Μουσείο Τυπογραφείας

Ανεπαρκείς οι αποφάσεις για τις κυρώσεις

Βρυξέλλες
Σε αυστηρότερο πλαίσιο για τις κυρώσεις στους δημοσιονομικά απείθαρχους και για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης για την Ευρωζώνη επιμένει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας χθες ανεπαρκείς τις αποφάσεις, στις οποίες κατέληξαν, την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραμένει έτσι σε ανοιχτή αντίθεση με το Βερολίνο και το Παρίσι, που ζητούν συμμετοχή των Τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης, ενώ δεν υιοθέτησαν πλήρως το αίτημα της ΕΚΤ για «ημιαυτόματη» επιβολή κυρώσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των 27 ηγετών της ΕΕ για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες του ευρώ, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε πως η ΕΚΤ ζητά «αυστηρές προϋποθέσεις ενεργοποίησης» προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο μόνιμος μηχανισμός δεν θα οδηγήσει σε χαλαρές δημοσιονομικές πολιτικές.
Μάλιστα, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ απέφυγε να απαντήσει, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί τις ενστάσεις της ΕΚΤ για το ζήτημα αυτό. Ο Ζ.Κ. Τρισέ, αφού σημείωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει ακόμα το πλαίσιο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού, τόνισε ότι η θέση της ΕΚΤ θα ληφθεί υπόψη τόσο από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Πρόεδρο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσουν τις ιδέες τους σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Ο μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός στοχεύει να αντικαταστήσει το προσωρινό «δίχτυ ασφαλείας» για την Ευρωζώνη, στο οποίο είχαν καταλήξει πριν από μήνες οι Βρυξέλλες.  
Οικονομικοί αναλυτές έχουν επανειλημμένως επισημάνει τις ενστάσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συμμετοχή των τραπεζών στο μόνιμο μηχανισμό, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ φοβάται πως τα ομόλογα ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης θα γίνουν λιγότερο ελκυστικά.
«Η ΕΚΤ φοβάται την εκτίναξη του κόστους δανεισμού χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία», εξηγούν οι ίδιοι οικονομικοί αναλυτές, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες του κ. Τρισέ επιβεβαιώνονται, καθώς το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας έφτασε σήμερα το 7,8%.
Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την Ιρλανδία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να εξοικονομήσει 15 δισ. ευρώ. Ο Ζ.Τρισέ επανέλαβε ότι ο στόχος της Ιρλανδίας είναι να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ, μέσα σε τέσσερα χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να γίνει τον πρώτο χρόνο.
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την ανησυχητική άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιρλανδίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας ότι οι αγορές περιμένουν με αγωνία τις ανακοινώσεις της Ιρλανδικής κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της.
Ανάλογη ήταν και η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέο Αλταφάζ, για τις περικοπές κρατικών δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2011, εντείνοντας το κλίμα λιτότητας που προωθεί τους τελευταίους μήνες η ΕΕ. Ο Α. Αλταφάζ δήλωσε ότι η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση της Πορτογαλίας να εφαρμόσει με αυστηρό τρόπο τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.