Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιπέτεια με αίσιο τέλος

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίσιο τέλος είχε χθες το μεσημέρι η 48ωρη επιχείρηση διάσωσης τριών Ηρακλειωτών – μελών της Λέσχης 4χ4, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στο οροπέδιο της Νίδας από το απόγευμα της Παρασκευής.
Είναι ενδεικτικό ότι, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών, στην περιοχή εγκλωβίστηκαν και τρεις άνδρες της 3ης ΕΜΑΚ, που συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και έτσι επιστρατεύτηκε ένα Super Puma από την Ελευσίνα. Μαζί τους αποκλείστηκε και ένας ιδιώτης από τ? Ανώγεια, ο οποίος προσφέρθηκε να τους βοηθήσει επειδή γνώριζε καλά την περιοχή. Σύμφωνα με τον διοικητή της 3ης ΕΜΑΚ, Γιώργο Τριγώνη, το ερπυστριοφόρο όχημα του Ηρακλείου εγκλωβίστηκε την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, δηλαδή προχθές, στο ύψος της διακλάδωσης προς το Αστεροσκοπείο. Έτσι ζητήθηκε η συνδρομή του αντίστοιχου οχήματος από τα Χανιά, που κατέφθασε στ? Ανώγεια, στις 3.30 τα ξημερώματα χθες. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε η ανάβασή του στη Νίδα. Του ερπυστριοφόρου προπορευόταν εκχιονιστικό μηχάνημα του Δήμου Ανωγείων προκειμένου ο χειριστής να διευκολύνει το έργο των πυροσβεστών. «Η επιχείρηση ήταν πολύ δύσκολη καθώς η χιονόπτωση ήταν πυκνή και η ορατότητα μηδενική. Τα παιδιά δεν έβλεπαν τίποτα. Το χιόνι είχε καλύψει τα πάντα και αυτό ήταν πολύ επικίνδυνο γιατί θα μπορούσαν να πέσουν σε κάποιον γκρεμό», ανέφερε ο κ. Τριγώνης.
Δυστυχώς η κακοτυχία συνεχίστηκε, αφού το μηχάνημα του Δήμου υπέστη ζημιά και έτσι καθηλώθηκε, ενώ κινδύνευσε να εγκλωβιστεί και το δεύτερο ερπυστριοφόρο που υποχρεώθηκε να γυρίσει πίσω στ? Ανώγεια.
Ως εκ τούτου ζητήθηκε η συνδρομή ενός Super Puma, που σηκώθηκε από τη βάση της Ελευσίνας. Κατά την πρώτη του πτήση στη Νίδα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός των τριών ιδιωτών. Οι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες έκαναν χρήση φωτοβολίδων και έτσι ο πιλότος του ελικοπτέρου τους εντόπισε. Λόγω, όμως, των δυσμενών καιρικών συνθηκών παρέλαβε μόνο δύο, τον έναν πυροσβέστη και τον ιδιώτη. Το Super Puma έκανε ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και επιχείρησε εκ νέου στην περιοχή. Αυτή τη φορά η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία, αφού παρέλαβε τόσο τους τρεις Ηρακλειώτες όσο και τους δύο πυροσβέστες. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους, αν και καταπονημένοι λόγω του ψύχους και της έλλειψης φαγητού.
«Ήταν από τις δυσκολότερες επιχειρήσεις», ανέφερε ο διοικητής της 3ης ΕΜΑΚ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που όλα πήγαν καλά.
Ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους τρεις εγκλωβισμένους, οι οποίοι είχαν ανέβει στην περιοχή με δύο τζιπ. Μέχρι και τη νύχτα της Παρασκευής η ψυχολογία τους ήταν αρκετά καλή, όμως, όσο κυλούσαν οι ώρες άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, αφού η θερμοκρασία «κατρακύλησε» στους -6 βαθμούς Κελσίου.
Ευτυχώς, σύμφωνα με τον κ. Τριγώνη, έκαναν καλή διαχείριση των καυσίμων τους, φροντίζοντας να εξασφαλίσουν θέρμανση για όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν. Όλοι μαζί παρέμειναν στο ένα τζιπ, τύπου χάμερ. Την πρώτη νύχτα χρησιμοποίησαν υγραέριο και τη δεύτερη βενζίνη.
Δύσκολες, όμως, ώρες πέρασαν και οι πυροσβέστες που καθηλώθηκαν στη Νίδα από προχθές το βράδυ οπότε και εγκλωβίστηκε το ερπυστριοφόρο. Να σημειωθεί ότι οι τρεις ιδιώτες απείχαν από τους πυροσβέστες περίπου έξι χιλιόμετρα.
Ε. ΚΑΡ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα