Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

?Οινοκρητικά? στα Χανιά

Με στόχο την προβολή του κρητικού κρασιού και την προώθηση του οινοτουρισμού το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Χανίων – Ρεθύμνης διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά την οινική έκθεση ´Οινοκρητικά´ το Σαββατοκύριακο στον χώρο του ΚΑΜ (Μεγάλο Αρσενάλι), στο ενετικό λιμάνι των Χανίων
Η  εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Νομαρχίας Χανίων.
Στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οινοποιεία απ? όλη την Κρήτη.
Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία της πρότυπης κάβας κρασιού ??Μηδέν Άγαν?? που βρίσκεται στα Χανιά. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Σάββατο 4 – 10 μ.μ. και την Κυριακή 10.30 π.μ. – 9.30 μ.μ.
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της φετινής έκθεσης θα λειτουργεί λαχειοφόρος αγορά με δώρο 90 φιάλες επώνυμο κρητικό κρασί από τα οινοποιεία της Κρήτης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα δοθούν στο Ιδρυμα ΕΛΕΠΑΠ.
Όπως τόνισε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νομαρχιακό Μέγαρο, ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης: ´Το καλό κλίμα της Κρήτης παρέχει τη δυνατότητα να παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας κρασί. Στο νησί δραστηριοποιούνται δύο δίκτυα οινοπαραγωγών, τα οποία έχουν εφαρμόσει πρακτικές και έχουν τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη ποιότητας του κρητικού κρασιού. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού μέσα από το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας προσπάθησε και υπήρξαν κάποια αποτελέσματα, ώστε να μπουν τα κρητικά κρασιά στα πιστοποιημένα εστιατόρια της Κρήτης. Αυτό, όμως, δεν φτάνει. Θα πρέπει η Πολιτεία μέσω από τον «Καλλικράτη» και τις νέες Αυτοδιοικήσεις να αναλάβει πιο δυνατές πρωτοβουλίες. Οι ενισχυμένοι Δήμοι και η αποκεντρωμένη Περιφέρεια της Κρήτης πρέπει να μεριμνήσουν για το κρητικό κρασί και να του δώσουν την εξωστρέφεια που του αναλογεί. Να βοηθήσουμε τους οινοπαραγωγούς όσον αφορά τη μεταποίηση και τη διάδοση του κρασιού, την προώθηση του οινοτουρισμού. Να μάθει ο κόσμος για τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού στην υγεία μας μέσα από δράσεις σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια αλλά και τα Νοσοκομεία της Κρήτης. Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για δράσεις που μπορούν να αναδείξουν το κρητικό κρασί, ώστε να είναι από τα καλύτερα στον κόσμο´.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Χανίων – Ρεθύμνης, Αντώνης Ντουράκης, τόνισε ότι: ´Φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, διοργανώνουμε τα «Οινοκρητικά» μια ειδική έκθεση που παρουσιάζονται κρασιά από όλη την Κρήτη, με την υποστήριξη της Νομαρχίας Χανίων. Ευελπιστούμε ότι μελλοντικά θα έχουμε την ανάλογη στήριξη από το νέο Συμβούλιο της Περιφέρειας αλλά και του Δήμου Χανίων. Στη φετινή εκδήλωση το Σάββατο και την Κυριακή 27 – 28 Νοεμβρίου θα γίνει παρουσίαση κρασιών των οινοποιείων, το Σάββατο από τις 4 – 10 το βράδυ και την Κυριακή από τις 10.30 π.μ. – 9.30 μ.μ.´.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι: ´Κατά τη φετινή εκδήλωση οι οινοποιοί θα ενισχύσουν το Ιδρυμα της ΕΛΕΠΑΠ με κλήρωση ενενήντα φιαλών κρητικού κρασιού, η οποία θα γίνει κατά τη διάρκεια της έκθεσης. Τα έσοδα από την κλήρωση θα δοθούν για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ´.
Ο κ. Ντουράκης τόνισε ότι στόχος του Δικτύου Οινοποιών Χανίων – Ρεθύμνης είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κρητικού κρασιού μέσα από διαφημιστικές καταχωρίσεις και κυρίως η προώθηση του οινοτουρισμού.
´Στόχος είναι να προωθήσουμε τα κρασιά μας μέσω του τουρισμού που έρχεται στα Χανιά καθ? όλη τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε, όταν οι τουρίστες επιστρέψουν στις χώρες τους, να ψάξουν να τα βρουν εκεί´, υπογράμμισε.
Τέλος, ο υπεύθυνος της ´Αναπτυξιακής Κρήτης´ και μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, κ. Στέφανος Μαρκουλάκης, ανέφερε ότι ´η κρητική γαστρονομία και το κρητικό κρασί είναι άρρηκτα δεμένα μεταξύ τους. Η κρητική γαστρονομία με τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα που έχει μπορεί να χρησιμεύσει ως το ιδανικό «όχημα» για την ανάδειξη του κρητικού κρασιού. Στο πλαίσιο αυτού του «παντρέματος» που θέλουμε να κάνουμε, συμμετέχουμε στα «Οινοκρητικά» και το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας θα προσφέρει κέρασμα σε όλους τους επισκέπτες κατά την πρώτη μέρα της έκθεσης´.

ΕΛΕΝΗ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα