Μουσείο Τυπογραφείας

Περιφερειάρχης ο Αρναουτάκης

Περιφερειάρχης Κρήτης είναι από χθες ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, η εκλογή του οποίου οριστικοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, με το ποσοστό του να ξεπερνά οριακά το 50%.
Με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια και στα 1.399, συνολικά, εκλογικά τμήματα της Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης έλαβε 165.726 ψήφους και ποσοστό 50,30% (31 έδρες). Ακολούθησαν ο κ. Δημήτρης Γιαννουλάκης με 57.735 ψήφους και 17,52% (7 έδρες), ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης με 49.025 ψήφους και 14,88% (6 έδρες), ο κ. Στέλιος Ορφανός με 22.843 ψήφους και 6,93% (3 έδρες), ο κ. Γιώργος Σταθάκης με 16.224 ψήφους και 4,92% (2 έδρες), ο κ. Αντώνης Ανηψητάκης με 12.616 ψήφους και 3,83% (1 έδρα) και ο κ. Σεραφείμ Ρίζος με 5.302 ψήφους και 1,61% (1 έδρα). Στο 30,74% η αποχή.
Ο ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
Μήνυμα ενότητας έστειλε ο κ. Αρναουτάκης, αμέσως μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος. Σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι «ο λαός της Κρήτης με την ψήφο του ενέκρινε το πρόγραμμά μας και τις μεγάλες αλλαγές του ´Καλλικράτη´ για την πρώτη αιρετή Περιφέρεια. Ευχαριστώ από καρδιάς τους συμπατριώτες μας για την εμπιστοσύνη τους, εκείνους που μας ψήφισαν αλλά και εκείνους που δεν μας ψήφισαν. Προχωρούμε όλοι μαζί ενωμένοι χωρίς αποκλεισμούς να κάνουμε πράξη το πρόγραμμα μας για την Κρήτη του συγκρητισμού και της ισόρροπης ανάπτυξης. Την Κρήτη της αγροτικής οικονομίας και του ποιοτικού τουρισμού. Την Κρήτη διεθνές κέντρο έρευνας και πολιτισμού. Την Κρήτη πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη  Μεσόγειο. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου ´Κρήτη Πρώτη Δύναμη´ για το νικηφόρο αποτέλεσμα, καθώς και τους επικεφαλείς και υποψηφίους των άλλων συνδυασμών για τη διεξαγωγή ενός ήπιου και έντιμου προεκλογικού αγώνα».
Ο ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, σε χθεσινή γραπτή του δήλωση, επισημαίνει τα εξής: «Οι πολίτες των Χανίων αποφάσισαν. Με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν το νέο αυτοδιοικητικό όραμα, επιβράβευσαν τη συλλογική δράση, καταξίωσαν τη δημοκρατική πολιτική αντιπαράθεση. Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι συντάχθηκαν με την προοπτική της αναπτυξιακής δυναμικής, που δρομολογεί ο συνδυασμός ´Κρήτη Πρώτη Δύναμη´. Ευχαριστώ και όσους δεν μας στήριξαν για τον έντιμο πολιτικό αγώνα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου περιφερειακούς συμβούλους, για τον πολιτικό πολιτισμό τους και τον προεκλογικό τους αγώνα. Δηλώνω επίσης ότι τα προβλήματα και η λύση τους αφορούν όλους τους πολίτες και όχι μόνο αυτούς που μας ψήφισαν».
ΟΙ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ – ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
Η «μάχη της Κρήτης» για τον χώρο της Κεντροδεξιάς παράταξης είχε μεγάλη κερδισμένη την κα Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς ο «εκλεκτός» της κ. Δημήτρης Γιαννουλάκης κατάφερε τελικά να επιτύχει τον στόχο του, που δεν ήταν άλλος από τη δεύτερη θέση. Στο «στρατόπεδο» Γιαννουλάκη επικρατεί ικανοποίηση για το αποτέλεσμα. Εντελώς αντίθετα είναι τα συναισθήματα στην πλευρά του κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος αν και είχε την επίσημη στήριξη της ΝΔ -και ο ίδιος ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά- δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο του. Προβληματισμός και μάλιστα έντονος επικρατεί στα στελέχη της ΝΔ στην Κρήτη, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει σε ακόμη πιο δυσχερή θέση στο νησί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ΝΟΔΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Χανίων της ΝΔ αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία πανελλήνια βγαίνει δυνατή και δικαιωμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα. Ακόμα και τοπικά σταθήκαμε όρθιοι για μια ακόμη φορά, παρά την ισχυρή διασπαστική προσπάθεια και τις προσωπικές φιλοδοξίες τοπικών παραγόντων».
Ο ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
Το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Κρήτη, και ειδικότερα στα Χανιά, «επηρεάσθηκε προφανώς από τοπικού χαρακτήρα παράγοντες», επισημαίνει ο πολιτευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης σε χθεσινή γραπτή του δήλωση. Και προσθέτει: «Επιπλέον, οργανωτικές ελλείψεις και αδυναμία στον προγραμματικό λόγο σχετικά με τα τοπικά θέματα, οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική δύναμη της παράταξης. Ακόμα, το αποτέλεσμα αυτό δεν αντικατοπτρίζει τη δύναμη και την προσπάθεια των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για τον περιφερειακό συνδυασμό της ΝΔ. Τα μέλη και τα στελέχη της παράταξης, και ιδιαίτερα οι υποψήφιοι στις εκλογές αυτές, έδωσαν έναν σκληρό και τίμιο αγώνα, για τον οποίο τους αξίζουν συγχαρητήρια. Ο αγώνας αυτός τους δίνει αυξημένο ρόλο και λόγο μέσα στην παράταξη, και τη δυνατότητα να συνδράμουν ουσιαστικά στην περαιτέρω πορεία της».
Ο κ. Βολουδάκης αναφέρει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική πρόταση της ΝΔ κερδίζει έδαφος σε όλη την Ελλάδα. Η ΝΔ πρέπει τώρα να δώσει έμφαση στη σωστή επεξεργασία των μηνυμάτων της 7ης Νοεμβρίου, ώστε να πετύχει και στα Χανιά ό,τι και στην υπόλοιπη χώρα, με σεβασμό στην ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου, και με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας που μοιράζονται τις αρχές της παράταξης».
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ
Άνοδος των οικολογικών συνδυασμών σημειώθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζει η Πολιτική Κίνηση Χανίων των Οικολόγων Πράσινων, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στην Κρήτη, με ψηφοδέλτιο συνεργασίας, έλαβαν 3,85% από 2,49% στις εθνικές εκλογές, εκλέγοντας έναν περιφερειακό σύμβουλο.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία των οικολογικών ιδεών, μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, ότι η οικολογία, μετά το Ευρωκοινοβούλιο, είναι πλέον παρούσα και στις τοπικές κοινωνίες. Οι οικολογικές ιδέες, με αφορμή και την παρουσία των οικολογικών ψηφοδελτίων, μπόλιασαν αρκετούς άλλους συνδυασμούς, που προσάρμοσαν ανάλογα τις θέσεις τους για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τη στροφή στη βιολογική γεωργία, για την προστασία των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, για τους ποδηλατοδρόμους και τα δικαιώματα των πεζών στις πόλεις, για την ανάγκη προώθησης θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλοι αυτοί που προωθούν καταστροφικές επενδύσεις για το περιβάλλον, την περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων θα μας βρουν μπροστά τους μέσα στα νέα Τοπικά Συμβούλια και στα κοινωνικά Κινήματα».
Ο Σ. ΡΙΖΟΣ
Ο επικεφαλής της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Παρέμβασης στην Κρήτη Σεραφείμ Ρίζος σε γραπτή του δήλωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η άνοδος των ψήφων που κέρδισε η Αντικαπιταλιστική Αριστερά ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. 70.000 επιπλέον εργαζόμενοι έκαναν την επιλογή να στηρίξουν τους συνδυασμούς που υποστηρίχτηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκλογή συμβούλων σε 7 Περιφέρειες και 9 με 10 Δήμους. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Κρήτη. Η άνοδος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ήταν σημαντική. Οι ψήφοι που πήρε η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στη Κρήτη ήταν πολλαπλάσιες σε σχέση με αυτές που πήρε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος και της συνεπούς στάσης που δείξαμε ως ρεύμα μέσα σε αυτούς. Ευχαριστούμε τους χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους, που μας τίμησαν με την ψήφο τους και δεσμευόμαστε ότι στο επόμενο διάστημα θα αγωνιστούμε για να κάνουμε τη φωνή των εργαζόμενων, τη φωνή της αντίστασης, ακόμη πιο δυνατή. Η εκλογή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση αυτή», καταλήγει ο κ. Ρίζος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.