Μουσείο Τυπογραφείας

Νηπιαγωγεία σε υπόγεια!

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΔΑΚΗ (dmaridakis@yahoo.gr)

Τραγικές είναι οι κτηριακές υποδομές στις οποίες φιλοξενούνται πολλά Νηπιαγωγεία μέσα στην πόλη των Χανίων αλλά και σε περιαστικούς Δήμους, ενώ την ίδια στιγμή το Δημόσιο καταβάλλει σε πολλές περιπτώσεις υπέρογκα ποσά, ως ενοίκιο, προκειμένου να εξασφαλίσει στέγη για την προσχολική αγωγή.
ΑΘΛΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  
Χαρακτηριστική περίπτωση των συνθηκών που επικρατούν σε πολλά νηπιαγωγεία είναι, μεταξύ άλλων, τα 30ό και 31ο Νηπιαγωγεία Χανίων τα οποία συστεγάζονται σε ένα υπόγειο διαμέρισμα επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.
Οι αίθουσες του διαμερίσματος που έχει «μεταμορφωθεί» σε Νηπιαγωγείο είναι απελπιστικά μικρές και με λιγοστό φως. Την αυλή του σχολείου συνθέτουν ελάχιστα τετραγωνικά, που βρίσκονται κάτω από το ύψος του κεντρικού δρόμου! Οι ίδιες και χειρότερες συνθήκες επικρατούν στα 32ό και 36ο Νηπιαγωγεία που βρίσκονται στη Νέα Χώρα και συστεγάζονται σε ένα οίκημα στη συμβολή των οδών Φούμηδων και Μουστεράκη.
Οι σχολικές αίθουσες έχουν χωριστεί με γυψοσανίδα, ενώ το κτήριο δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση και τα παιδιά ζεσταίνονται με ηλεκτρικά σώματα.
Εξαιτίας της μεγάλης στενότητας που επικρατεί δημιουργούνται προβλήματα και στην αξιοποίηση του σύγχρονου εξοπλισμού που υπάρχει για παιδαγωγικούς σκοπούς. Ωστόσο, πέραν των προβλημάτων εντός της αίθουσας, αυτό που πραγματικά σοκάρει στο συγκεκριμένο σχολείο είναι η παντελής έλλειψη αυλής για τα συνολικά 32 παιδιά των δύο Νηπιαγωγείων! Τα παραπάνω Νηπιαγωγεία, ασφαλώς, δεν αποτελούν τις μοναδικές περιπτώσεις στον Νομό, όπου οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινό αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και τα παιδιά να προσαρμοστούν σε δύσκολες συνθήκες.
´ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΑ´
Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Ηλίας Ποντικάκης, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση σε χώρους στέγασης. ´Προσφέρονται χώροι ακατάλληλοι και ήδη στεγάζονται πολλά Νηπιαγωγεία σε ακατάλληλους χώρους. Νομίζω ότι οι νέοι άρχοντες περιφερειακοί και δημοτικοί πρέπει να σκύψουν στο θέμα της σχολικής στέγης ειδικά για τα Νηπιαγωγεία», σημείωσε ο κ. Ποντικάκης, ενώ πρόσθεσε ότι εκτός του ότι πολλοί χώροι είναι ακατάλληλοι το Δημόσιο καλείται να «χρυσοπληρώσει» γι? αυτούς.
«Είναι πολλά τα Νηπιαγωγεία που χρειάζονται στέγη. Πολλά, επίσης, είναι σε νοικιασμένους χώρους και δαπανούμε τεράστια ποσά. Υπάρχει μίσθωση Νηπιαγωγείου μέχρι και 1.100 ευρώ τον μήνα! Τα ποσά είναι υπερβολικά´, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι ειδικά μέσα στην πόλη θα πρέπει να βρεθούν οικόπεδα για να χτιστούν νέα σύγχρονα Νηπιαγωγεία.   
Για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Νεκτάριος Πετράκης, έκανε λόγο για ´επιεικώς απαράδεκτους χώρους´. Το πρόβλημα -όπως επεσήμανε- είναι εντονότερο στο κέντρο της πόλης ´χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα και σε κάποιους περιαστικούς Δήμους όπου το συνηθισμένο είναι τα Νηπιαγωγεία να στεγάζονται σε χώρους οι οποίοι είναι ακατάλληλοι και στις περισσότερες των περιπτώσεων ασύμφοροι από οικονομικής πλευράς για το κράτος. Μιλάμε για πρώην μαγαζιά, υπόγεια διαμερίσματα τα οποία δεν ενοικιάζονται από κανένα πολίτη, επισκευάζονται κακήν κακώς διατηρώντας τις τζαμαρίες τους, που είναι επικίνδυνες για την ασφάλεια των παιδιών, φτιάχνονται και δίνονται προς ενοικίαση στο Δημόσιο και πολλές φορές με υπέρογκα ποσά´.
Ειδικότερα για το οικονομικό ο κ. Πετράκης υπογράμμισε ότι ´για μονοκατοικίες οι οποίες το ενοίκιό τους δεν θα ξεπερνούσε σε καμία περίπτωση, δεδομένης και της κρίσης, τα 500 – 600 ευρώ ενοικιάζονται στο Δημόσιο σε τιμές πάνω από 1.000 ευρώ. Μιλάμε για απίστευτες τιμές´, ανέφερε σχετικά. Επίσης, ο κ. Πετράκης τόνισε το θέμα των προδιαγραφών που δεν πληρούνται σε πολλές περιπτώσεις Νηπιαγωγείων: ´Δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση οι προδιαγραφές που θα έπρεπε. Υπάρχει μια απίστευτη αναντιστοιχία μεταξύ των προϋποθέσεων που επιβάλλει ο νομοθέτης, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, για να βγάλει κάποιος άδεια σε ένα ιδιωτικό Νηπιαγωγείο σε σχέση με αυτά που λειτουργούν ως δημόσια. Το μεγαλύτερο ποσοστό των δημόσιων Νηπιαγωγείων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν ιδιωτικά Νηπιαγωγεία. Το Δημόσιο, δηλαδή, κάνει εκπτώσεις στον ίδιο του τον εαυτό, σε βάρος των παιδιών του ελληνικού λαού´, είπε, μεταξύ άλλων, ενώ καταλήγοντας επεσήμανε ότι ο Σύλλογος έχει προτείνει επανειλημμένως συγκεκριμένους χώρους για να στεγαστούν Σχολεία και Νηπιαγωγεία χωρίς, όμως, να υπάρξει ανταπόκριση από τους αρμοδίους: ´Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι ο χώρος του παλαιού Νοσοκομείου που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε ψηφίσει -τότε- ότι δεν είναι δουλειά του Δήμου να βρίσκει Νηπιαγωγεία και ο χώρος του παλιού ΙΚΑ για τον οποίο μπορεί να μην συναντήσαμε την απόλυτη άρνηση αλλά δεν βρέθηκε όμως κανένας φορέας στον Δήμο, τη Νομαρχία ή και βουλευτής που να στηρίξει το συγκεκριμένο αίτημα με θέρμη. Φαίνεται ότι τα προβλήματα της Παιδείας αγγίζουν μόνο λεκτικά τους ιθύνοντες και αυτό είναι το μεγαλύτερο παράπονο που έχουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί´, ανέφερε ο κ. Πετράκης.  

ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΓΑΛΑΤΑ
Εγκαίνια Νηπιαγωγείου
Λύση στο πρόβλημα των υπεράριθμων νηπίων που υπήρχαν στο 1ο Νηπιαγωγείο Νέας Κυδωνίας δόθηκε μέσα από την ενοικίαση ενός νέου χώρου στον Γαλατά στον οποίο θα φιλοξενηθούν 30 παιδιά. Ο χώρος εγκαινιάστηκε χθες και το καλοκαίρι αναμένεται να μετονομαστεί σε 6ο Νηπιαγωγείο Ν. Κυδωνίας. Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Ηλίας Ποντικάκης, τόνισε ότι λόγω του αυξημένου αριθμού νηπίων και προνηπίων που ενδιαφέρονταν να φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι μια προσπάθεια για να εξευρεθεί χώρος. ´Με τη βοήθεια του δημάρχου Ν. Κυδωνίας κ. Σταματάκη, του νομάρχη και της δικής μας Υπηρεσίας βρέθηκε ο χώρος και με διαδικασίες σύντομες εγκρίθηκε η καταλληλότητά του από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας, έγινε η μετασκευή του χώρου και περί τα 30 παιδιά βρήκαν στέγη στο νέο Νηπιαγωγείο, το οποίο θα μετονομαστεί το καλοκαίρι, μάλλον, σε 6ο Νηπιαγωγείο Ν. Κυδωνίας. Είναι μεγάλη η χαρά για τα παιδιά και τους ανθρώπους της περιοχής και έρχεται να δώσει μια προσωρινή ανακούφιση´, σημείωσε ο κ. Ποντικάκης υπογραμμίζοντας, όμως, παράλληλα ότι το πρόβλημα που υπάρχει στη Νέα Κυδωνία απαιτεί την κατασκευή νέων σύγχρονων Νηπιαγωγείων. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι ο εξοπλισμός του νέου Νηπιαγωγείου μεταφέρθηκε από την Αθήνα με δαπάνες του Δήμου, των γονέων και των εκπαιδευτικών: ´Ο εξοπλισμός ήρθε με ευθύνη και δαπάνες του Δήμου και των γονέων. Επειδή έχει καταγγελθεί η σύμβαση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) με τις εταιρείες μεταφορών και έχει γίνει νέα προκήρυξη και νέος διαγωνισμός, ο ΟΣΚ δεν αποστέλλει με δική του ευθύνη τα υλικά. Η μεταφορά γίνεται με ευθύνη των σχολείων ή με τη βοήθεια των Δήμων και των Συλλόγων Γονέων. Ετσι, λοιπόν, οι νηπιαγωγοί βρήκαν πόρους και ήρθε ο εξοπλισμός με δική τους ευθύνη και έξοδα´, επεσήμανε ο κ. ποντικάκης. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι μέσω της ενοικίασης ενός νέου χώρου αναμένεται να δοθεί λύση και στο ανάλογο πρόβλημα που υπάρχει στο 15ο Νηπιαγωγείο στον Αγ. Ιωάννη. Όπως ανέφερε ο κ. Ποντικάκης ο χώρος που θα ενοικιαστεί βρίσκεται επί της οδού Μακεδονομάχων και θα φιλοξενήσει περίπου 30 παιδιά.

1 σχολιο

 • [Nikos] ~ ~ ~ Απάντηση

  Τι να πουμε παιδια?
  Και υστερα αναρωτιομαστε γιατι παει η Ελλαδα κατα διαολου…

  Τα παιδια μας στοιβαγμενα σε υπογεια.
  Οι μητερες να δουλευουν 10 ωρες τη μερα.
  Ο θηλασμος να ακουγεται λες και ειναι κανα “κουσουρι”.

  Αν οι Ελληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονό μας.
  ΟΥΙΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ
  ….

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.