Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προγραμματισμός για νέες σχολικές μονάδες

ΡΕΘΥΜΝΟ
Σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης στον Νομό Ρεθύμνου έλαβε σε συνεδρίασή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας καθώς ενέκρινε την κατασκευή ΕΠΑΛ σε οικόπεδο του Δήμου στο δ.δ. της Καρέ, την ίδρυση Λυκείου στο Ατσιπόπουλο, όπως επίσης και την έναρξη λειτουργίας Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο.
Επίσης, αποφασίστηκε το Γυμνάσιο – Λύκειο Επισκοπής να αποκτήσουν, με τη νέα χρονιά, ανεξάρτητη διοίκηση.
Ολες οι παραπάνω αποφάσεις στη συνέχεια τέθηκαν ως θέματα εκτός ημερησίας διάταξης και εγκρίθηκαν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης.
Σε δηλώσεις τους στην Κρητική Επιθεώρηση, ο αντινομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιάννης Νικολούδης καθώς και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ταξάκης, μίλησαν για τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης και για τις αλλαγές που θα φέρει από τον νέο χρόνο ο ´Καλλικράτης´ και στην Παιδεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως με την έναρξη του νέου έτους, οι αρμοδιότητες όσον αφορά τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα περάσουν πλέον στη δικαιοδοσία των κατά τόπους Δήμων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που παρά το γεγονός πως ο κ. Ταξάκης αλλά και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Στάθης Κοντογιάννης, ζήτησαν την κατάργηση ή τη συγχώνευση κάποιων σχολείων, η απόφαση της επιτροπής ήταν αρνητική.
«Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα της εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Νομού, τα οποία είναι πολλά και πλέον κάνοντας έναν απολογισμό νομίζω πως μέσα από τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητες που είχαμε κάναμε το καλύτερο», υπογράμμισε ο κ. Νικολούδης, ευχόμενος παράλληλα ο Δήμος να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
ΕιδικO ΕπαγγελματικO ΓυμνAσιο στο ΡEθυμνο
Την απόφαση λειτουργίας Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο ενέκρινε η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και άλλα προβλήματα, αλλά έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν μαθησιακά, να φοιτήσουν στο Γυμνάσιο.
«Εγκρίναμε τη λειτουργία Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο καθώς είναι μια κατηγορία σχολείου που μέχρι σήμερα λείπει από την τοπική εκπαίδευση», σημείωσε ο κ. Νικολούδης, τονίζοντας, επίσης, πως ο Δήμος πρόκειται να λάβει την απόφαση για το αν και κατά πόσο αυτό θα λειτουργήσει σε κάποιον ήδη υπάρχοντα χώρο ή αν θα προχωρήσει στην κατασκευή νέου κτηρίου.
«Εξετάζεται το ενδεχόμενο η λειτουργία του σχολείου αυτού να γίνει σε αίθουσες του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως, αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε το σχολείο θα μπορούσε να ξεκινήσει τη λειτουργία του από τη νέα σχολική χρονιά.
Από την πλευρά του ο κ. Ταξάκης σημείωσε και αυτός το πόσο σημαντική είναι η δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου, έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να μπορούν να συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους μετά το Ειδικό Δημοτικό και να έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα πρόσβασης και στο ΕΠΑΛ.
ΝΕΟ ΕΠΑΛ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕ
Υπέρ της δημιουργίας νέου ΕΠΑΛ σε οικόπεδο μεγέθους 25 στρεμμάτων, που διαθέτει ο Δήμος Ρεθύμνου στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Καρέ, αποφάσισε η Νομαρχιακή Επιτροπή, ψηφίζοντας, επίσης, θετικά για την αναβάθμιση του κτηρίου, που στεγάζεται αυτή τη στιγμή μετά τη μεταφορά των μαθητών, έτσι ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για τη στέγαση κάποιου άλλου σχολείου.
«Το θέμα της ίδρυσης νέων σχολείων λόγω ´Καλλικράτη´ από τη νέα χρονιά θα περάσει στην αρμοδιότητα του Δήμου, όμως, για να μην καθυστερήσει η ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ πήραμε θετική απόφαση», σημείωσε σε δηλώσεις του ο κ. Νικολούδης, υπογραμμίζοντας, επίσης, πως η απόφασή τους για την κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων ήταν αρνητική καθώς υπάρχει χρόνος έτσι ώστε το ζήτημα αυτό να το χειριστούν οι Δήμοι, που θα κληθούν να υλοποιήσουν και την όποια απόφαση ληφθεί, όταν αναλάβουν τα καθήκοντά τους.
Ο κ. Ταξάκης μιλώντας για τους λόγους που προτείνεται, σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η κατάργηση των Γυμνασίων Μελάμπων και Αργυρούπολης τόνισε πως «ναι μεν δεν υπάρχουν ελλείψεις σε αυτά αλλά τα παιδιά που φοιτούν εκεί είναι ελάχιστα και θα ήταν καλύτερο για αυτά να φοιτούν σε σχολεία με περισσότερους μαθητές, όπου θα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε περισσότερες συλλογικές δραστηριότητες».

ΑποσυμφορεI τα ΛYκεια της πOλης η Iδρυση ΛυκεIου στο ΑτσιπOπουλο
Στην αποσυμφόρηση των Λυκείων της πόλης του Ρεθύμνου, που δέχονταν μέχρι σήμερα και τους μαθητές από το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, θα συμβάλλει η ίδρυση Λυκείου στο Ατσιπόπουλο. Η απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας για την ίδρυση του σχολείου ανοίγει τις πόρτες, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία του σχολείου αυτού. «Εμείς αποφασίσαμε την ίδρυση του Λυκείου αλλά αυτό θα πρέπει να το αποφασίσει η αρμόδια Επιτροπή», τόνισε ο κ. Νικολούδης.
Από την πλευρά του ο κ. Ταξάκης σημείωσε πως «το κτήριο που θα γίνει πρόκειται να στεγάσει τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο» καθώς μέχρι σήμερα το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου στεγάζεται, όπως τόνισε ο ίδιος, σε κτήριο, το οποίο ο Δήμος ενοικιάζει με αρκετά υψηλό ενοίκιο.
Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο κ. Ταξάκης, υπάρχει η πιθανότητα το σχολείο αυτό να γίνει σε οικόπεδο 8 στρεμμάτων, το οποίο βρίσκεται μετά το γήπεδο του Ατσιποπούλου, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «σε επίσκεψή του μηχανικός του ΟΣΚ υποστήριξε πως είναι κατάλληλο για τη δημιουργία σχολείου». Όπως αποκάλυψε ο κ. Ταξάκης, ο ίδιος μηχανικός έδωσε τελικώς το «ok» και για το οικόπεδο που θα κατασκευαστεί το κτήριο που θα στεγάσει το 1ο Γυμνάσιο και το ΤΑΔ Ρεθύμνου, καθώς αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψής του στο Ρέθυμνο.
Τέλος, ο κ. Ταξάκης αναφερόμενος στο αίτημα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου σχετικά με την αναγνώριση των μουσικών γνώσεων, που αποκτούν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο, υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι μαθητές αυτοί διδάσκονται μουσικά όργανα και θεωρία 17 ώρες την εβδομάδα επί 6 χρόνια και στο τέλος δεν λαμβάνουν κάποια πιστοποίηση των γνώσεων τους, την ίδια στιγμή που στο Ωδείο μπορούν να λάβουν επίσημο χαρτί παρακολουθώντας πολύ λιγότερες διδακτικές ώρες».
ΛΗΔΑ ΣΙΣΚΟΥ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα