Μουσείο Τυπογραφείας

Ελπίδα για καρκινοπαθείς

Ελπίδα ακόμη και σε ασθενείς, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου του παγκρέατος, του στομάχου, του εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών, δίνει μια σύγχρονη μέθοδος, η οποία ´καίει´ στους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου τους καρκινικούς όγκους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας.
Πρόκειται για την υπερθερμική χημειοθεραπεία, μια νέα λαπαροσκοπική μέθοδο, που αντιμετωπίζει με επιτυχία τη μεταστατικότητα της νόσου και παρατείνει σημαντικά τον χρόνο επιβίωσης.
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Χειρουργικής στο Τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Νικόλαος Λυγιδάκης, ο οποίος ήταν ομιλητής στην τελευταία διάλεξη του α? κύκλου μαθημάτων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο Δημαρχείο Χανίων.
Ο κ. Λυγιδάκης επικεντρώθηκε στις σύγχρονες εξελίξεις στην καταπολέμηση του καρκίνου του πεπτικού συστήματος (καρκίνος παχέος εντέρου, στομάχου, παγκρέατος, ήπατος). Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και αυριανές προοπτικές σχετικά με το τι μπορούν να περιμένουν οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.
Οπως επεσήμανε: ´Σήμερα υπάρχουν εντυπωσιακές εξελίξεις στον τομέα αντιμετώπισης του καρκίνου. Μια από αυτές είναι η λαπαροσκοπική υπερθερμική χημειοθεραπεία, που ενδείκνυται για προχωρημένο καρκίνο παχέος εντέρου, στομάχου, παγκρέατος κ.ά.
Πρόκειται για μια εξειδικευμένη μέθοδο μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα λαπαροσκοπικά, χωρίς τομή, να χρησιμοποιηθούν τέσσερα λίτρα φυσιολογικού ορού σε θερμοκρασία 43 – 44 βαθμών Κελσίου, με ταχύτητα ένα λίτρο το λεπτό, μέσα στο οποίο διαλύεται διπλή ή τριπλή δόση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί και στη συνέχεια ο όγκος να αφαιρεθεί. Ετσι οι ασθενείς είναι απαλλαγμένοι από εμπλοκές και παρενέργειες της συστηματικής χημειοθεραπείας´.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μέθοδος έχει εγκριθεί από το Δημόσιο και από το Υπουργείο Υγείας εδώ και έναν χρόνο, όμως, εφαρμόζεται μόνο στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λόγω της εξειδίκευσης που χρειάζεται.
´Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται σε μεγάλη συχνότητα, όμως, η πρόγνωσή του είναι εύκολη.
Επεμβαίνουμε λαπαροσκοπικά χωρίς τομή και αφαιρούμε τον καρκίνο -ακόμα κι αν βρίσκεται 2 – 3 εκατ. από τον σφιγκτήρα- και αποκαθιστούμε την εντερική συνέχεια´, ανέφερε ο κ. Λυγιδάκης.
Και πρόσθεσε ότι: ´ Υπάρχουν μεγάλα επιτεύγματα όσον αφορά τη μετάσταση της νόσου καθώς ο ασθενής εξασφαλίζει πολύ μεγάλο χρόνο επιβίωσης σε σχέση με το παρελθόν´.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΚΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο, που ´καίει´ στους 43 – 44 βαθμούς Κελσίου τους καρκινικούς όγκους στην περιοχή της κοιλιακής χώρας και δίνει ελπίδα ακόμη και σε ασθενείς στο τελικό στάδιο με καρκίνο του παγκρέατος, του στομάχου, του εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών.  
Μέσω της μεθόδου, που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, ο καρκινικός όγκος κυριολεκτικά ´ζεματίζεται´ με ειδικό χημειοθεραπευτικό ορό, με στόχο να συρρικνωθεί για να μπορέσει να αφαιρεθεί λαπαροσκοπικά.
Το ´καυτό´ χημειοθεραπευτικό φάρμακο διοχετεύεται απευθείας στην περιτοναϊκή κοιλότητα (κοιλιά), αυξάνοντας θεαματικά τα ποσοστά αποτελεσματικότητας της θεραπείας και μάλιστα με λίγες παρενέργειες.
Η θεραπεία εφαρμόζεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία δεν ξεπερνά τις δύο ημέρες. Με δύο μικρές αντλίες διοχετεύονται στην κοιλιά 4 – 5 λίτρα ορού σε θερμοκρασία 43 – 44 C. Η διαδικασία διαρκεί μόλις δύο ώρες. Η θερμότητα κατευθύνεται ακριβώς στο όργανο που εμπεριέχει τον όγκο, ενεργοποιώντας τον υγιή ιστό να στραφεί εναντίον του καρκινικού. Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και σταδιακά οδηγούνται σε θάνατο.
Με τη μέθοδο αυτή καθίσταται ακίνδυνη η χορήγηση μεγάλων δόσεων χημειοθεραπείας, διότι τα φάρμακα στοχεύουν στην κοιλιά, όπου είναι το πρόβλημα και δεν διαχέονται σε ολόκληρο το σώμα.  

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.