Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

?Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας?

Ξενάγηση τμημάτων του 11ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων στη Δεξαμενή του Αγίου Ιωάννου με στόχο την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της εξοικονόμησης νερού, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 11 το πρωί, από τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ., ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Κέντρο Παιδικής Δημιουργίας του Αγίου Ιωάννη.
Η  παραπάνω δράση είναι ενταγμένη στo πλαίσιο της ετήσιας ευρωπαϊκής εκδήλωσης «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας», που πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων, σε συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Δ.Ε.Υ.Α.Χ., Κ.Ε.ΔΗ.Χ. καθώς και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.
Στόχος της πανευρωπαϊκής αυτής πρωτοβουλίας -η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου- είναι να αναπτυχθούν δράσεις σε θέματα που αφορούν την ενημέρωση και τη συμμετοχή των μαθητών για το Περιβάλλον, την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο αντιδήμαρχος Χανίων, Άρης Παπαδογιάννης, τόνισε ότι η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2007 στη Βαλένθια στην Ισπανία σε μια συνάντηση των αρμόδιων υπουργών για θέματα τοπικής και περιφερειακής διοίκησης των 47 μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και να τονίσω ότι για το 2010 το θέμα της ´Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας´ είναι η επίδραση των βιώσιμων πόλεων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πούμε ότι η εβδομάδα αυτή έχει έναν στόχο: να αποδείξουν οι πόλεις αλλά και οι κοινότητες ότι μπορούν να πετύχουν στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων και να μετατραπούν σταδιακά σε βιώσιμες κοινότητες. Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι οι νέοι παίζουν έναν σημαντικότατο ρόλο ως πολλαπλασιαστές του μηνύματος αυτού, γι? αυτό οι δράσεις πραγματοποιούνται μέσα στα σχολεία».
Συνεχίζοντας ο κ. Παπαδογιάννης υπογράμμισε ότι στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» συμμετέχουν φέτος 21 χώρες από την Ε.Ε., ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν τα Χανιά, το Μαρούσι, η Ιεράπετρα, η Νεμέα και οι Σέρρες.

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Ηλίας Ποντικάκης, μιλώντας για το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας που υλοποιείται από τον Δήμο Χανίων και δίνει το πλαίσιο και το στίγμα συνεργασιας του Δήμου μας με τα σχολεία της Διεύθυνσής μας. Εμείς στοχεύουμε στον παράγοντα άνθρωπο και επενδύουμε στον σκεπτόμενο, υπεύθυνο πολίτη, ώστε μέσα από τη συλλογική προσπάθεια και το κοινό όφελος που θα προκύψει να έρθει ως αποτέλεσμα και το ατομικό όφελος και η ικανοποίηση για τη συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια. Της προσθήκης, δηλαδή, ενός κομματιού σε ένα ατελείωτο παζλ δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου μιας υγειούς παρακαταθήκης για τα παιδιά μας».
Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, Φώτης Ποντικάκης, υπογράμμισε ότι «η ενεργοποίηση των πολιτών είναι ένας σημαντικός κρίκος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του περιβάλλοντος» και πρόσθεσε: «Τόσο το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και το ζήτημα της ενέργειας όσο και το ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας, των ζώων και των φυτών που έχουμε στην Κρήτη, μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Γι? αυτό τον λόγο προσπαθούμε και μέσα από τα σχολεία να στρέψουμε τα παιδιά σε μια τέτοια κατεύθυνση ενεργοποίησης και γι? αυτό τον λόγο έχουμε κάποιες εκδηλώσεις σε συγκεκριμένα σχολεία».  Ειδικότερα ο κ. Ποντικάκης ανέφερε ότι ήδη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων μια εκδήλωση με θέμα τη βιοποικιλότητα και θα ακολουθήσει     -όπως είπε- μια ακόμα εκδήλωση σε συνεργασία με τη ΔΕΔΙΣΑ για την ανακύκλωση. Επίσης, ανέφερε ότι ενημέρωση για το θέμα της βιοποικιλότητας θα πραγματοποιηθεί και στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ μετά θα ακολουθήσει επίσκεψη του σχολείου στο Πάρκο Χλωρίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Τέλος, ανάλογες εκδηλώσεις -όπως σημείωσε- θα γίνουν και στο 11ο Δημοτικό για το θέμα της εξοικονόμησης του νερού αλλά και την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα