Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσκεψη αξιολόγησης από κλιμάκια Fitch και Moody?s

Αθήνα
Στελέχη των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch και Moody?s θα επισκεφθούν την Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.
Τα στελέχη του οίκου Fitch θα έλθουν τη μεθεπομένη του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και θα έχουν επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και τις διοικήσεις εμπορικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, η Ελλάδα βρίσκεται οριακά εκτός της κατηγορίας των χωρών με ομόλογα που βαθμολογούνται ως «σκουπίδια» («junk»). Από την επικείμενη δε επίσκεψη θα εξαρτηθεί και το εάν η Fitch θα αλλάξει ή όχι τη βαθμολογία της για την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι η Fitch είναι ο μοναδικός οίκος που δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική οικονομία ως «σκουπίδι» και διατηρεί τη βαθμολογία της σε επίπεδα investment grade, με αξιολόγηση «ΒΒΒ-».
Ο αναλυτής της Fitch, Κρις Πράις, ο οποίος θα ηγηθεί του κλιμακίου που θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει δηλώσει προ ημερών πως η Ελλάδα κρατά την αξιολόγηση investment grade «με νύχια και με δόντια». Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Πράις, είναι οι δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μεταφορές και νοσοκομεία. Ο ίδιος πάντως έχει διευκρινίσει πως η Fitch δεν θα απογοητευθεί αν το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας αποκλίνει από τον στόχο για μείωση του ελλείμματος 2010 κατά 0,1% ή 0,2%.
Τέλος, τα στελέχη του οίκου Moody?s θα έλθουν στη Αθήνα στα τέλη του μήνα και αφού ολοκληρωθεί ο ενδιάμεσος έλεγχος της τρόικας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος προ ολίγων 24ωρων εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τα μέτρα στήριξης

Βρυξέλλες
Περισσότερα σχετικά με την απόσυρση ή όχι των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα γίνουν γνωστά στην επόμενη συνεδρίαση, στις αρχές του Δεκεμβρίου, απάντησε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Στην εισαγωγική του ομιλία χαρακτήρισε κατάλληλο το μέγεθος των επιτοκίων, ενώ πρόσθεσε πως  το θετικό μομέντουμ της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει αμετάβλητο, με το ΑΕΠ της ΕΕ να κινείται σε θετικό έδαφος και το δεύτερο μισό του 2010. Σχολίασε ακόμη πως η τόνωση του εμπορίου παγκοσμίως στηρίζει και τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.
Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις για το θέμα των κυρώσεων εξέφρασε την άποψη ότι δεν πάνε ´αρκετά μακριά´ και δεν έκρυψε ότι θα ήθελε πιο αυτοματοποιημένες κυρώσεις. Το συμβούλιο διοικητών της ΕΚΤ ´ανησυχεί ότι δεν υπάρχει αρκετή αυτοματοποίηση στην επιτήρηση´, ανέφερε.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΔΝΤ
Στο 4% η παγκόσμια
ανάπτυξη
Νέα Υόρκη
Ο  επικεφαλής των οικονομολόγων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ εκτίμησε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει από 3% έως 4% το 2010 και σε “παρόμοιο ποσοστό” το 2011, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις παγκόσμιες προβλέψεις του Ταμείου, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.
Η αύξηση θα κυμανθεί “μεταξύ 3 και 4 για όλο τον κόσμο το 2010” με μια “ασυμμετρία”, καθώς η ανάπτυξη θα κυμανθεί από “1 σε 2 για τις προηγμένες οικονομικά χώρες” και από “6 σε 8 και ακόμη περισσότερο για τις χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες”, δήλωσε ο Μπλανσάρ.

ΣΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στις 900 μονάδες
το spread
Αθήνα
Η πολιτική αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η σημαντική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, σε συνδυασμό με την ανησυχία για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, κρατούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Την Πέμπτη, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου διευρύνθηκε μέχρι τις 871 μονάδες βάσης, σημειώνοντας άνοδο 31 μονάδων. Νωρίτερα, είχε διολισθήσει μέχρι τις 835 μονάδες.
Το επιτόκιο ξεπέρασε το 11% και βρέθηκε στο 11,15%.
Σημειώνεται ότι το spread πλησιάζει στα επίπεδα που είχε εκτιναχθεί στις αρχές Μαΐου, πριν την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ.
Στα μέσα Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει και κάτω από τις 650 μονάδες.
Ανοδικά κινούνται και τα spreads στις άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Στην Πορτογαλία, ανήλθε στις 408 μονάδες από 388 την Τετάρτη.
Στην Ισπανία το επιτόκιο του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 4,34%. Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία 5ετών ομολόγων, που έγινε σήμερα, Πέμπτη, η χώρα άντλησε 3,4 δισ. ευρώ (ενώ ο ανώτερος στόχος ήταν τα 4 δισ.) και το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 3,576%. Το επιτόκιο των αντίστοιχης διάρκειας τίτλων στη δευτερογενή αγορά, πριν τη δημοπρασία, ήταν 3,531%.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ιρλανδικά ομόλογα, όπου το spread διευρύνθηκε μέχρι τις 520 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 1991. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 0,23% σε 7,79%.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η ΕΚΤ αγόρασε σήμερα 10ετή ομόλογα, ώστε να απορροφήσει τις πιέσεις. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΥ FITCH
Από τις δημοσιονομικές εξελίξεις
η πορεία των Τραπεζών
Αθήνα
Οι επιδόσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών Τραπεζών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η αναφορά γίνεται για τις Τράπεζες Εθνική, EFG Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς που είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες της χώρας.
«Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές υποβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας (BBB-/Αρνητικές) οδήγησαν… σε άμεση συσχέτιση των κινδύνων του ελληνικού Δημοσίου με αυτούς των ελληνικών τραπεζών», αναφέρει ο οίκος σε έκθεσή του.
Προσθέτει ακόμα η έκθεση: «Συνεπώς, οι αξιολογήσεις IDR των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών Τραπεζών ενσωματώνουν τις εκτιμήσεις της Fitch σχετικά με τη διεθνή στήριξη προς το ελληνικό Δημόσιο… και εξισώνονται με την αξιολόγηση του ελληνικού Δημοσίου».
Επιπλέον, ο διεθνής οίκος προβλέπει αύξηση των επισφαλών δανείων των ελληνικών Τραπεζών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2011.
Στη σχετική έκθεση η υπεύθυνη του Fitch για τις Τράπεζες, Κριστίνα Τορέλα, σημειώνει ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του Fitch για περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2011, οι ελληνικές Τράπεζες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν χαμηλότερη ζήτηση για δάνεια και υψηλότερα ποσοστά επισφαλών δανείων».
Ο οίκος θεωρεί ικανοποιητική την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών Τραπεζών, αλλά επισημαίνει ότι απαιτούνται επίπεδα κεφαλαίων υψηλότερα από το ελάχιστο επίπεδο που προβλέπουν οι κανονισμοί, λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΜΙΔΑ
Στα σχέδια παραμένει
μια στις δύο οικοδομές
Αθήνα
Ανεκτέλεστες έμειναν μια στις δύο οικοδομικές άδειες που απέκτησαν εργολάβοι και ιδιώτες σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω της οικονομικής δυσπραγίας στην αγορά αλλά και την ύπαρξη πολλών αδιάθετων σπιτιών. Την εικόνα αυτή μετέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο των ακινήτων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πράξεις αγοραπωλησίας, σήμερα, σε σχέση με αυτές του 2007 που κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, μειώθηκαν κατά 50%.
Πάντως, ο κ. Παραδιάς εκτιμά ότι τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμη και ότι είναι μπροστά μας, με αφορμή το γεγονός ότι 5.000 οικισμοί εκτός σχεδίου πόλεως σχεδιάζεται να ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που μπαίνει σε ισχύ από το 2011. Ετσι, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας δεικτών «PROPINDEX», Γιάννη Σιώτο, το Σεπτέμβριο που μας πέρασε οι καθαρές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων έφθασαν μόλις στα 66 εκατ. ευρώ, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν 190 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτά τα 66 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται αναχρηματοδοτήσεις, αλλά και «εικονικά» στεγαστικά δάνεια.

Σκαρφαλώνει το ευρώ
Πάνω από το 1,42 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010, σκαρφάλωσε την Πέμπτη το ευρώ, μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αγορά ομολόγων ύψους 600 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, το ενιαίο νόμισμα ανήλθε μέχρι το 1,4264 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιανουαρίου, έναντι 1,4139 αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη.  Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής Kεντρικής Tράπεζας ότι θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους 600 δισ. δολαρίων, μέχρι τα μέσα του 2011, είχε ενισχυθεί μέχρι το 1,4175. Με την κίνηση της η Fed ευελπιστεί πως το κόστος δανεισμού θα μειωθεί περαιτέρω, ενθαρρύνοντας την καταναλωτική δαπάνη, ωστόσο, παράλληλα, καθιστά λιγότερο ελκυστικό το πράσινο νόμισμα.

Πάνω από τα 85
δολάρια το πετρέλαιο
Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου από τις αρχές Μαΐου σκαρφαλώνουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων επιπλέον 600 δισ. δολαρίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011. Συνυπολογίζοντας τα προγράμματα αγοράς χρεογράφων που βρίσκονται σε εξέλιξη, η Fed θα ενισχύσει συνολικά την αμερικανική οικονομία με 900 δισ. δολάρια μέχρι τα μέσα του 2011.  Σε συνδυασμό με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζει η Fed, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια δανεισμού, ενισχύοντας την κατανάλωση και την απασχόληση. Στο χαρτοφυλάκιό της, η Fed έχει ήδη κρατικό χρέος αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται για τέταρτη συνεχή ημέρα, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.

Μειώθηκαν
τα κέρδη του ΟΤΕ
Μείωση της τάξεως του 70,2% στα 131,3 εκατ. ευρώ σημείωσαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2010, τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 6,5% στα 4.152,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 28,1% στα 609,1 εκατ. ευρώ. Στο τρίτο τρίμηνο, η καθαρή κερδοφορία μειώθηκε κατά 23,5% στα 126,3 εκατ. ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς. Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters, προέβλεπαν κατά μέσο όρο κέρδη 108 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν πτώση 24,6% στα 228,9 εκατ. ευρώ και ο τζίρος υποχώρησε κατά 7,8% σε 1,392 δισ. ευρώ.

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός
στηn Τουρκία τον Οκτώβριο
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε περισσότερο του προσδοκώμενου τον Οκτώβριο εξαιτίας των υψηλότερων τιμών των τροφίμων, όμως ο πληθωριστικός πυρήνας παρέμεινε συγκρατημένος (2,5-3%) με συνέπεια να υποστηρίζει την χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και την οποία μάλλον θα διατηρήσει έως τα τέλη 2011, οπότε θα αρχίσει να αυξάνει και τα επιτόκια της. Συγκεκριμένα, ο τουρκικός πληθωρισμός αυξήθηκε 1,83% σε μηνιαία (έναντι πρόβλεψης 1,43%) και 8,62% σε ετήσια βάση. Αντίστοιχα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της χώρας αυξήθηκε 1,21% σε μηνιαία και 9,92% σε ετήσια βάση. Κατόπιν αυτών, η Κεντρική Τράπεζα επιμένει πως ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων στόχων της για το 2010.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ JEREMIΕ
Ευκαιρίες για την ανάπτυξη
επενδύσεων κεφαλαίου
Σόφια
Ευκαιρίες για την ανάπτυξη των επενδύσεων κεφαλαίου στη Βουλγαρία προσφέρει η πρωτοβουλία Jeremie, δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής Τέοντορ Γκεοργκίεφ, στο πρακτορείο ειδήσεων “ΒΤΑ”, με αφορμή την υλοποίηση της ευρωπαϊκής “δράσης” στη βαλκανική αυτή χώρα. Κατά τον ίδιο, “εάν το κράτος επιδιώκει την προσέλκυση μεγαλύτερου επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Βουλγαρία, θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών εταιρειών”. Αυτές οι διαδικασίες, σημείωσε ο κ. Γκεοργκίεφ, πρέπει να υλοποιούνται με διαφανή και επαγγελματικό τρόπο και να περιλαμβάνουν την προσφορά “πακέτων” μετοχών, ελκυστικών προς τους ξένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές. Μάλιστα, ο κ. Γκεοργκίεφ διατύπωσε την εκτίμηση ότι για την επίτευξη του στόχου προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη Βουλγαρία, “το κράτος θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο χρηματιστήριο”, το οποίο -όπως είπε- “περνά” μία από τις πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία του, διότι δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, ρευστότητα και εταιρικά νέα με θετική προοπτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα “σημάδια” της ανάκαμψης της βουλγαρικής οικονομίας αναμένονται έπειτα από το πρώτο εξάμηνο του 2011. Ο κ. Γκεοργκίεφ διευκρίνισε, όμως, ότι ακόμα και αυτή η πρόβλεψή του, συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά, οι οποίες ενδέχεται είτε να την επιβεβαιώσουν, είτε να τη διαψεύσουν. Οι τομείς με δυναμική, όπως των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των υπηρεσιών προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για τη δραστηριοποίηση των επενδυτών και δημιουργούν, παράλληλα, ένα “πλέγμα” συγκριτικών πλεονεκτημάτων της βουλγαρικής οικονομίας. H πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω εθνικών και περιφερειακών Αρχών τους, να χρησιμοποιούν μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για ίδια κεφάλαια, δάνεια ή εγγυήσεις. Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, η χρηματοδότηση χορηγείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών.

Πλήρης αυτονόμηση
Εικόνα πλήρους αυτονόμησης έναντι των υπολοίπων διεθνών αγορών που ακολούθησαν έντονη ανοδική πορεία πραγματοποίησε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κλείνοντας με απώλειες, παρά τη σημαντική άνοδο που σημείωναν οι τιμές των μετοχών στο μεγαλύτερο διάστημα των συναλλαγών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.497,75 μονάδες σημειώνοντας πτώση 19,20 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,27%.
Ενδοσυνεδριακά ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραφε άνοδο έως και 1,63%, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 1.541,71 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 715,32 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,59%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.622,88 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,94%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 274,83 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,26%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.616,04 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,49%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.892,15 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,50%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν μόνο οι μετοχές του ΟΤΕ (+1,40%) και της Ελλάκτωρ (+0,31%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (-5,88%), της Eurobank(-4,65%), της MIG (-4,11), της Βιοχάλκο (-3,84%) και της Alpha Bank (-3,60%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΑΒΕΝΙΡ +19,05%, Ιλυδα +13,04%, Compucon +10,00% και Q&R +10,00%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Euroline         -19,18%, Ελινόϊλ -10,00%, Ακρίτας -9,88% και Μοχλός -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 115,987 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 5.200.658 τεμάχια, MIG με 2.991.393, Alpha Bank με 2.546.689 και Alapis με 2.329.209 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 39,590 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 11,908, ΟΠΑΠ με 9,276 και Κύπρου με 7,553 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 56,853 δισ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
´Παράθυρο´ απολύσεων
στον Σκαραμαγκά

Αθήνα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιβεβαίωσε επί της ουσίας ότι η νέοι ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά δεν εγγυώνται όλες τις θέσεις εργασίας. «Ισχύει ό,τι ισχύει σε κάθε άλλη επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη στη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο απολύσεων.
Όπως διευκρίνισε, ´στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ισχύουν, χωρίς καμία παρέκκλιση, οι κανόνες της εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας´.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία για τις εργασιακές σχέσεις, οι επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους μπορούν να απολύουν το 5% και μέχρι 30 εργαζομένους.
Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απασχολούνται 1.300 εργαζόμενοι.
´Είναι, αν μη τι άλλο, παράδοξο, την ημέρα που εγκαθίσταται μία νέα διοίκηση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ημέρα που -επιτέλους- οι εργαζόμενοι μετά από καθυστέρηση μηνών, πληρώνονται και ο Σκαραμαγκάς αποκτά μία νέα προοπτική, να τίθενται, για πολλοστή φορά, ζητήματα τα οποία απαντώνται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στον Ν. 3885/2010´, υποστήριξε στη δήλωσή του ο Ευαγ. Βενιζέλος.
Στις μέχρι τώρα δηλώσεις του, όμως, ο υπουργός δεν μιλούσε για περιορισμένο αριθμό απολύσεων, αλλά για διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΕΑ
Συνεχίζεται η συρρίκνωση
βιοτεχνικών επιχειρήσεων
Αθήνα
Συνεχίζεται η πορεία συρρίκνωσης των βιοτεχνικών επιχειρήσεων με την αναλογία εγγραφών διαγραφών 1 προς 2, όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Το 10μηνο Ιαν. – Οκτ. 2010 δηλώθηκαν ιδρύσεις επιχειρήσεων 1.405 και διακοπές 2.657.
Σήμερα το Μητρώο του ΒΕΑ εμφανίζει:
– 40.373 επιχειρήσεις – μέλη να έχουν καταβάλει και τις συνδρομές του 2007.
– 38.047 επιχειρήσεις – μέλη να έχουν καταβάλει και τις συνδρομές 2008.
– 34.517 επιχειρήσεις – μέλη να έχουν καταβάλει και τις συνδρομές 2009.
– 27.607 επιχειρήσεις να έχουν καταβάλει και τις συνδρομές του έτους 2010 (στοιχεία Οκτωβρίου).
Το ΒΕΑ τονίζει ότι ταμειακά ενήμερες επιχειρήσεις στην πορεία του χρόνου μειώνονται, ενώ η μη καταβολή συνδρομών, μπορεί να υποκρύπτει, είτε διακοπή λειτουργίας, που δεν έχει δηλωθεί είτε ακόμα οικονομική αδυναμία που οδηγεί σε αποφυγή καταβολής της οικονομικής υποχρέωσης (συνδρομής).
´Η απώλεια του δυναμικού των επιχειρήσεων – μελών μας είναι δεδομένη και ανησυχητική´, σημειώνει το ΒΕΑ προσθέτοντας ότι η κατάσταση δικαιώνει τoν διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος που έχει σημειώσει ότι «οι περισσότερες επιχειρήσεις που επηρεάστηκαν από την κρίση είναι μικρομεσαίες», δίχως να φαίνεται κάποια αρχή για αναστροφή της δυσάρεστης κατάστασης.
Σημειώνεται ακόμη ότι πέρα από την συρρίκνωση του παραγωγικού δυναμικού που παρατηρείται στην βιοτεχνία και τις σοβαρές συνέπειες στην απασχόληση από την απώλεια θέσεων εργασίας, εμφανίζονται και προβλήματα από ιδιαιτερότητες που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν καθώς:
– Όταν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν οι φορείς τους βρίσκονται απόλυτα εκτεθειμένοι, εφόσον δεν λειτουργούν για αυτούς προγράμματα ανεργίας
– Όταν οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις κλείνουν και οι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε παροχή εξηρτημένης εργασίας, δεν υπάρχει πρόβλεψη περίπτωσης διαδοχικής ασφάλισης, πρώτα στον ΟΑΕΕ και μετά στο ΙΚΑ παρότι από εδώ και εμπρός οι περιπτώσεις αυτές θα πολλαπλασιάζονται.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ:
´Δεν μπαίνουμε σε
μηχανισμό στήριξης´
Αποκλείει την υπαγωγή της Πορτογαλίας σε μηχανισμό στήριξης η κυβέρνηση της χώρας, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
´Στέλνουμε μήνυμα, αντίθετα, ότι κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει. Καιρός είναι να σταθεροποιηθούν τα μεγέθη μας στη δημόσια οικονομία, αυτά που κρίνονται απαραίτητα από τις διεθνείς χρηματαγορές, που αναγνωρίζονται κατάλληλα και αξιόπιστα και περιελήφθησαν στον ερχόμενο κρατικό προϋπολογισμό´, δήλωσε.
Σχετικά με την άνοδο των σπρεντ που προβληματίζει και την Πορτογαλία, σχολίασε πως ´στην κρίση με τα κρατικά χρέη, στην ΕΕ, υπάρχει μία κερδοσκοπική διάσταση, παράλογη, που δεν έχει σχέση με τα κυβερνητικά μέτρα σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών, που υιοθετούνται´.

ΓΙΑ ΤΟ 2011
Περικοπές δαπανών
σχεδιάζει η Ιρλανδία
Δουβλίνο
Η  μείωση του ελλείμματος στο 9,25% την οποία θέλει να πετύχει η Ιρλανδία το 2011, «κόβει» έξι δισ. ευρώ σε δαπάνες όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.
Αναλυτικότερα, μέχρι το 2014 η κυβέρνηση της χώρας ψάχνει 14 δισ. ευρώ για να μειώσει το έλλειμμα στο 3%, κάτι που αναμένεται να επιτευχθεί με την μείωση δαπανών αλλά και την αύξηση των φόρων.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους από τη χώρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.