξεκίνησαν το 1900 με την κατεδάφιση πάνω από το 50% των τειχών της πόλης, των πυλών εισόδου καθώς και των γερμανικών βομβαρδισμών του 1941;
Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε τουρίστες, να ενταχθούμε στη λίστα των παγκόσμιων μνημείων της UNESCO ή να προασπίσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά;´.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης Ι. Κουκουράκης και η γεν. γραμματέας Μ. Κοκκινάκη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.